IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пауъл: Нужни са допълнителни увеличения на лихвата заради "силния" пазар на труда

Това ще бъде процес, който ще отнеме значителен период от време, смята председателят на Фед

20:13 | 07.02.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че ще са необходими допълнителни увеличения на лихвените проценти, за да се охлади инфлацията на фона на пазара на труда, който според последните данни остава много силен.

„Смятаме, че ще се наложи да направим допълнителни увеличения на лихвените проценти", заяви Пауъл във вторник по време на сесия за въпроси и отговори с Дейвид Рубенщайн в Икономическия клуб на Вашингтон. „Пазарът на труда е изключително силен“. 

Акциите и държавните ценни книжа поскъпнаха по време на изказването на Пауъл, след като той не зае по-ястребова позиция по отношение на лихвените проценти след добрите данни за работните места.  

"Процесът на дезинфлация, процесът на намаляване на инфлацията, започна и той започна в сектора на стоките, който е около една четвърт от нашата икономика", заяви ръководителят на централната банка по време на събитие във Вашингтон, окръг Колумбия, "но има да извърви дълъг път. Това са много ранни етапи". 

„Очакваме 2023 г. да бъде година на значителен спад на инфлацията. Всъщност нашата работа е да се уверим, че това е така", каза той. „Моето предположение е, че със сигурност ще е необходимо (време, б. ред.) не само през тази, но и през следващата година, за да се понижи близо до 2%“.

Първото споменаване на "дезинфлационните" тенденции от Пауъл беше на пресконференцията му след заседанието миналата сряда. Пазарите се хванаха за този термин и за кратко се ускориха, преди да станат нестабилни през последните няколко сесии.

Един от данните, които работят срещу Фед, е стабилният доклад за заетостта през януари, представен през миналия петък, който показа, че местата в неселскостопанския сектор са се увеличили с 517 000 през януари.

Запитан дали би повишил лихвите с 50 базисни пункта миналата седмица, вместо с 25 базисни пункта, както направиха банкерите, той отговори уклончиво. 

„За съжаление нямаме възможност да играем по този начин", каза той на Рубенщайн, който води предаване по Bloomberg Television.

След поредица от големи увеличения на лихвените проценти през миналата година Пауъл и колегите му забавят темпото, като същевременно отбелязват, че все още се стремят към повишения.

В отговор на публикувания в петък много по-силен от очакваното януарски доклад за заетостта инвеститорите сега очакват лихвеният процент да се повиши до малко над 5%, подобно на прогнозите на представителите на Фед от декември.

През миналата седмица Федералният комитет по операциите на открития пазар повиши основния си лихвен процент с четвърт пункт до диапазона от 4,5% до 4,75% и заяви, че продължаващите увеличения остават целесъобразни.

Пауъл твърди, че отслабването на натиска на пазара на труда е част от отговора на въпроса за охлаждането на инфлацията в сферата на основните услуги, с изключение на жилищния сектор - показател, на който той акцентира.

Въпреки това пазарът на труда продължава да е горещ, като местата в неселскостопанския сектор са се увеличили с 517 000 през миналия месец, съобщи Министерството на труда в петък, а безработицата е спаднала до 3,4%, което е най-ниското равнище от 1969 г. насам.

Пауъл заяви, че докладът „Ви показва защо смятаме, че това ще бъде процес, който ще отнеме значителен период от време".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:18 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 14
danchomentata
преди 1 година
Всяко ново е добре забравено старо.Важи докато бутачите на бордове са предизборно настроени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 15
danchomentata
преди 1 година
Волкер же считал, что меры по спасению доллара, предложенные Брнсом, могут носить временный характер, и возврат к Бреттон-Вудской системе возможен, пусть с более гибким механизмом для изменения котировокhttps://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_shock
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 15
danchomentata
преди 1 година
Конналли и Шульц настаивали на отказе от привязки курса доллара к золоту и увеличению денежной массы посредством печати долларов. Брнс возражал против такого *** и рекомендовал девальвировать доллар, подняв цену на золото выше 35 долларов за унцию, но, под сильным давлением Никсона, фактически согласился на предложение Конналли. Никсон стремился заручиться поддержкой Брнса, так как глава ФРС пользовался высоким доверием населения страны.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 15
danchomentata
преди 1 година
13 августа 1971 года президент США Ричард Никсон провл в Кэмп-Дэвиде секретное совещание, на котором присутствовали 15 его советников. Среди них были директор Административно-бюджетного управления Джордж Шульц, министр финансов Джон Конналли, его заместитель Пол Волкер и глава ФРС США Артур Брнс. https://***.federalreservehistory.org/essays/roosevelts-gold-program
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още