IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските банки преминават успешно първия етап на стрес тестовете

Оценката на ЕВА е ключов тест за кредиторите, тъй като дава задълбочена информация за готовността им да устоят на шокове и заляга в капиталовите им изисквания

16:08 | 24.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Много от големите европейски банки излизат от първоначалните кръгове на ключов стрес тест със стабилно финансово здраве, карайки някои регулатори да се съмняват дали да настояват за повече в момент, когато инвеститорите са фокусирани върху устойчивостта на индустрията, съобщава Bloomberg.

Първоначалните доклади за двугодишната оценка на Европейския банков орган (EBA) показват, че капиталовите съотношения на няколко кредитора са по-високи, отколкото при предишните тестове съгласно т.нар. неблагоприятен сценарий , казват запознати източници, поискали анонимност, тъй като докладите са конфиденциални. Това кара ЕВА и Европейската централна банка (ЕЦБ) да разчитат банките да бъдат по-консервативни в последвалите кръгове от тестовете, които ще приключат в края на юли.

Оценката на ЕВА е ключов тест за кредиторите, тъй като дава задълбочена информация за готовността им да устоят на шокове и заляга в капиталовите им изисквания. Банките, използвайки данни от края на 2022 г., се тестват под неблагоприятен и по-благоприятен базов сценарии за трите години до края на 2025 г. Чиста оценка би засилила аргументите за разпределяне на милиарди евро капитал на акционерите, макар че икономическата несигурност се увеличава.

Говорителка на ЕВА е заявила, че би било спекулативно да се правят заключения предвид факта, че оценката още тече.

Индексът Stoxx Europe 600 Banks – бенчмарк за индустрията, спадна с 2,3% сутринта в Лондон. Той се е повишил с 6,2% от началото на годината.

Положителни резултати

Страхът дали резултатите ще са положителни е друг сигнал за трудния момент за банките и техните надзорници. По-високите лихвени проценти бяха благодат за банковата индустрия като цяло, но бързата скорост на повишаване на лихвите хвана някои по-малки кредитори в САЩ неподготвени с катастрофални последици за тях. Европейските банки искат да възнаградят своите акционери след години на слаба възвращаемост, но регулаторите са предпазливи в това да оставят кредиторите да станат твърде уверени в среда на несигурност.

ЕЦБ и други надзорни органи използват резултатите от стрес тестовете, за да помогнат при определянето на капиталовите изисквания на банките. Лошото определяне може да намали способността на банките да раздават дивиденти или да се сблъскат с регулаторен натиск да ги намалят.

По време на процеса е обичайно властите да оспорват предварителните доклади на кредиторите, изисквайки корекции. Въпреки че основните допускания на сценариите остават непроменени, някои банкери са с впечатлението, че регулаторите са очаквали по-голям теоретичен удар върху капиталовите съотношения, казват източници.

Тестовете на EBA обхващат около три четвърти от банковите активи в Европейския съюз и Норвегия, като 70 банки изчисляват как биха се справили след хипотетично влошаване на геополитическото развитие, по-високи цени на суровините и възобновяване на пандемията.

Съгласувана методология

Говорителка на ЕЦБ е отказала коментар. EBA заяви, че следва съгласуваната методология спрямо неблагоприятния сценарий, предложен от Европейския съвет за системен риск.

Неблагоприятният сценарий прогнозира висока инфлация и глобална рецесия, както и повишени лихвени проценти. Това би довело до свиване на реалното икономическо производство от 6% за три години, което е по-тежко от предишните тестове.

Банките се справят по-добре благодарение на по-високите съотношения на капитала в началото на тестовете, отколкото в миналото, по-високите печалби заради нарастващите лихвени проценти и подобряването на качеството на кредитните портфейли, казват източниците.

Последният тест на EBA, проведен през 2021 г., преброи 50 банки, чиито висококачествен капитал би се изчерпал с общо 265 млрд. евро. банките имаха начално съотношение на общия собствен капитал от първи ред от 15%, който бе намален до 10,2% при неблагоприятния сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 24.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още