IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите са били най-потиснатият сектор в Европа през второто тримесечие

Заради упорито високата инфлация корпорациите във Великобритания все още са най-потиснати на Стария континент, сочи изследване

21:47 | 13.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Недвижимите имоти са били най-потиснатият сектор в Европа през второто тримесечие на тази година заради растящия натиск върху ликвидностите, отслабването на инвестициите и свиването на рентабилността, пише Bloomberg.

По-високите лихви, нарасналите разходи за обслужване на дълговете и спадът в търсенето на офис площи „подлагат пазара на силен натиск“, сочи индексът Weil на потиснатите активи в Европа. Изследването на правната кантора Weil, Gotshal & Manges събира данни от над 3750 листнати европейски компании.

На жилищния пазар растящите лихви се отразяват и на достъпността на жилищата, като влошават перспективите пред цените на жилищата, сочи докладът.

Секторът на търговията на дребно и на потребителските стоки е на второ място сред най-потиснатите в региона, тъй като кризата с разходите за живот продължава да подкопава покупателната способност.

В същото време степента на потиснатост сред европейските компании за финансови услуги е достигнала най-високото си ниво от октомври 2020 г., като рязкото влошаване на пазарните фундаменти е довело до общия ръст.

Той вероятно отразява срива през последно време на Silicon Valley Bank и принудителната продажба на First Republic, които предизвикаха легитимни притеснения заради риска от зараза, отбелязва изследването. „Подкрепената от държавата спасителна сделка за Credit Suisse с UBS също предизвика безпокойство сред инвеститорите, въпреки че рисковете засега изглеждат овладени“, пишат авторите на доклада.

Британска инфлация

От географска гледна точка корпорациите във Великобритания все още са най-потиснати, тъй като инфлацията в страната остава упорито висока и връщнето ѝ към целта на Английската централна банка (АЦБ) от 2% е по-бавно от очакванията. Основната инфлация достигна 7,1% през май.

Германските корпорации са останали на второ място сред най-потиснатите с най-високите нива от ноември 2020 г. Ръстът „отразява по-слабото от очакванията възстановяване на германската икономика, която изпадна в рецесия през първото тримесечие на 2023 г.“, се казва в доклада.

Във Франция нивата на потиснати компании са под средните заради извънредната подкрепа на правителството, особено около енергийната криза миналата година. Сега, когато подкрепата е оттеглена, се очаква пукнатините да станат по-видими, коментират Андрю Уилкинсън и Нийл Дейвани, партньори в отдела за преструктуриране на Weil.

Очакването в бъдеще е преструктуриранията да дойдат основно от дълг с настъпващ падеж и по-малко от проблеми с набиране на ликвидни средства, тъй като капиталовите структури са доста гъвкави, допълва Дейвани.

„Ще видим повече компании, които не могат да рефинансират при условия, които съответстват на бизнес плана им и новите разходи за дълга ще погълнат твърде много парични потоци“, казва Уилкинсън. „Преди 2008 г. това движеше преструктуриранията. Забравихме какво е това след финансовата криза, когато разходите за финансиране на банките бяха много ниски и те само удължаваха падежите“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още