IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтинява заради слабите икономически данни от Китай

По-слабите фабрични данни от Китай, най-големият вносител на суров петрол в света и вторият по големина потребител на петрол, натежаха върху цените

08:05 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола отстъпиха във вторник от най-високите си нива от месец насам, след като икономическите данни от Китай влошиха настроенията на пазара, а ръководителят на Международния валутен фонд предупреди за по-тежки условия през 2023 г.

Фючърсите върху петрола сорт Брент поевтиняха с 25 цента, или 0,29%, до 85,66 долара за барел, докато американският сорт West Texas Intermediate се търгуваше на цена от 80,06 долара за барел, което е с 20 цента, или 0,25% по-малко, предава Ройтерс. 

По-слабите фабрични данни от Китай, най-големият вносител на суров петрол в света и вторият по големина потребител на петрол, натежаха върху цените. Индексът на мениджърите по покупките в промишлеността на Caixin/Markit се понижи до 49,0 пункта през декември от 49,4 пункта през ноември. Индексът остава под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването, вече пет поредни месеца.

Въпреки това в понеделник в Китай се наблюдаваше завръщане към обичайната активност, което увеличава перспективата за стимулиране на икономиката и търсенето на петрол, тъй като все повече хора се възстановяват от пандемията.

„Пазарът не може да очаква бързо възстановяване на китайската икономика след трите години на (пандемичен контрол), масовия фалит на малки и средни предприятия, рязкото покачване на безработицата, бързото нарастване на дела на социалните спестявания и бързото нарастване на заразените с Covid и смъртните случаи през последните месеци", заяви анализаторът от CMC Markets Леон Ли.

Поевтиняването се случи след новината за по-голямо от очакваното увеличение на първата партида квоти за износ на петролни продукти за 2023 г., публикувана от китайското правителство. Някои търговци отдадоха това на очакванията за слабо вътрешно търсене, тъй като страната продължава да се бори с вълните на COVID-19.

Пазарът не може да очаква бързо възстановяване на китайската икономика след трите години на пандемичен контрол...
Леон Ли
анализатор от CMC Markets

Освен това управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви в неделя, че САЩ, Европа и Китай - основните двигатели на световния растеж - забавят растежа си едновременно, което прави 2023 г. по-трудна от 2022 г. за световната икономика.

Цените на петрола се повишиха с повече от 2% в петък, като Брент и WTI приключиха 2022 г. с ръст от съответно 10,5% и 6,7% спрямо предходната година.

От 1 февруари президентът Владимир Путин забрани доставките на суров петрол и петролни продукти за пет месеца за страните, които спазват ограничението за ценовия таван. Указът му включваше и клауза, която му позволява да отмени забраната в специални случаи.

Руският суров петрол се пренасочва от Европа към Индия и Китай. Търговци заявиха, че Москва планира да увеличи износа на дизелово гориво от балтийското пристанище Приморск до 1,81 млн. тона през януари, но износът от Туапсе се очаква да спадне до 1,333 млн. тона.

С поглед към предстоящите месеци водещият енергиен анализатор в DBS Bank Сувро Саркар очаква при определянето на цените на петрола опасенията за забавяне на световната икономика да продължат да се конкурират с темповете на отваряне на Китай.

„По-слабият щатски долар ще помогне до известна степен, (докато) краткосрочните фактори ще включват актуализация на запасите и данни за руските доставки", казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още