IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ смята, че скокът на лихвите по облигациите на Италия е оправдан

Това обаче е предупредителен знак за охлаждане на дискусиите за преждевременното прекратяване на програмата за изкупуване на държавен дълг на банката

22:45 | 09.10.23 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Политиците на Европейската централна банка (ЕЦБ) смятат, че скокът на доходността от облигациите на Италия е оправдан от прогнозата на правителството за по-високи дефицити. ЕЦБ вижда това обаче като предупредителен знак, който трябва да охлади дискусиите за преждевременно прекратяване на схемата за изкупуване на облигации, пише Ройтерс, като се позовава на свои източници от централната банка на еврозоната.

Доходността по италианските ценни книжа скочи миналата седмица, тъй като инвеститорите разпродават облигациите. Това увеличи спреда спрямо доходността от считаните за нискорискови германски облигации до 10-месечен връх, след като правителството на премиера Джорджа Мелони разкри планове за поддържането на доста по-големи бюджетни дефицити през следващите години.

Високата доходност сигнализира за разходите по заемите, а разпродажбите повдигат въпроси за дългосрочната устойчивост на огромния дълг на Италия. Това на свой ред накара някои инвеститори и анализатори да спекулират, че ЕЦБ може да бъде принудена да се намеси, за да успокои пазарите и да избегне фрагментация на разходите за заеми в еврозоната.

Източниците на информационната агенция обаче казват, че ЕЦБ не бърза да се намесва на пазарите. Банката вижда проблемите на Италия като резултат до голяма степен от отпускането на фискалната дисциплина.

„Мисля, че проблемите на Италия са причинени изцяло от самата нея, така че реакцията на пазара е съвсем оправдана. Има урок и за нас обаче – че гъвкавостта на програмата за изкупуване на облигации е ценна, че не трябва да се отказваме без задълбочен анализ“, коментира един от източниците на Ройтерс.

ЕЦБ спря да купува нови облигации чрез схемата PEPP за 1,7 трлн. евро, стартирана в началото на пандемията от COVID-19, за да подпомогне икономиката, но заяви, че ще продължи да реинвестира постъпленията от падежиращия дълг до края на 2024 г.

Банката промени правилата на схемата, така че реинвестициите да могат да бъдат насочени към страни от еврозоната, изправени пред непропорционално покачване на разходите по заеми. Управителят на институцията Кристин Лагард определя това като първата линия на защита на централната банка в случай на сътресения на публичните пазари на държавен дълг.

Само един от източниците на агенцията казва, че настоящата разлика между доходността от 10-годишните облигации на Италия и тези на Германия, която наскоро премина 200 базисни пункта, се доближава до ниво, при което закупуването на още италиански облигации чрез програмата на банката може да си струва да се обмисли. Това обаче явно не е всеобщо разпространено мнение.

Говорител на Израел е отказал коментар по темата.

Мелони не изразява притеснение от повишаването на лихвите по облигациите на страната и е твърдо на мнение, че „Италия е стабилна“.

Източниците на Ройтерс посочват, че ситуацията на пазарите на облигации ще усложни дискусиите за възможно ранно прекратяване на реинвестициите по програмата за изкупуване на държавни дългови книжа. Очакванията са такива разговори да започнат скоро, тъй като ЕЦБ затяга политиката за ограничаване на инфлационния натиск.

ЕЦБ лесно може да си позволи да задържи този въпрос поне до следващата пролет, когато трябва да стане по-ясно накъде върви инфлацията и дали историческият цикъл на затягане на паричната политика на банката работи.

Според някои от източниците на „Ройтерс“ реинвестициите по програмата за изкупуване на облигации трябва да приключат, преди да се заговори за намаляване на лихвените проценти.

Следващата защитна линия на ЕЦБ ще бъде Transmission Protection Instrument, никога неизползвана схема за закупуване на облигации, насочена към отделни държави. Активирането ѝ за Италия не е било обсъждано и в настоящия контекст няма почти никаква вероятност това да бъде направено, тъй като схемата е предвидена за неоправдани пазарни събития.

Според един от източниците на агенцията обаче, ако спредът между германския и италианския дълг достигне 250 пункта, тогава дискусия за тази програма може и да бъде свикана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 09.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още