IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Георгиева: Централните банки трябва да продължат курса си до връщането на ценовата стабилност

Управляващият директор на МВФ призовава и за строга регулация на частните криптоактиви

12:01 | 25.02.23 г. 3
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP
Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Bloomberg LP

Централните банки трябва да останат бдителни, докато инфлацията не бъде овладяна. Това коментира управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в кулоарите на срещите на финансовите ръководители на Г-20 в Индия.

„Централните банки трябва да продължат курса си, докато не се почувстваме спокойни, че ценовата стабилност се връща“, коментира Георгиева, цитирана от Bloomberg. Тя допълва, че „все още не виждаме инфлацията да се понижава достатъчно бързо“.

Много централни банкери започват да забавят затягането на паричната политика, а инфлацията остава висока. Георгиева коментира обаче, че има малък риск от допълнителен ръст на инфлацията заради повторното отваряне на Китай и вътрешното потребление там.

В САЩ индексът на цените на личните потребителски разходи се повиши с 5,4% през януари спрямо година по-рано, а основният показател се повиши с 4,7%. И двата индекса ускоряват ръста си след няколко месеца на забавяне.

В Европа базовата инфлация се очаква да остане на рекордните 5,3%, а в много части на Азия, включително Индия и Австралия, основната инфлация остава стабилна.

Централните банкери не трябва да губят бдителността си, тъй като ценовата стабилност е от съществено значение за инвеститорите и за потребителските разходи, които са в основата на икономическия растеж, посочва Георгиева. „Когато имаме несигурност, това се отразява на инвеститорите, оказва влияние върху способността на икономиките да растат“, казва още тя.

Освен продължителната война и продължаващата инфлация, проблемите с дълга, обзели по-бедни нации като Замбия, Шри Ланка и Пакистан, добавят към несигурността, коментира тя. „Загрижена съм за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, които имат много малко фискално пространство, а в същото време те трябва да обслужват дългове, деноминирани в долари, в допълнение към по-високите лихвени проценти“, посочва управляващият директор на МВФ.

Георгиева признава, че има разногласия относно преструктурирането на дълговете на затруднените икономики, пише Ройтерс.

Китай, най-големият двустранен кредитор в света, призова страните от Г-20 в петък да извършат справедлив, обективен и задълбочен анализ на причините за глобалните дългови проблеми, тъй като се засилват призивите заемодателите да приемат загуби по заемите.

„По отношение на преструктурирането на дълга, въпреки че все още има някои разногласия, сега провеждаме кръгла маса за глобалния държавен дълг с внимание на всички публични и частни кредитори“, каза Кристалина Георгиева пред репортери.

Тя допълва, че има ангажимент за преодоляване на различията в полза на страните-длъжници.

Освен преструктурирането на дълга, регулирането на криптовалутите е друга приоритетна област. „Трябва да правим разлика между цифровите валути на централните банки, които са подкрепени от държавите, и криптоактивите, които са частно емитирани“, подчерта тя.

Съветът за финансова стабилност, Международният валутен фонд и Банката за международни разплащания се ангажират да представят основа за регулиране на частните криптовалути, посочи Георгиева.

По думите ѝ криптоактивите не могат да бъдат приети като законно платежно средство и регулационният натиск трябва да се засили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 25.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 5
wart
преди 1 година
Тая умница много знае те и децата знаят ,че Империята на Зелената хартия печати толкова колкото сметне ,че е необходимо. Живеем в свят в който всичко е спекулация когато печатят милиарди а дълговете им са трилиони ( само Американският над 30 трилиона) учат останалите ,че печатането на пари ще ускори инфлацията и не трябва. Всичко е изкуствено , спекулативно, мошенически свят който няма нищо реално докoта Американската икономика реалната е само 15% останалото е ценни книжа, държавни дългове, обл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 9
baba_meca
преди 1 година
Добре че са централните банки, за да ни спясят от тия дето не се спират да печатат пари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
Язе сакам нови преговори родител 1 и родител 2 https://divident.eu/134/kristalina-georgieva-i-mariya-gabriel-na-krachka-ot-visshi-postove-v-es/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още