IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 г. е най-лошата за хеджфондовете от 2018 г. насам

Криптофондовете са най-губещи, а макрофондовете и мултистратегическите хедж фондове се представят най-добре, според HFR

11:25 | 11.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През 2022 г. хедж фондовете отчитат най-лошото си представяне от 2018 г., основно повлечени от акциите, показват данни на компанията HFR, цитирани от Ройтерс.

Като цяло хедж фондовете отчитат 4,25% спад за миналата година, показва индексът HFRI 500 Fund Weighted Composite Index, който проследява представянето на много от най-големите световни хедж фондове.

Хедж фондовете за акции се представят най-лошо от четирите основни категории хедж фондове, проследявани от HFR. Въпреки това тяхната загуба от 10,37% е по-малка от спада на S&P 500 за 2022 г. – 19,4%, отбелязват от компанията за данни.

Хедж фондовете, базирани на събития, включително тези, които залагат на сливания или преструктурирания на компании, и фондовете с относителна стойност, които търгуват с промени в цените на активите, също завършват годината със загуби, макар и по-малки от загубата на хедж фондовете в акции – съответно 5,04% и 0,9%.

Хедж фондовете в криптосектора губят 55,08% през 2022 г., като отчитат положителна възвръщаемост само за три месеца от годината. Въпреки огромните си загуби криптохедж фондовете представляват малка част от активите на индустрията на стойност 3,8 трлн. долара.

Някои инвеститори намериха начин да получат възвръщаемост. Макрохедж фондовете например постигат печалби – индексът HFRI Macro се повишава с 9,31% главно благодарение на инвестициите в компании, свързани със стоки, както и количествените показатели и стратегиите за следване на тенденции.

„Инвеститорите трябва да погледнат под повърхността, за да разберат представянето на индустрията през миналата година. Като цяло смятам, че беше добра година за хедж фондовете“, коментира Патрик Гали, управляващ партньор на консултантската фирма за хедж фондове Sussex Partners.

Макрохедж фондовете търгуват в световен мащаб с широк набор от активи, като облигации, валути, акции и стоки. Това им позволява да прецизират залозите си на фона на разсейването на цените на активите, причинено от нарастващите лихвени проценти и инфлацията.

Инвеститорите смятат, че макрохедж фондовете вероятно ще надминат индустрията и тази година, тъй като променливата среда на пазарите остава.

Миналогодишните сътресения са добри и за мултистратегическите хедж фондове. Citadel на Кенет Грифин отчита ръст от 38,1% във водещия си фонд Wellington. Composite Fund на D.E Shaw бележи увеличение от 24,7%, а Millennium – от 12,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 11.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още