IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът посреща с умерено поевтиняване руските ограничения на износа*

Суровината се търгува до голяма степен на базата на облекчаването на Covid ограниченията на Китай, коментира анализатор

10:18 | 28.12.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се понижава, докато инвеститорите анализират последиците от руската забрана за износ към купувачи, прилагащи ценовия таван на страните от Г-7, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху американския сорт West Texas Intermediate се търгува при цена от 79,14 долара, което е спад от близо 0,5%.

От своя страна, цената на международния сорт Брент изтрива от цената си 0,7% до 83,71 долара за барел.

По-рано във вторник стана ясно, че руският президент Владимир Путин е подписал указ за забрана на износа за страни с ограничени цени на петрола. Декретът, публикуван на правителствения уебсайт, съдържа забрана за продажба на петрол и петролни продукти на купувачи, които се придържат към ценовия таван от 60 щатски долара за барел, както и на купувачи, които предвиждат ценовия таван в договорите.

Забраната за износ ще влезе в сила през февруари 2023 г. и ще изтече на 1 юли 2023 г. Въпреки това Путин остави вратичка: според формулировката на документа продажбата на петрол на посочените купувачи все още е възможна със специално разрешение от президента.

Суровият петрол е напът да запише скромни увеличения на цената за 2022 г., готвейки се да изпрати една волатилна година, в която тя премина от силни ръстове след руската инвазия в Украйна обратно до предишните си цени на фона на страховете за забавяне на търсенето. Наскоро бързото отпадане на мерките за нулев Covid в Китай и последвалата нова вирусна вълна удариха пазара, склонен да прави остри завои заради липсата на ликвидност.

Властите в Китай се готвят да започнат издаването на нови паспорти и разрешения за достъп до Хонконг, което ще увеличи потока от пътуващи. След като бе съобщено, че пътуващите няма да бъдат подлагани на карантина от 8 януари нататък, резервациите за пътувания от континенталната част на Китай нараснаха, съобщават от Trip.com Group Ltd.

„Петролът се търгува до голяма степен на базата на облекчаването на Covid ограниченията на Китай и очакваното увеличение на пътуванията въпреки настоящата вълна“, коментира Вишну Варатхан, ръководител на отдела за икономика и стратегии на Mizuho Bank Ltd. Руският отговор на ценовия таван бе до голяма степен очакван от пазара, допълва той.

В същото време в САЩ рафинериите от тексаското крайбрежие на Мексиканския залив, включително двете най-големи в страната, увеличават производството, след като ледената вълна в страната ги принудиха да спрат работа миналата седмица.

*Актуално към 9:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 28.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
evlogi
преди 1 година
Вече даже и цените на петрола и газът не се влияят особено от новините от Русия..Наистина става независима северната джамахирия, скоро нищо няма да зависи от нея...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още