IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН одобри проспект за търговия на регулиран пазар на облигации на „Алианц Банк България“

Регулаторът допуска до търговия и облигации на „Студентска център“ и вписва акции, издадени от „Тексим Банк“, в регистъра на публичните дружества

12:34 | 20.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group
Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Комисията за финансов надзор (КФН) е одобрила проспект за допускане до търговия на регулиран пазар на емисия облигации, издадена от „Алианц Банк България“ АД.

Това е решил регулаторът на заседанието си вчера. Решението е публикувано на сайта на Комисията.

Емисията е в размер на 39 500 000 евро, разпределени в 395 броя обикновени, лихвоносни, безналични, поименни, свободнопрехвърляеми, необезпечени, неконвертируеми облигации, с номинална и емисионна стойност от 100 000 евро всяка.

Лихвата по емисията е фиксирана в размер на 6,85% годишно, с четири годишни лихвени плащания, всяко в размер на 2 705 750 евро.

Предвижда се главницата да бъде погасена еднократно, на падеж.

Матуритетът на облигациите е 48 месеца, считано от датата на издаване на емисията. Емитентът ще получи право да упражни три кол опции – при лихвено плащане на третата годишнина от датата на издаване, при  настъпване на данъчно събитие съгласно условията на емисията и при дисквалификация на облигациите като приемливи задължения.

Датата на емитиране на емисията е 30 март 2023 г., а падежът е на 30 март 2027 г.

Емисията облигации е първата, издадена от „Алианц Банк България“. Тя отговаря на изискванията за инструменти на приемливите задължения по смисъла на разпоредбите на глава XIII, раздел II от Закона за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници. 

Основни инвеститори по сделката са Европейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ЗАД „Алианц България“ и ЗАД „Алианц България Живот“.

Участието на ЕБВР е пряко обвързано и ще бъде използвано за устойчиви проекти, съгласно изискванията за преход към зелена икономика (Green Economy Transition), поясняват от банката.

До края на 2023 г. „Алианц Банк“ планира издаването на втори транш облигации.

КФН е одобрила проспект за допускане до търговия на регулиран пазар и на облигации на „Студентска център“ АД, гр. Бургас.

Емисията е в размер на 10 000 000 евро, разпределени в 10 000 броя обикновени, поименни, безналични, лихвоносни, обезпечени, неконвертируеми и свободнопрехвърляеми облигации с номинална и емисионна стойност на една облигация 1 000 евро.

Лихвеният процент е плаващ и се определя от 6-месечен EURIBOR + надбавка от 1,50%, но не по-малко от 3,50% и не повече от 6,50%.

Датата на емитиране на облигациите е 10 май 2023 г., падежът е 10 май 2031 г.

Комисията е вписала и емисия акции, издадена от „Тексим Банк“ АД, в регистъра на публичните дружества и други емитенти на ценни книжа, воден от КФН, с цел търговия на регулиран пазар.

Емисията е в размер на 3 600 000 броя обикновени, поименни, безналични, свободнопрехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още