IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарастващата инфлация „ще нанесе още щети“ на пазара на облигации

Пазарите вече оценяват на 30% вероятността Фед да повиши лихвите със 100 пункта на следващото си заседание

10:58 | 15.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  EPA/FRANCK ROBICHON
Снимка: EPA/FRANCK ROBICHON

Очакванията за по-твърд подход на Федералния резерв карат някои инвеститори да преразгледат въпроса за това колко още може да нарасне доходността по облигациите, което е потенциално нежелателно за вече разклатените пазари на акции и ценни книжа, пише в свой анализ Ройтерс. 

Доходността по двугодишните американски държавни ценни книжа, която е индикатор за очакванията за лихвените проценти, в сряда възлезе на 3,79%, което я постави близо до най-високото ѝ ниво от ноември 2007 г., тъй като пазарът преизчислява очакванията си за това колко агресивно ще повишава лихвените проценти Фед в усилията си да укроти инфлацията.

Някои фонд мениджъри смятат, че тази възходяща тенденция ще продължи, като доходността на двугодишните съкровищни облигации ще надхвърли 4% и ще достигне нови 15-годишни върхове.

„Няма как да не се случи", каза Ед Ал-Хюсейни, старши стратег по глобалните лихвени проценти в Columbia Threadneedle. „Трябва да се види по-голяма слабост на пазара на труда, преди да се изгради дори малка увереност, че лихвите са достигнали своя връх, а в момента това изобщо не е достатъчно“. 

Повишаването на доходността по облигациите увеличи натиска върху акциите през тази година, особено върху акциите на технологичните компании и т. нар. акции на растежа, тъй като те заплашват да намалят стойността на бъдещите печалби на тези фирми и да увеличат цената на капитала. 

Технологичният сектор на S&P 500 се е сринал с над 12% от средата на август насам, в сравнение със спада от 8,3% за по-широкия индекс S&P 500 през този период. За тази година показателят се е понижил със 17%.

Ал-Хюсейни казва, че очаква и акциите, и облигациите да продължат да поевтиняват, тъй като по-високите разходи натоварват потребителите и бизнеса и икономиката в крайна сметка изпада в рецесия. След това облигациите вероятно ще се стабилизират, докато акциите и другите рискови активи може да продължат да се обезценяват, предсказва той.

„Ще бъдат нанесени още щети“, пояснява специалистът.

Данните от вторник показват, че потребителските цени са се повишили с 0,1% през миналия месец и са нараснали с 8,3% през последните 12 месеца, което е доста над очакванията на Wall Street и над годишната цел на Фед от 2%.

Сега пазарите оценяват вероятността Федералният резерв да увеличи основните лихвени проценти със 100 базисни пункта на заседанието си, което ще приключи на 21 септември, на 30%, като преди публикуването на данните за инфлацията вероятността беше 0%. Някои анализатори предвиждат и по-големи повишения на лихвите през следващите месеци. 

Очакванията за по-висока доходност се повишиха още преди данните от вторник. Проучване на Deutsche Bank от началото на седмицата показа, че 73% от инвеститорите смятат, че рисковете са по-скоро насочени към това доходността по 10-годишните държавни ценни книжа да достигне 5%, отколкото 1%. За сравнение, през юни този дял беше 60%. Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа наскоро възлезе на около 3,41%.

Основният риск е, че инфлацията в сектора на услугите може да представлява по-силен растеж, отколкото Фед е очаквал, което да го принуди да действа още по-агресивно.
Джейк Шурмейер
портфолио мениджър в Harbor Capital

„Ако доходността по 10-годишните облигации достигне нов годишен връх над 3,5% ... тогава дългосрочната графика и дискусиите за 4% доходност по 10-годишните облигации ще продължат да се връщат на централно място", написа Пол Циана, главен технически стратег FICC в Bank of America Merrill Lynch, в бележка от сряда.

Джейк Шурмейер, портфолио мениджър в Harbor Capital, заяви, че данните за инфлацията от вторник „със сигурност" увеличават риска доходността по краткосрочните съкровищни облигации да надхвърли 4% до края на годината.

„Основният риск е, че инфлацията в сектора на услугите може да представлява по-силен растеж, отколкото Фед е очаквал, което да го принуди да действа още по-агресивно", каза той.

Сега той очаква Фед да повиши лихвените проценти с още 175 базисни пункта до края на годината, а след това да ги повиши още два-три пъти през 2023 г., докато икономиката изпадне в рецесия, каза той.

Все пак нарастващата вероятност за рецесия може да означава, че всички ръстове в доходността на облигациите вероятно ще бъдат краткотрайни и те ще спаднат, тъй като инвеститорите ще се позиционират по-защитно, купувайки облигации, каза Йън Линген, ръководител на отдел „Стратегия за лихвените проценти в САЩ" в екипа на BMO Capital Markets Fixed Income Strategy.

„Изкушаващо е да се заключи, че докладът за индекса на потребителските цени е променил правилата на играта за Фед", каза той и допълни: „По-подходящо е обаче той да се характеризира като удължаващ играта“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още