IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за жилище са нараснали два пъти по-бързо от доходите в мандата на Байдън

Достъпността на жилищата в САЩ остава на рекордно ниско ниво

15:35 | 02.04.24 г.
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg
Снимка: Nathan Howard/Bloomberg

Обичайното домакинство в САЩ печели с 29 448 долара по-малко, отколкото му е необходимо, за да си позволи жилище на средна цена през 2024 г., сочат данни на компанията Redfin, цитирани от онлайн изданието World Property Journal.

Макар че това е знак за голяма криза с достъпността на жилищата, данните все пак са подобрение спрямо октомври м. г., когато обичайното домакинство отвъд Океана е печелело рекордните 40 810 долара по-малко от необходимото, след като лихвите по ипотечните кредити достигнаха най-високото си ниво от 23 години насам.

Данните се основават на анализа на Redfin на средните доходи на американско домакинство и средните месечни плащания за жилище към февруари 2024 г.

Купувачите са се нуждаели от годишен доход от 113 520 долара, за да си позволят жилище в САЩ на средна цена, която към февруари е достигнала 412 778 долара. Това е с 34% повече спрямо средния годишен доход на домакинство от 84 072 долара.

През октомври, когато разминаването между средните доходи и средната цена на жилищата е било най-голямо, купувачите е трябвало да печелят 120 500 долара, за да си позволят обичайно жилище. Това е било с рекордните 51% повече от годишните доходи на обичайно домакинство от 78 689 долара.

Февруари 2021 г. беше последният месец, в който обичайното домакинство е печелело повече от нужното, за да си позволи дом на средна цена. Тогава средните доходи от 60 021 долара са били с 6% по-високи от нужните 65 292 долара за закупуване на обичайно жилище.

„От десет години насам Америка върви бавно към криза с достъпността на жилищата заради хронично недостатъчно строителство и тази криза се задълбочи, когато бумът на покупките на жилища по време на пандемията предизвика огромен ръст на цените на жилищата“, коментира старши икономистът на Redfin Илайджа де ла Кампа.

„Сега има друг виновник, който притиска купувачите на жилища – високите лихви по ипотечните кредити. Бавно се измъкваме от дупката на недостъпността, но трябва да извървим дълъг път. Лихвите намаляха спрямо върховите им стойности и очакваме да спаднат отново до края на годината. Това би трябвало да направи покупката на жилище малко по-достъпна и да стимулира купувачите да се върнат на пазара“, допълва той.

Продажбите на жилища достигнаха най-ниското си ниво от почти три десетилетия насам миналата година, тъй като по-високите лихви по ипотечните кредити направиха жилищната собственост недостъпна за много американци, особено за купувачите на първо жилище, които не са натрупали богатство от продажбата на предишен дом.

Много американци остават изключени от жилищния пазар, тъй като лихвите продължават да са високи, а цените на жилищата все още растат (през февруари те нараснаха със 7% на годишна база) заради недостига на домове за продажба.

Доходите от 113 520 долара, нужни за жилище на средна цена през февруари 2024 г., са с 12% по-високи спрямо година по-рано - най-голямото годишно покачване от август насам, което не е много далеч от рекордния връх през октомври. Те са с 39% по-високи спрямо февруари 2022 и със 74 на сто повече от февруари 2021 г., когато лихвите по ипотечните кредити бяха близо до историческото си дъно от 2,65%. 

Достъпността е под натиск, тъй като жилищните разходи растат много по-бързо от доходите на домакинствата. Средните доходи са се повишили с 6% миналата година, наполовина по-малко спрямо нужните доходи за покупка на жилище на средна цена. 

Средните разходи за жилище на купувачите са достигнали 2838 долара през февруари и намаляват спрямо рекордния връх от 3012 долара през октомври, но са с 12% по-високи спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още