IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторите в САЩ готвят до 20% увеличение на капиталовите изисквания за банките

Точният процент ще зависи от бизнес активността на кредитора, като най-големите увеличения се очакват за американските мегабанки

13:57 | 05.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Големите американски банки може да се окажат изправени пред по-големи капиталови изисквания в опит да се подсили устойчивостта на системата след кризата в сектора по-рано тази година.

Промените в регулаторната рамка, които се очаква да бъдат предложени най-рано този месец, може да повишат капиталовите изисквания с приблизително 20% за големите банки, съобщават източници, запознати с въпроса, пред Wall Street Journal.

Точният процент ще зависи от бизнес активността на кредитора, като най-големите увеличения се очакват за американските мегабанки.

Компаниите, които са силно зависими от приходи от такси – като такива от инвестиционно банкиране и управление на благосъстоянието – може да се окажат изправени пред значителни увеличения на капитала – буферът на банките, който те трябва да притежават, за да абсорбират възможни загуби.

Планът за подсилване на капитала се очаква да е първа от няколко стъпки за затягане на контрола на Wall Street, промяна спрямо по-лекия регулаторен контрол от времето на администрацията на Доналд Тръмп. Според индустрията обаче по-строги правила не са необходими, може да принуди повече банки да се слеят, за да останат конкурентни и може да затрудни отпускането на заеми.

По-строгите правила вече се очакваха за най-големите кредитори още преди мартенските проблеми с регионалните банки и фалита на Silicon Valley Bank. Оттогава регулаторите се заканват да въведат нови разпоредби за по-широк кръг от компании.

Банки с поне 100 млрд. долара активи може да се окажат изправени пред намаляване на сегашния праг от 250 млрд. долара за прилагане на най-строгите разпоредби.

Според критици от банковия сектор обаче относително голямото увеличение при изискванията за банков капитал може, на свой ред, да доведе до повече разходи и за потребителите или спиране на предлагането на дадени услуги.

„По-големите капиталови изисквания са неоправдани“, коментира Кевин Фромър, главен изпълнителен директор на Financial Services Forum, който представлява най-големите американски банки. „Допълнителните изисквания основно ще служат като бреме за бизнеса и кредитополучателите, възпрепятствайки икономиките в погрешния момент“, допълва той.

Промените ще увеличат изискванията за фирми, фокусирани върху дейностите по генериране на приходи от такси, коментира Кейти Колард, старши вицепрезидент към индустриалната група Bank Policy Institute.

Това включва банки с големи бизнеси за управление на благосъстоянието като Morgan Stanley и American Express, посочват източници.

„Силата и обхватът на американската финансова система изискват специфичен подход към капиталовите стандарти“, коментира Андрю Джонсън, говорител на American Express, според когато регулаторите трябва да вземат предвид размерите и бизнес моделите на различните банки, когато пишат законите.

Говорител на Morgan Stanley е отказал коментар.

Федералният резерв на САЩ има водеща роля в изготвянето на новите мерки, както и Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и Службата за контрол на паричното обращение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 05.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 5
evlogi
преди 10 месеца
Проблеми имаха средни по големина регионални банки, но регулаторите щели да вдигат изискванията за големите банки.Подобна про,стотия само държавни чиновници могат да я измислят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още