IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковите акции подкрепят американските индекси след стрес теста на Фед*

Според актуализирани данни американската икономика е нараснала с 2% през първото тримесечие

17:55 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Victor J. Blue/ Bloomberg
Снимка: Victor J. Blue/ Bloomberg

Водещите индекси на Wall Street започват новата сесия разнопосочно, след като станаха ясни резултатите от годишния стрес тест на големите американски банки, подкрепили финансовите акции, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибавя 0,1%, докато този на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,6%.

На червено обаче е технологичният индекс Nasdaq Composite, който се разделя с 0,2% от стойността си.

Стрес тестът на водещите американски банки показа, че те биха загубили 541 млрд. долара в хипотетичен апокалиптичен икономически сценарий, но все пак ще имат повече от достатъчен капитал, за да поемат загубите. Текущите оценки, дадени от Федералния резерв на банките, сред които JPMorgan Chase и Goldman Sachs, подкрепят твърдения на ръководители от Wall Street и регулатори, че системно важните банки могат да понесат тежки загуби.

Акциите на JPMorgan Chase поскъпват с 2,4%, тези на Bank of America - с 2,6%, а на Wells Fargo - с 3,2%.

Други финансови акции, ударени по време на банковата криза по-рано през годината, също се възползваха от ралито. Книжата на Charles Schwab поскъпват с 1,9%, тези на Western Alliance - с 2,6%, а на Zions Bancorporation - с 1,9%.

Положителни икономически данни сигнализират, че икономиката на САЩ остава устойчива въпреки надвисналите опасения за рецесия.

В четвъртък бяха публикувани актуализирани данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за първото тримесечие, според които налице е по-голям от очакваното растеж.

БВП се е увеличил с 2% на годишна основа за периода януари-март вместо преди това изчисляваните 1,3%. Това е и значително над очакваните 1,4% от Dow Jones. Това обаче е забавяне спрямо предходното тримесечие, когато ръстът на икономиката бе 2,6%.

Според обобщението на Бюрото за икономически анализи промяната идва до голяма степен от потребителските разходи и износа, представили се по-силно от очакваното.

Налице е и спад в молбите за помощи при безработица до най-ниското им равнище от май насам.

Само два търговски дни остават до края на първата половина на годината. От началото ѝ S&P 500 прибавя 14% и е напът да запише най-доброто си месечно представяне от януари. Nasdaq пък е нагоре с близо 30% - готвейки се да отпразнува най-доброто си полугодие от 1983 г. Dow засега е с най-лошо представяне с ръст от едва 2%.

И въпреки стабилната първа половина на годината мнозина на Wall Street очакват волатилна втора половина.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 3,848% и 3,902%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, расте с 0,3% до 103,2 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да расте. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,3% до 74,97 долара, а върху американския сорт WTI - с 1,5% до 70,59 долара за барел.

Златото обаче поевтинява с 0,7% до 1908,0 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още