IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS е съвсем близо до придобиване на Credit Suisse

Регулаторните органи са предложили да отменят изискването за обичайните гласувания на акционерите, UBS иска държавни гаранции за 6 млрд. долара

23:31 | 18.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Скоро Швейцария може да има една голяма банка. Снимка: Bloomberg LP
Скоро Швейцария може да има една голяма банка. Снимка: Bloomberg LP

Пазарните позиции на двете швейцарски банки

UBS отдавна се разглежда като част от каквото и да е подкрепено от държавата решение за Credit Suisse, чийто баланс е приблизително наполовина по-малък от общия размер на активите на UBS, възлизащи на 1,1 трилиона долара. Всяко пълно поглъщане би дало на UBS ценни бизнеси в рамките на Credit Suisse, като например управлението на благосъстоянието на клиентите в Азия и Близкия изток, но може да бъде придружено и от по-малко желани звена, като например изпитващата затруднения инвестиционна банка на Credit Suisse. Освен това то би могло да наруши съществуващата стратегия на UBS и възприеманата от инвеститорите стабилност.

Пазарната капитализация на UBS възлиза на около 65 млрд. долара, докато тази на Credit Suisse е 8 млрд. долара според FactSet. През 2022 г. тя реализира нетна печалба в размер на 7,6 млрд. долара, докато Credit Suisse отчете нетна загуба в размер на 7,9 млрд. долара.  Разширяваща се пропаст в пазарната капитализация на UBS и CS. Разширяваща се пропаст в пазарната капитализация на UBS и CS.

Дискусиите повдигат въпроси относно бъдещето на смелия план на Credit Suisse да отдели звеното си за инвестиционно банкиране под известната марка First Boston. Фирмата работи по юридическото и оперативното разделяне на бизнеса, който ще се превърне в CS First Boston, но тези усилия са в начален стадий. Главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер заяви тази седмица, че фирмата разглежда възможността за първично публично предлагане на бизнеса през 2025 г.

Credit Suisse също така свива търговския си бизнес, но той все още носи голяма част от капиталовите изисквания на банката. 

„Инвестиционната банка е частта, която повечето хора искат да отделят", каза Джеймс Атей, инвестиционен директор в Abrdn. „Вероятно там се намират голяма част от тези експозиции. Така че това е предизвикателството, което трябва да се реши“. 

Инвестиционната банка е частта, която повечето хора искат да отделят. Вероятно там се намира голяма част от тези експозиции. Така че това е предизвикателството, което трябва да се реши.
Джеймс Атей
инвестиционен директор в Abrdn

И двете банки се считат за системно важни в Швейцария и в световен мащаб, а комбинацията може да бъде обект на допълнителен надзор и капиталови такси. В края на 2022 г. Credit Suisse има около 50 000 служители, включително повече от 16 000 в Швейцария. Тя има звена за инвестиционно банкиране в редица градове, включително Ню Йорк, Лондон и Сингапур, оперативен хъб близо до Рали, Северна Каролина, и хиляди служители в областта на технологиите в Индия и Полша. UBS има около 74 000 служители в световен мащаб.

Credit Suisse разполага с милиарди долари отсрочени компенсации на служителите и бъдещи правни споразумения, с които новият ѝ собственик може да се справи. През януари тя създаде звено за освобождаване на капитали, което според нея ще се нуждае от години, за да се справи с проблема.

Очаква се швейцарските власти да постигнат поне приблизително споразумение преди отварянето на пазара в понеделник. Говорител на финансовия регулатор Finma и на SNB отказват да коментират темата. Говорител на финансовото министерство заяви, че то не коментира слухове.

Разговорите, за които по-рано съобщи Financial Times, може и да не доведат до сделка между Credit Suisse и UBS. Това са двете най-големи банки по активи в Швейцария, които обслужват спестителите и бизнеса там, както и богати клиенти по целия свят. И двете имат инвестиционни банки на Wall Street и големи звена за управление на активи.

UBS може да не е единственият играч в комбинацията. Други финансови институции проучват ситуацията, за да видят дали биха могли да купят части от Credit Suisse, или да подкрепят предложенията, твърдят запознати с тези усилия. 

Големите мениджъри на активи отдавна желаят някои от инвестиционните дейности на банката, включително нейните подразделения за недвижими имоти в Европа и за управление на активи в САЩ. Ръководителите на Credit Suisse неведнъж са отхвърляли тези предложения с аргумента, че управлението на активи е основна част от дейността ѝ.

До посягането на Credit Suisse към държавна помощ се стигна, след като миналата седмица други банки и големи инвеститори се отказаха да работят с швейцарския кредитор. Други инвестиционни фирми спряха да търгуват с банката през есента, тъй като проблемите ѝ, продължаващи от години, се задълбочиха, твърдят запознати. 

Анализаторите бяха обезпокоени от това, че богати клиенти ще изтеглят парите си. Ръководители на други банки заявиха, че са получили приток на средства от клиенти на Credit Suisse през миналата седмица.

Въздействието на сделката върху финансовите пазари ще зависи от подробностите и от това каква подкрепа ще окажат регулаторните органи, ако изобщо я окажат. Credit Suisse има над 160 млрд. долара дългосрочен дълг, част от който е класифициран като спасителни инструменти, които могат да бъдат заличени, в случай че регулаторите принудят банката да се преструктурира. В края на 2022 г. Credit Suisse има около 50 000 служители, включително повече от 16 000 в Швейцария. Снимка: Bloomberg В края на 2022 г. Credit Suisse има около 50 000 служители, включително повече от 16 000 в Швейцария. Снимка: Bloomberg

Използването на UBS за спасяването на Credit Suisse бележи обрат в сравнение с преди близо 15 години, когато Швейцария спаси UBS, след като тя затъна с токсични активи за милиарди франкове при бизнеса си в САЩ. Тогава Credit Suisse отказа държавна помощ и излезе от кризата в по-силна форма.

Впоследствие тя беше засегната от по-строги финансови регулации и скъпоструващи споразумения с регулаторните органи. Банката претърпява редица преструктурирания. Последният управленски екип на Credit Suisse, част от който преди това е работил в UBS, поиска повече време, за да докаже, че може да промени нещата.

Сливането на двата швейцарски банкови гиганта, чиито централи се намират една срещу друга на централния площад „Парадеплац" в Цюрих, би било историческо събитие за страната и световните финанси. 

Двете банки, считани от Съвета за финансова стабилност за системно значими в световен мащаб, са свързани помежду си чрез честа размяна на ръководители от едната страна на площад "Парадеплац" до другата. И председателят Аксел Леман, и главният изпълнителен директор Улрих Кьорнер са бивши ръководители на UBS. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още