IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коледният подем на пазарите вероятно се отлага заради паричната политика

Централните банки тушират всякакви надежди за пик на лихвените нива

14:29 | 16.12.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Забравете подема на финансовите пазари в края на годината. Посланието на големите централни банки е силно и ясно: битката за укротяване на инфлацията далеч не е приключила.

На последните си срещи централните банки в САЩ, еврозоната, Великобритания и Швейцария забавиха темпото на агресивните повишения на лихвите, пише Ройтерс. Техните сигнали обаче не са това, което пазарите – които се повишават в последните седмици заради прогнозите за пикова инфлация и пикови лихвени проценти, искат да чуят.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард коментира, че очаква нови увеличения на лихвените проценти с 50 базисни пункта за определен период от време и че ЕЦБ все още няма да обръща курса на паричната си политика.

Централната банка на еврозоната повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта, след като направи две последователни увеличения с по 75 пункта, за да укроти инфлацията.

Пазарите на държавни облигации претърпяха обрат. Тъй като цените се понижиха, доходността на чувствителните към лихвените проценти двугодишни германски облигации скочи с 24 базисни точки, най-големият им еднодневен скок от 2008 г. насам.

Разходите по заемите на Италия последно се повишиха с почти 30 базисни точки до 4,13%.

„Реакцията на европейските пазари на облигации беше брутална“, казва Антоан Лесне, ръководител стратегии и проучвания за ЕМЕА за ETF бизнеса на State Street.

Лекото забавяне на инфлацията в еврозоната през ноември до годишен темп от 10% предизвика пазарни спекулации, че ЕЦБ може да се отклони от борбата си срещу скока на цените.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл междувременно предупреди, че последните признаци, че инфлацията в САЩ може да се забавя, все още не носят увереност, че битката е спечелена.

„Забравете ралито за Дядо Коледа. Федералният резерв прилича повече на Гринч тази Коледа“, посочва Джон Лейпър от Titan Asset Management.

В четвъртък S&P 500 падна до най-ниското си ниво от месец. Във вторник индексът беше скочил с цели 2,76% до тримесечен връх, тъй като неочаквано слабото покачване на инфлацията на потребителските цени подкрепи надеждите, че Федералният резерв скоро може да се откаже от повишенията на лихвите. От началото на годината индексът губи 16%.

Въпреки че доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ все още е настроена за повишения до края на годината, за последното тримесечие дотук намалява с 32 базисни пункта. Това е най-големият тримесечен спад от началото на 2020 г.

Доходността по германските облигации се повишава с 200 базисни пункта през 2022 г., но нивото ѝ е с почти 50 базисни пункта по-ниско от многогодишния връх от 2,5%, достигнат през октомври 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още