IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се развиха дълговите пазари през 2022 г.?

Българският дълг ще бъде атрактивен при ясен хоризонт за Шенген и еврозоната, каза Мартин Търпанов

20:43 | 30.12.22 г.

Дълговите пазари през 2022 г. преминаха под знака на изключителна волатилност, породена най-вече от драстичното покачване на лихвените проценти от страна на централните банки, което доведе до сериозни загуби за инвеститорите.

Това коментира Мартин Търпанов, ръководител направление „Търговия с дългови ценни книжа“ в Deltastock, в ефира на предаването "В развитие" Bloomberg TV Bulgaria.

Борбата срещу инфлацията на централните банки от началото на 2022 г. и нуждата от рязко вдигане на лихвите до повече от очакваното доведе пряко до рязкото покачване на доходността. Войната на Русия в Украйна също имаше своя ефект - банките самодоволно очакваха в края на 2021 г. инфлацията да се окаже преходна, но свързаното с конфликта покачване на цените на енергийните ресурси само допринесе за инфлацията, коментира Търпанов.

Централните банкери се забавиха с действията си, като искаха да видят какви ще са ефектите от военните действия върху световната икономика. "Получи се много интересен танц между централните банки и инвеститорите под ритъма на това кое ще има превес - очакванията за рецесия или очакванията за още по-висока инфлация", отбеляза гостът.

На този етап изглежда, че отрицателните лихви са безвъзвратно в миналото и дори много негативни сценарии за растежа през 2023 г. и по-дълбока рецесия няма да накарат банките да се върнат към тях, каза Търпанов. Този инструмент доведе до повече изкривявания по пазара, отколкто до неговото оздравяване, добави той.

При добра ликвидност шоковото покачване на доходностите по облигациите може да ги направи атрактивни за инвеститорите през 2023 г., но трябва да се внимава доколко централните банки ще продължат като темп на повишаването на лихвите и докъде ще продължат да се покачват доходностите, предупреди събеседникът.

Годината за българския дълг беше трудна - след няколко добри вътрешни аукциона беше изпуснат момент за по-евтино международно финансиране след началото на войната, като през септември се наложи емитиране на дълг на по-висока лихва. Несигурната среда и политическата криза доведоха до повишаване на рисковата премия, която изискваха инвеститорите дори на вътрешния пазар, каза Търпанов.

"За 2023 г. всичко зависи от това дали ще съумеем бързо да направим правителство, дали ще успеем да се отърсим от тези изключително смущаващи популистки искания на немалка част от партиите. Ако съумеем бързо да направим правителство, ако то е наистина решително за двете основни икономически и геополитически цели - Шенген и еврозоната, българският дълг в някакъв момент ще бъде атрактивен", смята анализаторът.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 30.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още