IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ разширяват разследването си срещу Credit Suisse

Американското правосъдно министерство проверява дали швейцарската банка е спазвала санкциите срещу Русия

15:07 | 27.09.23 г. 1
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Министерството на правосъдието на САЩ разгръща разследването си срещу Credit Suisse Group и UBS Group AG заради предполагаеми пропуски в съответствието, които са позволили на руски клиенти да избегнат санкциите, посочват хора, запознати със ситуацията.

Това, което започна като поредица от призовки, изпратени до редица банки в началото на тази година, вече е пълномащабно разследване, фокусирано върху Credit Suisse, съобщават източниците, пожелали анонимност, цитирани от Bloomberg.

Министерството на правосъдието е информирало базираните в САЩ адвокати на UBS за предполагаемите нарушения на Credit Suisse. UBS придоби конкурента си през юни.

Министерството на правосъдието проучва възможни пропуски и в съответствието на UBS, допълват източниците на медията.

Разследването все още е на ранен етап и може да не доведе до обвинения, казват още източниците на Bloomberg. То обаче се провежда в деликатен момент за базираната в Цюрих UBS заради сливането с Credit Suisse.

Заедно с бизнеса на Credit Suisse, която разшири дейността си за управление на богатството с почти една трета до над 4 трлн. долара, UBS наследи и правните неволи на Credit Suisse, основната причина за колапса ѝ през март.

Министерството на правосъдието е поискало информация за това как банките са обработвали сметките на санкционирани клиенти през последните няколко години. Все още обаче от институцията не са изискали разговори с ръководители или персонал, допълват източниците на медията.

Разследването обхваща както ограниченията, наложени след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г., така и предишни кръгове на санкции, въведени след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Повече от хиляда богати руснаци са санкционирани от САЩ през последните десет години.

Разследващите са отнесли искания за информация директно до UBS, вместо да ги насочват по официални дипломатически канали. Формално всички искания за помощ от чуждестранни прокурори трябва да бъдат изпратени през Швейцарската федерална служба на правосъдието, с изключение на редки случаи на сътрудничество. Този процес обаче може да е по-бавен.

Служителите на Министерството на правосъдието на САЩ виждат сделката между UBS и Credit Suisse като възможност за напредък в разследването.

Според американски служители Швейцария не прави достатъчно, за да изпълни санкциите срещу Русия и да се бори с прането на пари, което помага на Кремъл да поддържа икономиката си. САЩ посочват отказа на Швейцария да се присъедини към многостранна работна група, която преследва незаконни руски активи, и по-ранното решение за размразяване на някои активи в дело за корупция на високо ниво, свързано с Кремъл.

Преди нахлуването в Украйна Credit Suisse беше добре известна с това, че обслужваше богати руснаци. Банката управляваше руски активи за над 60 млрд. долара по време на пика на операциите ѝ. Към момента на инвазията през февруари 2022 г. стойността на управляваните от банката активи се оценяваше на около 33 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Dani_2077
преди 6 месеца
"След дъжд - качулка" ...А и това изкуствено "спасяване" ...Но ... "парите не миришат"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още