IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над три четвърти от офисите в Европа може да са неактуални до 2030 г.

Променящите се работни модели и търсене от наемателите и нарастването на законодателните действия в подкрепа на устойчивостта създават риск за офис активите

17:41 | 15.03.23 г.
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Над три четвърти (76%) от офис сградите в Европа са изложени на опасност да станат неактуални до края на това десетилетие, ако собствениците не инвестират в подобрения или не намерят алтернативни употреби за тях.

Това предупреждава консултантската компания Cushman&Wakefield в доклада си „Остаряване = възможност: Следващото развитие на офис площите в Европа“, пише онлайн изданието Property-Magazine.EU.

Комбинацията от променящи се работни модели, търсене от наемателите, нарастване на законодателните действия на европейските правителства относно минимални стандарти за устойчивост и несигурната икономическа среда са ключовите фактори, създаващи риск за офис активите.

Устойчивостта, както от гледна точка на законодателството, така и на очакванията на наемателите, е значителна движеща сила в Европа, а собствениците на имоти са призовани да предприемат действия сега, за да смекчат последиците за портфейлите си. Офисите под определено ниво на енергийно представяне са застрашени от правно остаряване. Във Великобритания, например, бизнес сградите трябва да имат минимален рейтинг за енергийно представяне E до април 2023 г., като той ще нарасне до В до 2030 г.

В Европа хибридните модели на работа също карат наемателите на офиси да търсят по-висококачествени работни места, отговарящи на най-новите стандарти в областта на околната среда, благосъстоянието и дигиталната свързаност. Тези площи с най-високо качество са съставлявали над половината (54%) от общото търсене на офиси в Европа между 2019 и 2022 г. Очаква се тази тенденция да се засили, тъй като търсенето превишава предлагането на много пазари, включително Прага, Будапеща, Милано, Варшава, Мадрид, Барселона и Лондон.

За сметка на това около половината от съществуващите наличности от офиси в Европа са на над 30 години, а само 14 на сто от тях са били построени или модернизирани с оглед подобряване на устойчивостта през последните десет години. Затова собствениците на имоти трябва да модернизират площите си или рискуват понижаване на качеството им. Анализът на Cushman & Wakefield разграничава настоящите офис площи в Европа по следния начин:

  • Най-високо качество: 24% от сградите, построени през последните десет години, годни за съвременната употреба на офиса и силно търсени
  • Средно качество: голям дял от 62% изисква препозициониране, за да се предотврати влошаване на качеството
  • Ниско качество: 24%, стари площи, които не са модернизирани и в много отношения вече са отпаднали от употреба

„Офис секторът е изправен пред много важна глава на необходима адаптация, развитие и преустройство. В Европа има силно търсене на офиси, но наемателите движат пазара и те все повече са съсредоточени върху най-добрите работни места“, коментира Джеймс Янг, ръководител на отдела за услуги за инвеститорите за Европа, Близкия изток и Африка (ЕМЕА) и Азиатско-Техоокеанския регион в Cushman & Wakefield.

„За собствениците на по-стари и с по-ниско качество активи бездействието не е стратегия. Собствениците на имоти, които реинвестират в подобряване на устойчивостта, удобствата, усещането за място и сплотяването на общността, за да придвижат активите си към категорията на най-високо качество, ще се възползват от търсенето на качество. Тези, които не го направят, ще се изправят пред намаляваща възвръщаемост“, допълва той.

Докладът прогнозира нарастващ дисбаланс между налични първокласни площи и увеличаване на наличности от площи, които може да са остарели или да станат такива, ако не бъдат предприети незабавни действия.

Широк кръг от решения може да отговорят на изискванията за устойчивост и на нуждите на съвременните наематели. Стратегиите за преосмисляне, за които е доказано, че работят добре за запазване на ръста на приходите и на капиталовата стойност, включват:

  • Препозициониране на актива с цел модернизиране на удобствата и устойчивостта му, както и усещането му за място чрез ориентирани към общността предложения и събития.
  • Препозициониране на всички или някои от офисите за друго използване като жилищни, индустриални, научно-изследователски или здравни обекти.

„Дори собствениците, които са изправени пред най-силните насрещни ветрове, може да спечелят много. Отговорът на предизвикателството с проактивен, креативен и стратегически подход ще помогне на собственици и на инвеститори да възстановят стойността и да генерират възвръщаемост. Това е важно, когато всеки офис се оценява отделно, а също и в контекста на по-широкия портфейл. Няма едно и също решение за всички, но извличането на информация от заобикалящия ни свят може да позволи развитието да е премерено и целенасочено“, отбелязва Янг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още