IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Частните пазари - следващият кандидат за спад през 2023 г.

Инвеститорите са поели ангажименти към определени активи и с повишаването на доходността по облигациите няма да заключват повече пари в частни вложения, които не показват движенията на парите

17:50 | 26.01.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

През миналата година станахме свидетели на сериозни сривове на пазарите. Първото място безспорно държи криптопазарът. Сривът на борсата FTX демонстрира абсурдността на една индустрия, изградена върху клас активи с присъща стойност нула, пише FT.

Това беше един от онези моменти, в които регулаторите се поглаждат по брадичките и си казват, че трябва да се извлекат поуки от ситуацията, посочва медията.

Второто място е за милостиво краткотрайната криза с държавните облигации на Великобритания. Краткото управление на бившия премиер Лиз Тръс показа на света какво се случва, когато приемете инвеститорите в облигации за даденост в режим на висока инфлация.

Следващият спад би могъл да настъпи на частните пазари – други пазари в риск и под наблюдение.

Частният дълг и капитал бяха голямата работа по това време миналата година. По това време доходността от облигациите беше изключително ниска и държавният дълг като актив беше безнадежден за постигане на печалба за инвеститорите.

Затова и мнозина се впуснаха на частните пазари в търсене на по-висока възвръщаемост. Често това означава блокиране на средства за няколко години, например в частни капиталови инструменти, недвижими имоти или инфраструктура, в замяна на перспективата за по-големи изплащания.

Най-доброто или най-лошото в това, в зависимост от гледната точка, е, че „заключените“ частни инвестиции не показват движенията на цените в реално време. Не получавате информация, така че да прецените дали парите се увеличават, или – което е по-вероятно през миналата година, намаляват. Изменението на стойността на инвестициите се отчита на тримесечие.

Някои наблюдатели, като Ручир Шарма, председател на Rockefeller International, определят това като "конспирация на мълчанието, изградена върху надежда".

„Моментът за равносметка вероятно ще настъпи, когато и ако спадът се проточи и частните пазари трябва най-накрая да разкрият загубите на спадащ пазар“, писа Шарма за Financial Times през декември. Със сигурност изглежда много вероятно следващият кръг от тримесечни отчети да бъде мрачен прочит за големите инвеститори, които са разпределили пари на някои частни пазари.

Здравият разум казва, че тази индустрия ще се сблъска с по-трудни времена през 2023 г. не само защото доходността от по-безопасните активи, като държавни облигации, се повиши.

Две други големи неща се промениха: първо, публичните пазари - акции, облигации и други подобни - имаха ужасна година. Това означава, че относително малките и консервативни разпределения на институционалните инвеститори към частните пазари съставляват неприятно голяма част от техните портфейли.

Второ, експлозивната криза на пазара на злато през есента показа на практика колко важна е ликвидността. Когато се нуждаете от бързи пари, не е полезно да имате твърде много активи, които са трудни за продажба. Всичко това може да доведе до някаква точка на възпламеняване през 2023 г.

Тези, които вярват в пазарите на частен дълг например, продължават да вярват в тях и имат добра причина за това. Ранди Шуимър, старши управляващ директор в Churchill Asset Management в Ню Йорк, признава предизвикателствата пред сектора. „След като Фед започне да намалява темпото на повишение на лихвените проценти и в крайна сметка спре с ръстовете на лихвите, пазарите ще се върнат към по-голяма нормалност и сегашната щедра доходност по публичния дълг ще избледнее“, посочва той в скорошна бележка.

„Инвестицията в частен кредит сега или добавянето към съществуваща позиция допълнително изолира портфейлите срещу бъдещи ценови шокове“, казва той.

Разбира се, ако големите инвеститори се притесняват, че твърде голям дял от техните портфейли е затворен на частни пазари, те биха могли да продават. По-вероятно е обаче те просто да спрат или забавят новите инвестиции, за да предотвратят ескалиращи загуби.

„Хората вече са поели ангажименти към някои класове активи, като частен капитал, и ще се придържат към тези ангажименти“, коментира Дан Морис, главен инвестиционен директор за системни инвестиции и решения в Allspring – мениджърът на активи, отделен от Wells Fargo преди малко повече от година.

Фондовете с големи частни пазарни дялове ще обмислят по-внимателно какво могат да продадат и кога в случай на спешно търсене на пари в брой, допълва той.

Това означава, че инвеститорите едва ли ще правят повече вложения на частните пазари, особено с доходността от американските облигации, която е вече два пъти по-висока от нивото ѝ по това време на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 26.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още