IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS очаква загуби за 17 млрд. долара от придобиването на Credit Suisse

Банката заяви, че оценките са предварителни и числата може да се променят значително впоследствие

11:32 | 17.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка UBS Group очаква финансов удар от около 17 млрд. долара от придобиването на Credit Suisse, заяви кредиторът в презентация рано в сряда, докато се готви да завърши спасяването на затруднения си местен конкурент, съобщава Ройтерс.

UBS оценява отрицателно въздействие в размер на 13 млрд. долара от корекции на справедливата стойност на активите и пасивите на обединената група. Банката очаква и 4 млрд. долара за потенциални съдебни и регулаторни разходи в резултат на изходящите потоци.

UBS обаче оценява още, че ще отбележи еднократен положителен ефект, произлизащ от т.нар. „отрицателна репутация“, в размер на 34,8 млрд. долара, купувайки Credit Suisse за частица от счетоводната ѝ стойност.

Смекчаването на финансовия удар ще помогне да се поемат потенциалните загуби и може да даде тласък на печалбата на кредитора през второто тримесечие, ако UBS приключи със сделката следващия месец, както е по план.

UBS заяви, че оценките са предварителни и числата може да се променят значително впоследствие.

Банката каза още, че може да задели провизии за преструктуриране след това, но не представи конкретни числа.

По оценки на анализаторите в Jefferies разходите за преструктуриране, провизиите за съдебни разходи и планираното закриване на второстепенни подразделения може да достигнат 28 млрд. долара.

В същото време UBS налага редица ограничения на Credit Suisse, докато тече придобиването.

В определени случаи Credit Suisse не може да предоставя нов кредитен инструмент или кредитна линия над 100 млн. франка (113 млн. долара) на кредитополучатели с инвестиционен клас или над 50 млн. франка на кредитополучатели без инвестиционен клас, показват документи на UBS.

Credit Suisse не може да предприема и капиталови разходи за над 10 млн. франка или да влиза в определени договори на стойност над 3 млн. франка годишно.

Документите показват още, че Credit Suisse не може да заявява каквито и да е „съществени изменения“ в условията за служителите си, включително заплащане и пенсионни права, до приключване на сделката.

UBS се съгласи през март да купи Credit Suisse за 3 млрд. франка в акции и да поеме до 5 млрд. франка загуби, които ще произтекат от закриването на част от бизнеса. Сливането бе организирано от швейцарските власти в рамките на един уикенд на фона на банкови сътресения и в САЩ.

Сделката – първото спасяване на световна банка от финансовата криза през 2008 г., ще създаде мениджър на благосъстояние с над 5 трлн. долара в инвестирани активи и над 120 хил. служители в цял свят.

Швейцарската държава подкрепя сделката с до 250 млрд. франка публични средства.

Правителството осигурява гаранция от до 9 млрд. франка за допълнителни потенциални загуби по ясно определена част от портфейла на Credit Suisse.

UBS сигнализира, че няма да има бърза промяна на 167-годишната Credit Suisse, която беше на ръба на колапса по време на неотдавнашните сътресения в банковия сектор след години на скандали и загуби.

Тя заяви, че очаква както групата Credit Suisse, така и нейното инвестиционно банкиране да отчетат значителни загуби преди данъците през второто тримесечие и цялата настояща година.

След юридическото приключване на трансакцията UBS Group AG планира да управлява две отделни компании майки – UBS AG и Credit Suisse AG, каза UBS миналата седмица. Според кредитора процесът на интеграция може да отнеме три до четири години.

През това време всяка институция ще продължи да има свои дъщерни дружества и клонове, да обслужва своите клиенти и да работи с контрагенти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:33 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още