IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите борси по света борят кризата с нови рекорди

Силният отчет на Nvidia от миналата седмица даде тласък на ралито не само на Wall Street, а и в Европа и Азия

14:10 | 26.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В края на миналата година видяхме как биковете на Wall Street пребориха мечките и най-големия фондовия пазар в света се впусна в сериозно рали, което доведе водещите индекси до впечатляващи нива. Широкият борсов измерител преди няколко седмици прескочи психологическата граница от 5 хил. пункта, а през тази задмина и нивото от 5,100 пункта. Бенчмаркът на сините чипове го последва, достигайки исторически връх от над 39 хил. пункта и двата заради обнадеждаващите перспективи за технологичните акции. За момента те са подкрепени с впечатляващи резултати – като тези на Nvidia от тази седмица.

Производителят на чипове и един от двигателите на пазарното рали миналата година надскочи очакванията за печалбата и продажбите през четвъртото тримесечие, а от компанията прогнозираха, че приходите през текущото ще бъдат по-добри от прогнозираните, въпреки завишените оценки за сериозен растеж.

От резултатите стана ясно, че печалбата на компанията достига 5,15 долара на акция спрямо очакваните 4,64 долара на акция, а приходите на компанията за четвъртото тримесечие възлизат на 22,10 млрд. долара.

Това подкрепи основните индекси на пазара в емоционалните сесии около резултатите на Nvidia, като широкият измерител S&P 500 отбеляза седмичен ръст от 1,16%. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones се повиши с 1,3%, а технологичният Nasdaq напредна с 1,4% през изминалата седмица.

Инвеститорите успяха да разгледат и протокола от срещата на Федералния резерв, който показа, че повечето представители на най-голямата централна банка също се опасяват от прекалено бързо намаляване на лихвите и подобни рискове надделяват над тези, свързани с поддържането на разходите по заемите твърде високи за твърде дълго време.

На това мнение се оказаха и централните банкери на Стария континент, който заявиха, че се нуждаят от повече увереност, че процесът на дезинфлация ще ги заведе до средносрочната цел от 2%. Те се обединиха около идеята, че трябва да разгледат допълнителните резултати за заплатите в началото на 2024 г. преди да променят курса на паричната си политика.

Отделно данните за активността в еврозоната, публикувани миналата седмица, които показаха, че активността в частния сектор на еврозоната е достигала 8-месечен връх през февруари, тъй като секторът на услугите и по-добрите резултати на голяма част от държавите в региона вече успяват да компенсират все по-сериозната слабост на германското фабрично производство.

В сряда правителството на Германия намали прогнозата си за растеж за тази година до едва 0,2% след свиване през 2023 г. А окончателните резултати за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната потвърдиха, че той се е свил с 0,3% през трите месеца до края на декември.

Това обаче не успя да потисне оптимизма на инвеститорите в региона, като германският DAX записа ръст от 2,01%, френският CAC 40 се повиши с 2,89 на сто, а британският индекс FTSE 100 отбеляза незначителен спад от 0,07%.

Резултатите за инфлацията, които показаха, че ръстът на цените наистина се е забавил през януари до 2,8% бяха още една добра новина за инвеститорите, които вярват, че ЕЦБ рано или късно ще започне да понижава лихвите си.

За сметка на това миналата седмица показа, че инвеститорите в Азиатско-Тихоокеанския регион не са толкова силно фокусирани върху икономическите данни и докато японската икономика е затруднена от рецесията, фондовият пазар на страната процъфтява.

Японският показател Nikkei 225 получи тласък и от затруднените китайски пазари, достъпните цени на акциите и корпоративните реформи, които привличат все повече чуждестранни инвеститори и надмина границата от 39 хил. пункта в четвъртък.

34-те години, които бяха нужни за възстановяването на индекса, също са рекорд за голям пазар. Те са с десет години повече от времето, което беше необходимо на Wall Street, за да възстанови загубите от срива през 1929 г.

Това остави основните пазари в целия регион с положителни седмични резултати, като японският Nikkei 225 се повиши с 1,51%, китайският референтен индекс CSI 300 прибави 2,85% към стойността си, а хонконгският Hang Seng записа седмичен ръст от 2,4 на сто.

Отлагането на лихвените понижения от Фед удари цените на двата основни бенчмарка на петролния пазар, като европейския сорт Брент е поевтинял с 2% на седмична база, а цената на американския лек суров петрол от типа West Texas Intermediate се е понижила с 3 на сто за същия период от време. Въпреки това сигналите за силно търсене на горива и опасенията, свързани с доставките може да помогнат на цените да се възстановят в близко бъдеще

Новите коментари на представителите на Фед и следващата порция икономически данни биха могли да променят посоката на пазарите и да откроят нови тенденции при тях. А ето и какво точно ще следим:

В САЩ ще разгледаме ключовия доклад за ценовия индекс на разходите за лично потребление (PCE), заедно с речите на различни представители на Федералния резерв на САЩ. Освен това, основни показатели като индекса на мениджърите по поръчките (PMI) за фабричния сектор на института за управление на доставките (ISM), втората оценка за растежа на БВП и данните за поръчките за дълготрайни стоки ще попаднат под светлините на прожекторите. Ще следим и проучванията за потребителското настроение и данните за продажбите на жилища. 

От Европа се очаква да бъдат публикувани ключови доклади за инфлацията и заетостта за еврозоната, както и за ключови нейни членки като Германия, Франция, Италия и Испания. От Германия ще разгледаме проучването за потребителския климат от GfK и нивата на продажбите на дребно.  Проучвания за активността във фабричния сектор, измерена чрез индекса на мениджърите по поръчките ще публикуват Русия, Швейцария и Испания. Турция и Швейцария ще актуализират своите данни за БВП за четвъртото тримесечие. . В Обединеното кралство фокусът ще бъде върху паричните показатели на Английската централна банка и финалните резултати от PMI проучването.

В Азия всички погледи ще бъдат насочени към PMI проучването в Китай през февруари. В Япония поредицата от резултати включва новите данни за инфлацията, проучване за потребителските настроения и актуални резултати за индустриалното производство, продажбите на дребно, новопостроените жилища и безработицата.

Инвеститорите в Австралия очакват данните за индекса на потребителските цени, продажбите на дребно и ипотечните кредити през януари. Междувременно се очаква централната банка на страната да запази основния си лихвен процент непроменен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 26.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още