IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрохедж фондовете изпращат най-силната си година след световната финансова криза

Фондовете за инвестиции в акции изтриват средно 10% и ще отбележат най-лошата си година след кризата от 2008 г.

16:11 | 26.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Хедж фондовете, които търгуват с облигации и валути, са напът да постигнат най-добрата си година след глобалната финансова криза, стимулирани от рязкото покачване на лихвените проценти, което нанесе тежки загуби на специализираните в инвестиции в акции фондове.

Т.нар. макрохедж фондове, станали известни благодарение на хора като Джордж Сорос и Луис Бейкън, преминаха през безплоден период, успокоени от изкупуването на облигации за трилиони долари от централните банки след 2008 г., пише FT.

Тази година обаче те процъфтяват благодарение на сеизмичните движения на глобалните пазари на облигации и ръста на долара, докато Федералният резерв на САЩ и другите централни банки се борят с нарастващата инфлация.

Сред печелившите е трейдърът милиардер Крис Рокос, който спечели 45,5% през 2022 г. от залозите си за нарастващи лихвени проценти, включително по време на пазарните сътресения в Обединеното кралство през есента. Така съоснователят на Brevan Howard се готви да отбележи най-силната си година, откакто през 2015 г. стартира своя собствен фонд, сега един от най-големите макрофондове в света с активи за около 15,5 млрд. долара.

Главният изпълнителен директор на Caxton Associates Андрю Лоу спечели 30,2% към средата на декември от своя макрофонд за 4,3 млрд. долара, който е затворен за нови вложения, според инвеститор. Базираната в Ню Йорк Haidar Capital на Саид Хайдар спечели 194 процента от своя фонд Jupiter след залозите на облигации и суровини. По-рано тази година ръстът на фонда достигаше и 270%.

„Ситуацията ми напомня за ранната част от кариерата ми, когато макрофондовете бяха доминиращият стил на инвестиране“, коментира Кенет Тропин, председател на Graham Capital с активи за 19 млрд. долара. Той припомня за силните периоди за макротрейдърите през 80-те и 90-те години на ХХ век и в началото на този век.

Глобалните акции изтриха 20% тази година, а облигациите отбелязаха най-големите си спадове от десетилетия.

Макрофондовете печелят средно 8,2% за периода януари-ноември, според HFR. Това ги поставя на пътя да постигнат най-добрата си година от 2007 г. насам, когато започна световната финансова криза.

Трейдърите печелят от залозите за нарастваща доходност, като например по двугодишните американски облигации, чиято доходност скочи от 0,7% до 4,3%. Изненадваща промяна от Японската централна банка в нейната политика за контрол на кривата на доходност, която доведе до скок на доходността на японските държавни облигации, даде допълнителен тласък на възвръщаемостта.

Тъй като „изкуственото потискане на нестабилността“ от ултраразхлабената парична политика изчезна, макротрейдърите вероятно ще продължат да печелят от своите залози, коментира Дарън Улф, глобален ръководител инвестиции и алтернативи в Abrdn.

Компютърно управляваните хедж фондове също се възползваха. Управляваните фючърсни фондове отчитат ръст от 12,6%, което е най-добрата им година на възвръщаемост от 2008 г. насам.

Базираната в Лондон компания Aspect Capital, който управлява активи на стойност около 10 млрд. долара, спечели 39,7% във водещия си диверсифициран фонд. Той печели на пазарите на облигации, енергетика и стоки, като най-голямата му единична печалба идва от залози срещу британски дългови книжа. Systematica на Leda Braga спечели 27 процента от своя фонд BlueTrend.

„Намираме се в нова ера, в която неочакваното продължава да се случва с тревожна редовност“, коментира Андрю Биър, управляващ член на борда на американската инвестиционна компания Dynamic Beta. Скачащите доходности и бързо движещите се валути предоставят възможности за фондове, които следват тенденцията, добавя той.

Печалбите са в рязък контраст с представянето на хедж фондовете за акции, много от които претърпяха лоша година, тъй като бързорастящите, но нерентабилни технологични акции, които поскъпнаха силно по време на бичия пазар, се сринаха, когато навлязоха в мечи пазар заради растящите лихви.

Tiger Global на Chase Coleman, един от най-големите печеливши от рязкото поскъпване на технологичните акции в разгара на пандемията, загуби 54 процента тази година. Viking на Андреас Халворсен загуби 3,3% до края на декември.

Междувременно базираният в Бостън Whale Rock, фонд, фокусиран върху технологиите, загуби 42,7%. Skye Global, създадена от бившия анализатор на Third Point Джейми Стърн, загуби 40,9%, засегната от спада на акции като Amazon, Microsoft и Alphabet. Стърн пише в писмо до инвеститорите, видяно от FT, че е сгрешил относно „сериозността на макрорисковете“.

Фондовете за инвестиции в акции като цяло изтриват почти 10%, заради което вероятно ще отбележат най-лошата си година на възвръщаемост след финансовата криза от 2008 г., според HFR.

„Най-голямото ни разочарование дойде от тези мениджъри, дори добре известни с дългогодишен опит, които не успяха да предвидят въздействието на нарастващите лихвени проценти върху акциите на растеж“, коментира Седрик Вуиние от SYZ Capital. „Те не разпознаха промяната на парадигмата и заровиха главите си в пясъка“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 26.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още