IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банкери от Фед препоръчват лихвите да се задържат на по-високи нива

Още повишения на лихвите не са изключени, заявиха Лорета Местър и Рафаел Бостич

21:15 | 03.10.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местър заяви, че ще подкрепи още едно увеличение на лихвите при следващото заседание на Фед, ако икономиката продължи да се развива по същия начин, както по време на септемврийската среща, пише Bloomberg.

„Ако икономиката изглежда по сходен начин на следващата среща, бих гласувала за допълнително увеличение на лихвите“, каза Местър пред репортери по време на конферентен разговор във вторник.

Местър заяви, че е загрижена, че медианните прогнози на служителите на Фед, публикувани миналия месец, сочат, че целта за инфлация от 2% ще бъде достигната по-късно от очакваното през юни. Тя обаче изтъкна, че решенията на следващите срещи ще бъдат взети въз основа на това как се развива икономиката. „Ще изчакаме и ще видим всички данни, които се публикуват, и ще направим оценката си навреме“, обобщи тя.

Служителите на Фед гласуваха миналия месец да оставят целевия диапазон за тяхната основна лихва непроменен (от 5,25% до 5,5%), което е и най-високият такъв от 22 години насам. Прогнозите, публикувани по същото време, показват, че 12 от 19 централни банкери прогнозират още едно увеличение на лихвите за тази година и по-малко на брой намаления на лихвите през 2024 г., отколкото се очакваше по-рано.

Местър, която не участва в гласуването за лихвите тази година, заяви, че служителите на Фед са свидетели на ръст на доходността по дългосрочните държавни облигации напоследък, което според нея може да помогне за затягане на финансовите условия и умерен растеж. Тя обаче сподели, че не е ясно дали повишението на доходността ще бъде трайно.

Местър посочи, че не смята, че би било „уместно“ лихвите да останат на текущите си нива, докато инфлацията се върне до целта 2%, тъй като „решенията за паричната политика се отразяват на икономиката със закъснение“.

Във вторник тя призна, че според нея „лихвите вече са близо до своя пик“ и ще трябва да бъдат задържани на по-високи нива за известно време, за да се забави инфлацията.

Подобно мнение сподели и председателят на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостич.

„Не смятам, че трябва да бързаме с повишенията, но не трябва да бързаме и с пониженията“, заяви Бостич на събитие в Атланта във вторник, визирайки основния лихвен процент на централната банка на САЩ. „Искам да издържим. Мисля, че това е подходящото нещо, което трябва да направим, за дълго време.“

Говорейки с репортери по-късно през деня, Бостич заяви, че очаква да необходимо само едно понижение на лихвите през 2024 г., и то към края на годината.

„Просто ще трябва да наблюдаваме внимателно как икономиката като цяло реагира на тези по-затегнати условия“, сподели той.

„Ако изглежда, че нейният спад се ускорява, тогава със сигурност трябва да потърся начин да променя прогнозата си за курса на паричната политика. Към настоящия момент обаче не го виждам.“

Инвеститорите в момента клонят към малко над 50% шанс лихвите да бъдат повишени още веднъж през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
zelka007
преди 7 месеца
До: Gna ... само за юни , на годишна база , ръстът в Италия е 0,7% на цените на продажба ... падат ти казвам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Dani_2077
преди 7 месеца
Естествено, че ще има още едно повишение от 0,25 пункта, няма да имат СМЕЛОСТТА за 0, 5 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Gna
преди 7 месеца
5.5 по рихтер, още малко и слабите сгради ще започнат да падат. Следете Италия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още