IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високата базисна инфлация в САЩ подкрепя идеята на Фед "високи лихви за по-дълго време"

Фед затегна паричната си политика, за да забави инфлацията, но вече има нов подход – трайно високи лихви

11:17 | 09.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в САЩ се ускорява с месечен темп, който подкрепя идеята на централните банкери, че лихвите ще трябва да останат по-високи за по-дълго време, пише Bloomberg.

Очаква се индексът на потребителските цени, изключващ волатилните компоненти като храните и горивата – измерител, предпочитан от икономистите като по-добър показател за основния ценови натиск, да се ускори с 0,3% за втори пореден месец. На годишна база прогнозите са, че базисният индекс на потребителските цени ще спадне, тъй като отразява базисните ефекти, а през септември миналата година инфлацията се ускори до най-високото си ниво от 1982 г. насам.

Устойчивото търсене в най-голямата икономика в света, подкрепено от непрекъснатия растеж на заетостта, затруднява усилията на Федералния резерв да забави инфлацията до предпочитаното равнище.

Високата базисна инфлация подкрепя идеята за по-високи лихви на Фед. Графика: Bloomberg Високата базисна инфлация подкрепя идеята за по-високи лихви на Фед. Графика: Bloomberg

Въпреки че отслабва, ценовият натиск все пак се оказва упорит - ​​причина, заради която представителите на Фед изтъкват необходимостта техният референтен лихвен процент да остане висок за продължителен период от време. Това съобщение отекна и на пазарите на облигации, където доходността по държавните ценни книжа наскоро се повиши.

На останалите пазари резултатите миналата седмица бяха слаби.

На Wall Street бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отбеляза спад от 0,14% до 33 407,58 пункта. Широкият индекс S&P 500 се повиши с 0,56% до 4308,5 пункта тази седмица. Технологичният показател Nasdaq поведе седмичните ръстове на щатските борси и се повиши с 1,61% до 13 431,34 пункта.

Пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион изпратиха седмица със слаби резултати, а борсите в континентален Китай бяха затворени заради „Златната седмица“. Японският Nikkei 225 записа спад от 3,45% до 30 994,67 пункта, а хонконгският Hang Seng се понижи с 0,34% до 17 485,98 пункта за седмицата.

Основните индекси в Европа също останаха на червено, като най-голям спад записа британският показател FTSE 100, който изтри 1,49% от стойността си до 7494,58 пункта. Германският DAX се понижи с 1,36% до 15 229,77 пункта, а френският индекс CAC 40 отстъпи с 1,45% до 7060,15 пункта.

На петролния пазар цените на двата основни сорта Брент и West Texas Intermediate (WTI) записаха най-големите си седмични спадове от началото на годината насам. Фючърсите върху Брента поевтиняха с 11% до 84,58 долара за барел, а цената на фючърсите върху американския лек суров петрол се понижи с 8% до 82,79 долара за барел.

През новата седмица пазарите ги очаква допълнителна волатилност заради нападението на ислямистката групировка „Хамас“ над Израел. Инвеститорите обаче ще следят и обичайните събития и данни в икономическия си календар, едно от които е и публикуването на протокола от заседанието на Фед през септември в сряда. Той вероятно ще внесе повече яснота доколко централните банкери са склонни да повишат лихвите допълнително към края на годината. Следващото решение за паричната политика в САЩ предстои да бъде взето на 1 ноември.

През следващата седмица предстоят и изявленията на няколко американски централни банкери, в това число и заместник-председателят на Федералния резерв Филип Джеферсън. Гуверньорът Кристофър Уолър и регионалните представители на Фед Лори Логан, Рафаел Бостич, Нийл Кашкари и Сюзън Колинс също ще направят коментари.

В сряда се очаква индексът на правителството, измерващ цените на производител в САЩ, да бъде в унисон със забавилата се инфлация при продажбите на едро.

През тази седмица не се очакват ключови решения за лихвите, тъй като световните централни банки се събират в Маракеш, Мароко, по случай годишната среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Освен множество събития и речи с участието на водещи парични служители, докладът Световни икономически перспективи на МВФ, включващ нова поредица прогнози, ще бъде публикуван във вторник.

Гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард коментира в интервю, публикувано в неделя, че МВФ „е ревизирал в низходяща посока прогнозите си за растеж в световен мащаб, с изключение на тази за Съединените щати“

В САЩ започва и новият сезон на отчетите, като резултати за третото тримесечие през настоящата седмица ще представят компании като Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, BlackRock, UnitedHealth Group, PepsiCo и Delta Air Lines.

Европа

Въпреки че ръководителите на централните банки от целия регион, включително гуверньорът на ЕЦБ Лагард и председателят на Английската централна банка Андрю Бейли, ще бъдат на срещата в Маракеш, те ще направят някои коментари и извън събирането на МВФ.

Ще бъдат публикувани и ключови данни от Европа, включително за индустриалното производство в Германия в понеделник и в Италия във вторник, които ще покажат как се развива фабричното производство в две от най-големите европейски икономики на фона на постоянна слабост, дължаща се на свитото глобално търсене.

Резултатите за цялата еврозона ще бъдат публикувани в четвъртък.

Протоколът от заседанието на ЕЦБ през септември трябва да бъде представен също в четвъртък, като инвеститорите ще следят внимателно за всякакви сигнали за намеренията на членовете на Управителния съвет и за насоки за техните бъдещи действия. ЕЦБ ще публикува своя доклад за потребителските очаквания за инфлацията два дни по-рано.

Във Великобритания месечните данни за брутния вътрешен продукт през август ще бъдат публикувани в четвъртък, като очакванията на икономистите са те да покажат лек ръст на БВП, който няма да компенсира спада от 0,5% през юли.

Данните за инфлацията ще бъдат в центъра на вниманието и в скандинавските страни, точно когато централните банкери се колебаят как да продължат с паричната си политика. Резултати се очакват от Норвегия, Дания и Швеция.

Унгария ще публикува и своите данни за потребителските цени във вторник. Инфлацията ѝ от над 16% продължава да е най-високата в Европейския съюз, дори след като се забави за седми пореден месец.

Дефицитът по текущата сметка на Турция се очаква да се е свил значително през август до 500 млн. долара, сочат данните от проучване на Bloomberg сред икономисти. Ако резултатите от сряда го потвърдят, натискът върху лирата може и да отслабне.

Азия

Новият гуверньор на централната банка на Китай Пан Гоншен ще направи първата си голяма международна изява в Маракеш. Инвеститорите и политиците ще се фокусират върху неговите възгледи за китайската икономика, пазара на имоти и вероятния курс на паричната политика.

Гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда и японският финансов министър Шуничи Сузуки също ще присъстват на срещата, както и много други ключови финансови служители.

През седмицата данните за търговията от Китай, Филипините и Тайван ще предоставят актуална информация за най-актуалното състояние на търсенето в световен мащаб.

Заместник-гуверньорът на Австралийската централна банка пък ще направи изявление, след като регулаторът остави лихвите на текущото равнище по време на първото заседание на новия гуверньор Мишел Бълок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още