IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свръхпредлагането и слабото търсене от Китай тласкат петрола към нов седмичен спад*

Сортовете Брент и WTI достигнаха най-ниското си ниво от края на юни в предходната сесия, но в петък цените се възстановяват

08:57 | 08.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на петрола се насочва към седми пореден седмичен спад на фона на притеснение от свръхпредлагане и слабото търсене от Китай. Но цените се възстановяват в петък, след като Саудитска Арабия и Русия призоваха повече страни членки на ОПЕК+ да се присъединят към съкращенията на добива, предава Ройтерс.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 1,29 долара до 75,34 долара за барел, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI прибавят 1,11 долара до 70,45 долара за барел.

И двата бенчмарка достигнаха най-ниското си ниво от края на юни в предходната сесия, знак, че според много трейдъри на пазара има свръхпредлагане. Сортовете Брент и WTI освен това са в структура тип контанго (цената на фючърсните контракти е по-висока от спот цената).

„Някои продавачи на късо затвориха позициите си, тъй като петролният пазар е смятан за свръхпродаден. В същото време намаляващите цени на петрола принудиха ОПЕК+ да подобри солидарността за успокояване на пазара“, коментират анализатори от Haitong Futures.

Саудитска Арабия и Русия, които са двете най-големи страни износителки на петрол, в четвъртък призоваха всички страни от ОПЕК+ да се присъединят към споразумението за намаляване на добива за доброто на световната икономика. Това се случи само няколко дни след бурна среща на клуба на производителките.

Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците ѝ, известни като ОПЕК+, договориха намаляване на добива с 2,2 млн. барела дневно за първото тримесечие на следващата година.

„Въпреки обещанията на страните от ОПЕК+ виждаме, че общият добив е намален само с 350 хил. барела дневно от декември 2023 за януари 2024 г. (от 38,23 млн. барела дневно до 37,92 млн. барела дневно)“, коментира Виктор Катона, водещ петролен анализатор в компанията Kpler.

Някои страни от ОПЕК+ може да не се придържат към ангажиментите си заради смътните базови линии на квотите и зависимостта от приходите от хидрогорива, допълва Катона.

Фючърсите върху сортовете Брент и WTI се насочват към седмичен спад от съответно 4,5% и 4,8%, което би било най-голямата им загуба от пет седмици насам.

Притесненията за икономиката на Китай и растящият петролен добив в САЩ също подхранват забавянето на пазара тази седмица.

Данни на китайските митници показаха, че вносът на суров петрол през ноември е намалял с 9% спрямо година по-рано, тъй като високите нива на наличностите, слабите икономически показатели и забавянето на поръчките от независими рафинерии са отслабили търсенето.

В Индия потреблението на гориво през ноември намаля, след като достигна четиримесечен връх предходния месец, заради по-малкото пътувания в третия по големина потребител на петрол в света след празничен сезон.

В САЩ добивът остава близо до рекорден връх от над 13 млн. барела дневно, показаха данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ в сряда.

*Информацията е актуална към 8,43 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още