IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паричните преводи в евро ще пристигат в рамките на 10 секунди

Няма да се налагат по-високи такси за незабавни плащания, клиентите сами ще определят максимален лимит за незабавните си трансфери

17:49 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Eвродепутатите приеха нови правила, за да гарантират, че паричните преводи в евро пристигат незабавно в банковите сметки на непрофесионални клиенти и фирми в целия Европейски съюз, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Кредитните преводи ще се извършват незабавно, независимо от деня или часа – парите трябва да пристигнат в сметката на получателя в рамките на 10 секунди. Платецът трябва също да бъде информиран в рамките на 10 секунди дали прехвърлените средства са били предоставени на предвидения получател.

Държавите членки, чиято парична единица не е еврото, също ще трябва да прилагат правилата, когато сметките вече предлагат редовни операции в евро, след по-дълъг преходен период.

Ще има специална дерогация от извършването на плащането в рамките на 10 секунди за такива сметки извън работното време, уточняват от ЕП във връзка с евентуални опасения за достъпа до ликвидност в евро.

Новият регламент има за цел да гарантира, че непрофесионалните клиенти и предприятията, особено малките и средните предприятия, няма да се налага да чакат да получат парите си.

Ще се повиши и безопасността на трансферите – банките и другите доставчици на платежни услуги ще трябва да гарантират, че кредитните преводи са достъпни и обработени незабавно. Текстът вече е съгласуван с държавите членки на ЕС, с него се актуализират правилата на Единната зона за плащания в евро (SEPA).

Безопасност на платежните услуги

За да се гарантира безопасността, доставчиците на платежни услуги трябва да разполагат със стабилни и актуални мерки за разкриване и предотвратяване на измами, за да се избегне попадането на кредитни преводи в грешна сметка поради измама или грешка.

За тази цел доставчиците на платежни услуги, които извършват дейност в ЕС, следва незабавно и без допълнителни такси да предоставят услуга за проверка на самоличността на получателя.

Като допълнителна предпазна мярка срещу измами доставчиците на платежни услуги трябва да позволят на своите клиенти да определят максимална сума за незабавни кредитни преводи в евро, която може лесно да бъде променена преди следващия превод.

Ако доставчикът на платежни услуги не изпълнява задълженията си за предотвратяване на измами и това доведе до финансови щети, клиентът може да поиска обезщетение от доставчика на услуги съгласно новите правила.

Доставчиците на платежни услуги, които предлагат незабавни кредитни преводи, са длъжни също така да проверяват дали някой от техните клиенти подлежи на санкции или на други ограничителни мерки, свързани с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Таксите остават същите

Таксите, прилагани от доставчици на платежни услуги по отношение на операциите за незабавен кредитен превод в евро, не могат да бъдат по-високи от таксите, прилагани за операции по „немигновен“ кредитен превод в евро.

„Регламентът за незабавните плащания бележи дългоочакваната модернизация на плащанията в рамките на единния европейски пазар. Клиентите вече могат да се сбогуват с неудобството да чакат два или три работни дни, за да получат достъп до парите си. Ние осъществихме нещо, от което хората и предприятията наистина се интересуват – прехвърляне на пари в рамките на 10 секунди по всяко време на деня“, коментира евродепутатът Михил Хогевен (ЕКР, Нидерландия).

Прилагане на регламента

Текстът на регламента е приет с 559 гласа „за“, 7 „против“ и 35 „въздържал се“. Новите правила влизат в сила 20 дни след публикуването им в Официален вестник на ЕС. Държавите членки ще разполагат с 12 месеца, за да приложат регламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

Финанси виж още