IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Край на царуването на долара, завръщане на облигациите - пет прогнози за 2023 г.

Инфлацията и глобалният удар от близо 300 повишения на лихвите на централните банки през последните 12 месеца поставят фокуса върху това колко ще се свият икономиките

16:25 | 05.01.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Царуването на долара е към своя край, пазарът на облигации се възстановява и нововъзникващите пазари отново растат – това са само част от прогнозите, на които международните парични мениджъри залагат през 2023 г.

Рекордно високата инфлация и глобалният удар от близо 300 повишения на лихвените проценти на централните банки през последните 12 месеца поставят твърдо фокуса върху това колко ще се свият икономиките и дали това няма да принуди Федералният резерв и компания да обърнат курса, пише Ройтерс.

Агенцията представя пет основни прогнози, на които залагат анализатори.

Край на царуването на долара

Индексът на долара, който измерва представянето на зелените пари спрямо основните конкурентни валути, нарасна с повече от 15% от януари до ноември 2022 г., тъй като Фед повиши агресивно лихвите.

Федералният резерв затегна политиката си, но пазарите тестват неговата решителност. Джо Литъл, глобален главен стратег в HSBC Asset Management, очаква доларовият индекс да падне с повече от 10% през 2023 г. „заради пика на инфлацията и промяна в политиката на Фед“.

Йената също може да бъде движеща сила, след като централната банка на Япония изненада с внезапна промяна на програмата за „контрол на кривата на доходността“, която използва, за да поддържа лихвените си проценти близо до нула.

„Ако трябва да избера една валута спрямо долара, това ще е йената“, казва Крис Джефри, ръководител лихви и стратегия за инфлация в Legal & General Investment Management.

Покупки в Китай

Според инвеститорите през 2023 г. ще е голямото завръщане на китайските акции след няколко доста горещи за китайските пазари години. Пекин изостави политиката си за нулев COVID и поднови фокуса върху икономическия растеж и укрепването на разрушения пазар на имоти.

Тъй като смъртните случаи от COVID отново нарастват, несигурността остава, но несъмнено е налице ентусиазъм около отварянето на страната след пандемията. Това в крайна сметка ще подкрепи азиатските капиталови пазари и сключването на сделки в региона.

Китайският индекс MSCI нарасна с близо 40% от ноември до средата на декември, но има още възможност за растеж. BNP Paribas смята, че акциите на компаниите, свързани с туризма, вътрешното потребление и технологиите могат да поскъпнат още повече.

Развиващите се пазари са на фокус

Биковете на развиващите се пазари се завръщат, след като 2022 г. им донесе някои от най-големите загуби в историята.

UBS смята, че акциите на развиващите се пазари и индексите с фиксиран доход могат да спечелят между 8-15% през 2023 г. на база обща възвръщаемост с уточнението, че глобалните лихвени проценти се стабилизират, Китай напълно премахне ограниченията срещу COVID и ядрената война бъде избегната.

Morgan Stanley очаква близо 17% възвръщаемост на дълга в местна валута на развиващите се пазари. Credit Suisse особено харесва дълга в твърда валута, а Джефри Гундлах от DoubleLine, известен още като „краля на облигациите“, избира акциите на развиващите се пазари.

Представянето след минали поражения подчертава тази вълна от оптимизъм. Индексът на акциите MSCI в развиващите се пазари се повиши с 64% през 1999 г. след азиатската финансова криза и със 75% през 2009 г. Дългът в твърда валута на развиващите се икономики също отбеляза 30% отскок след спада си от 12% след глобалната финансова криза.

Завръщане на облигациите

След като отмина най-лошата година за инвеститорите в облигации, мнозина виждат обрат на този пазар. Инфлацията - врагът на пазара на облигации, тъй като повишава лихвените проценти и подкопава възвръщаемостта, изглежда, че ще се успокои тази година, тъй като има признаци за скорошна рецесия.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакват общата инфлация в САЩ да се забави до 3,1% до края на 2023 г. Валънтайн Айнуз, стратег за инструментите с фиксиран доход в Amundi, прогнозира, че доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ ще приключи 2023 г. на 3,5% от около 3,88% в момента.

Анализатори коментират, че инфлацията ще се забави, защото икономическият растеж спада. Все пак някои от тях проявяват предпазливост по отношение на облигациите на еврозоната, като Европейската централна банка сега се оттегля от пазара и повишава лихвите.

Акции: Продайте сега, купете по-късно

Инвеститорите в акции се надяват, че една V-образна година за глобалната икономика ще доведе до това, че акциите ще завършат с комфортен ръст. Стратезите на JP Morgan прогнозират „пазарни сътресения и икономически спад“ като начало, но след това по-добро второ полугодие, когато Фед ще обърне посоката на политиката си.

Хани Реда, портфолио мениджър в PineBridge Investments, очаква американските акции да поевтинеят още, а дъното ще бъде достигнато през първата половина на годината.

Тревър Грийтъм от Royal London Asset Management смята обаче, че този процес ще отнеме повече време. „Няма да се изненадам, ако времето за закупуване на акции настъпи след година или малко повече“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:28 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още