IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон обяви най-голямата реформа на правилата за листване на компании от десетилетия

Страната се опитва да съживи капиталовите си пазари, които бяха смазани от международната конкуренция и отлив на инвестиции

13:58 | 11.07.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Британските регулатори одобриха най-голяма реформа на правилата за листване на компании в Лондон от три десетилетия. Така страната се опитва да съживи капиталовите си пазари, които бяха смазани от международната конкуренция и отлив на инвестиции, съобщава Financial Times.

Новите правила за листване ще дадат повече власт на бизнес мениджърите да взимат решения без вот на акционерите и дават на компаниите повече гъвкавост да приемат структури с два класа акции, използвани от основатели и дружества за рисково финансиране, за да получават по-силни права на глас от други инвеститори.

Органът за контрол върху финансовата дейност (FCA) обяви промените в четвъртък – дни след като лейбъристите спечелиха парламентарните избори.

Новият режим ще влезе в сила от 29 юли след две обществени консултации, проведени от май 2023 г. насам. Регулаторът предупреди неведнъж, че новите правила означават, че има по-висок риск инвеститорите да губят пари, но че правилата ще „отразяват по-добре апетита към риск, от които се нуждае икономиката, за да постигне растеж“.

Лондон се затруднява да се конкурира с Ню Йорк за вписвания на стартъпи с висок растеж, а няколко големи групи изместиха първичните си листвания към САЩ.

„Секторът на финансовите услуги е централен за британската икономика и в сърцето на мисията към растеж на това правителство“, заяви новият финансов министър Рейчъл Рийвс в четвъртък.

„Тези нови правила представляват значителна първа стъпка към съживяването на нашите капиталови пазари, привеждайки Великобритания в съответствие с международните стандарти и гарантирайки, че привличаме най-иновативните компании за листване тук“, каза тя.

Правилата, обявени в четвъртък, са по-драстични от предложените по-рано от FCA през декември, тъй като ще позволят на институционалните инвеститори да държат суперправа на глас съгласно двойни класови структури.

FCA по-рано заяви, че възнамерява да позволи само физически лица, като основатели и директори, да държат допълнителни права на глас.

Промяната ще означава, че инвестиционни групи като компании за частни и рискови инвестиции може да държат повече права на глас от други акционери за до 10 години.

10-годишното ограничение няма да важи за държавни инвестиционни фондове, ако те са контролиращи акционери – правило, което може да направи по-лесно за някои близкоизточни компании да листнат акциите си във Великобритания.

В документ, публикуван в четвъртък, FCA признава, че инвеститорите са били „категорично против“ плана на органа да позволи по-голяма свобода за използване на двойни класови структури и „до голяма степен са се противопоставили“ на предложенията му.

FCA каза, че компаниите и консултантите им са подкрепили най-вече повишената гъвкавост за използване на акции от двоен клас. Агенцията добави, че инвеститорите ще имат възможност да не инвестират в структура, която не им харесва.

Поддръжниците на предложенията твърдят, че инвеститорите вече подкрепят задгранични компании с двоен клас акции, включително американски технологични групи.

Новите правила ще премахнат изискванията към акционерите да одобряват сделки със свързани лица или някои други големи сделки. Все още ще са необходими гласове, за да може дадена компания да бъде отписвана от борсата, да извърши „обратно придобиване“ на по-голям бизнес или ако компанията получи предложение за придобиване.

Новите правила ще опростят и съществуващия режим, като съберат премиум и стандартните сегменти в една категория. Съществуващите компании ще могат да се възползват от преходни разпоредби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 11.07.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още