IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планираното намаляване на времето за сетълмент в САЩ отеква и в Европа

Допълнителното намаление на времето за сетълмент в САЩ означава 83 процента намаление на времето за сетълмент за европейските банки и инвеститори, изчислява организация

20:48 | 12.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Европейските фондови мениджъри и банки трябва да се подготвят бързо за реформите на пазара на ценни книжа в САЩ в резултат на манията за т. нар. меме акции. В противен случай те ще се сблъскат с проблеми при търговията на най-големия капиталов пазар в света, пише FT.

Бурна активност беше предизвикана от плана на САЩ да съкратят наполовина двудневния прозорец, определен за финализиране на милиони сделки с акции и облигации, като се започне през следващия май. Този ход бележи една от най-големите промени в пазарната структура на САЩ през последните години и тя ще засегне трейдъри от целия свят.

Европейски институции са държали американски дълг за над 11 трлн. долара през миналата година, според Федералния резерв на САЩ. Способността им да търгуват с този дълг обаче ще бъде разклатена от последиците от проекта, известен в индустрията като преминаване към T+1.

Взаимосвързаните пазари, като например валутни и трансграничните борсово търгувани фондове (ETF-и), вероятно ще загубят синхрона си. Институциите разчитат на наличието на поне един пълен работен ден, за да изгладят оперативни проблеми – намиране на пари или активи, разрешаване на несъответствия или преодоляване на местни ИТ проблеми.

От края на май тази времева рамка ще спадне до само няколко часа, преди сделките, които са в етап на изчакване, да бъдат отменени, тъй като САЩ преминават от двудневен към еднодневен сетълмент.

„Ако по някаква причина сме получили грешни инструкции за сетълмент, имаме само няколко часа, за да се опитаме да разрешим това“, казва Гарет Бейтман, директор изпълнение на сделки в мениджъра на активи Montanaro.

Вследствие на епизода с меме акциите американските регулатори се насочиха към сетълмента – малко забелязвана, но критична услуга, при която купувачи и продавачи съгласуват своите сделки и законно прехвърлят активи. Брокерите се затрудняваха да се справят с обема на сделките и бяха помолени да осигурят обезпечение от клиринговите къщи, които стоят между купувачи и продавачи и уреждат сделките.

Критиците на промените твърдят, че двудневният прозорец увеличава това напрежение, като обременява системата с неуредени сделки за 48 часа. Тесните места при сетълмента спряха инвеститорите да купуват някои популярни акции, като тези на GameStop и AMC.

Съкращаването на периода на сетълмент ще намали средствата — известни като маржин плащания, които брокерите трябва да предоставят на клиринговата къща, за да покрият потенциални загуби, докато сделката се урежда.

„Преминаването към T+1 ще засегне всички ценни книжа в САЩ и всички портфейли, които съдържат американски ценни книжа“, коментира Джим Голди, ръководител ETF капиталови пазари за Европа, Близкия изток и Африка в Invesco. „По-голямата част от проблема всъщност се корени в несъответствието между регионите“, добавя той.

Тежестта на американските пазари е такава, че Канада и Мексико впоследствие обявиха планове да намалят прозорците си за сетълмент до един ден също в края на май догодина.

Миналата седмица Европейският орган за ценни книжа и пазари поиска информация от индустрията относно разходите и ползите и европейският пазар да премине към система Т+1, за да види дали това ще повиши привлекателността на капиталовите пазари на блока.

Това обаче няма да е от голяма полза за сетълмент екипите в Европа. От следващата година те ще имат само няколко часа между края на прозореца за търговия в САЩ в 16:00 ч. източно стандартно време и края на прозореца за сетълмент в 21:00 ч. - ранните часове на следващия ден в Европа.

САЩ вече веднъж съкратиха прозореца си за сетълмент от три на два дни през 2017 г., припомня FT. AFME, европейски търговски орган на банки и брокери. Оттам изчисляват, че допълнителното намаление на времето за сетълмент в САЩ означава 83 процента намаление на времето за сетълмент за местните банки и инвеститори.

Нещо повече, промяната ще извади сетълмента на ценни книжа в САЩ от свързаните глобални пазари, включително огромния спот валутен пазар на стойност 2 трлн. долара на ден. Глобалните валутни сделки понастоящем се уреждат в рамките на два дни, което означава, че трейдърите извън САЩ, които се опитват да купят американски активи, ще трябва да получат долари предварително, за да платят акциите.

CLS, най-голямата в света система за сетълмент в чуждестранна валута, проучва възможността да отложи затварянето на собствения си дневен прозорец за сетълмент, за да поеме валутни сделки, които финансират трансакции с ценни книжа. Същевременно обаче текущите прозорци за сетълмент на валута са базирани около прозорците за финансиране на централната банка и крайните времена и така всички промени ще имат въздействие.

Очаква се въздействие и върху ETF пазарите за фондовете, които притежават американски активи. Някои европейски мениджъри на активи преместват персонал в САЩ, за да помогнат с натовареността. Такъв пример е базираната в Шотландия компания Bailie Gifford, която премества трима служители. За много по-малки фирми обаче разходите за преместване или наемане на персонал в САЩ са твърде високи.

Международните инвеститори ускоряват и автоматизират процесите си в опит да предотвратят работата на персонала до късно през нощта. „Голяма част от това е свързано с проблеми и процеси, които не са напълно автоматизирани, проблеми, които някой трябва да разреши“, коментира Вирджини О’Шей, основател на консултантската фирма Firebrand Research.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 12.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още