IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на наличните за наемане жилища на Острова е на 14-годишно дъно

Това засилва натиска върху наемателите, конкуриращи се да намерят достъпно място за живеене

13:27 | 14.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Carl Court/Getty Images
Снимка: Carl Court/Getty Images

Броят на наличните за наемане жилища в Обединеното кралство е спаднал до 14-годишно дъно, засилвайки натиска върху наемателите, конкуриращи се да намерят достъпно място за живеене, показва нов анализ.

През юни 241 хил. жилища са били налични в частния сектор за имоти под наем спрямо 370 хиляди през юни 2019 г. - спад от около една трета (35%), посочва консултантската компания TwentySi.

Събирайки данни от източници, включително агенции за имоти и отдаване под наем и онлайн портали за имоти, TwentyCi каза, че наличността на жилища под наеми е на най-ниското си ниво, откакто започва да анализира данните през 2009 г., предава Financial Times.

„Наличността е намаляла, а достъпността се е свила“, казва Колин Брадшу, главен директор за клиентите в tTwentyCi. „Има много по-малко имоти и струват повече. Това не е чудесно за наемателите“, посочва той.

Наемодателите с ипотеки и техните наематели са под нарастващ натиск, след като по-високите лихви и завишеното търсене за имоти под наем доведоха до остри повишения на наемите през последните две години.

Макар че данните все още не показват голямо излизане на наемодатели от пазара, Брадшоу казва, че достъпността на ипотечните кредити е намаляла драстично през последните два месеца, подкопавайки бизнес моделите на наемодателите и причинявайки известно освобождаване от инвестиции сред инвеститорите в портфейли с имоти под наем.

„Позицията на доходност на всеки актив, който притежавате, когато е ипотекиран, вероятно силно ще ерозира“, казва той.

Средните лихвени проценти по ипотечните кредити за имоти с цел отдаване под наем скочиха рязко тази седмица, достигайки 6,97% за заем с фиксиран лихвен процент за две години спрямо 6,69% миналата седмица, посочва доставчикът на данни Moneyfacts. По-голямата част от ипотеките за покупка с цел отдаване под наем са само с лихви, което засилва ефекта от по-високите лихвени проценти върху месечните плащания.

Тъй като нивата на предлагането са намалели, наемите са се повишили рязко. Според TwentyCi наемните цени са се повишили с 23% от 2019 г. насам, с увеличение от 8% на средните наеми през шестте месеца до юни в сравнение със същия период на миналата година.

Свързан фактор, водещ до недостиг в предлагането, е по-голямата инерция сред съществуващите наематели, които се страхуват да се откажат от жилището си под наем, за да не се сблъскат с по-високи разходи другаде. Бен Туми, главен изпълнителен директор на компанията Generation Rent, казва: „Много наематели може да искат да се преместят, но просто не могат, защото наемът за ново жилище вече е много по-висок от това, което плащат в момента“.

„Наличните имоти стават все по-малко, а тези, които се предлагат, се разграбват по-бързо от наематели, които наистина трябва да се преместят. Това поддържа наемите високи и непосилни за мнозина“, допълва той.

Това се потвърждава от най-новите данни на TwentyCi, според които средната продължителност на наемане на жилище е 4,8 години, което е с 32% повече от периода от 3,6 години през 2019 г. Компанията добавя, че има големи различия между регионите със средно 7,1 години в Уелс в сравнение с 4,4 години на югоизток.

Данните показват и рязка разлика в наличността на жилища под наем в двата края на ценовия спектър. При първокласните имоти, които се отдават под наем за 3000 паунда на месец или повече – пазар, доминиран от централен Лондон – наличността се е повишила с 41% от 2019 г. насам. Но за тези, които искат да наемат жилище за по-малко от 800 паунда месечно, има с 32% по-малко имоти, отколкото само преди година, и с 65% по-малко спрямо преди пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:27 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още