IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Привличането на кеш отново носи печалба за банките

Повишаването на лихвените проценти съживява избледнелите им спомени за това какво означава да живееш без безплатни пари

16:42 | 01.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Изведнъж всички искат вашия кеш, пише редакторът на Financial Times Брук Мастърс. Само преди година много американски и европейски банки активно се опитваха да се измъкнат от държането на кеш на клиенти, защото бяха затрупани с депозити.

Тенденцията беше доста екстремна в Европа, където лихвите на Европейската централна банка бяха отрицателни от години. UBS и Credit Suisse, наред с други, таксуваха своите богати клиенти с до 0,6 процента просто за привилегията да имат голям баланс в сметките си. Но американските банки също продължиха да намаляват лихвените проценти, които плащаха по корпоративни депозити, с надеждата да накарат клиентите да отидат другаде.

Междувременно фондовете на паричния пазар и институционалните продукти за управление на парични средства носеха почти нищожна възвръщаемост и глобалните мениджъри на активи все още трябваше да ги субсидират, за да функционира бизнесът им.

Сега палачинката се обърна. Apple и Goldman Sachs предлагат съвместно безплатна спестовна сметка с висока доходност. Някои британски банки предлагат на редовни клиенти специални спестовни сметки, които плащат до 5 процента. UBS най-накрая премахна таксите си за кешов баланс, а институционалните мениджъри на парични средства казват, че активно се опитват да направят своите предложения по-привлекателни.

Това, разбира се, се дължи на паричната политика. Повишаването на лихвените проценти и намаляването на покупките на облигации от централните банки съживяват избледнелите спомени за това какво означава да живееш без безплатни пари.

Кредиторите печелят, като получават по-големи лихви за заемите и кредитните си линии, отколкото плащат по депозитите. Но този „нетен лихвен“ доход беше потиснат от годините на ниски лихви. Сега той е отново на мода, като банките незабавно прехвърлят по-високите лихви на своите клиенти по ипотечни и корпоративни заеми, но повишават по-бавно лихвите за собствениците на спестовни сметки.

Както гиганти на Wall Street, така и разнородни финтех компании напоследък отчитат значителни скокове в нетните лихви за тримесечието, приключило на 30 септември. Бавно развиващият се попечител Bank of New York Mellon беше сред най-големите печеливши, с увеличение от 44% на годишна база.

Сега, когато държането на пари в брой може отново да бъде доходоносно, разбира се, повече финансови институции го искат. Но конкуренцията нараства в рамките на банковата индустрия и от страна на брокери и мениджъри на активи, които предлагат фондове на паричния пазар и други продукти, които плащат по-добри ставки.

Въпреки че депозитите на дребно обикновено са негъвкави, клиентите четат заглавията и започват да търсят по-добри сделки. Фондовете на паричния пазар в САЩ отбелязаха ръст на активите си с 10% от началото на юни до 1,55 трлн. долара, въпреки че част от това се дължи на волатилните пазари на акции, посочва Investment Company Institute.

Бизнес клиентите, които имат служители, следящи за най-добрите ставки, също теглят парите си. Корпоративните депозити в JPMorgan, Citi и Wells Fargo са намалели с близо 120 млрд. долара през последната година. Но тук парите не се прехвърлят само към институционални парични продукти. ICI съобщава, че нетните активи са спаднали леко от юни, а отделите за управление на парични средства на BlackRock, Morgan Stanley и JPMorgan отчитат близо 110 милиарда долара изходящи потоци през последното тримесечие.

Някои компании избират да купуват облигации, за да се възползват от нарастващата доходност. Но мнозина преосмислят подхода си към кеша в момент, когато инфлацията е повишила алтернативната му цена.

„По време на пандемията всички банки събраха много пари. Сега те преценяват колко още им трябва“, споделя ветеран банкер в управлението на парични средства. „В корпоративните баланси има по-малко мързеливи пари“.

Други финансисти са съгласни, че част от ликвидността, натрупана по време на пандемията, започва да изтича. Гари Шедлин, главен финансов директор на BlackRock, отдаде изходящите потоци при управлението на кеша на „общото намаляване на корпоративните парични нива“. Волатилните пазари затрудняват някои компании да заменят падежиращ дълг: издаването на облигации с висока доходност е значително по-малко тази година.

Банкерите казват, че много компании намират по-добра употреба за излишния си кеш. Това може да укрепва веригите за доставки и да увеличава запасите, капиталовите разходи или вечния фаворит - обратното изкупуване на акции.

По-тревожна е идеята, че губещите пари компании изчерпват кеша си сега, когато инвеститорите са станали придирчиви. Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън прогнозира, че на американските потребители им остават шест до девет месеца разходи в банковите сметки, преди да се отдръпнат и да тласнат икономиката към рецесия. Колко ли стартиращи фирми са в подобно положение?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още