IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК ще проверява задълбочено сделката за SDI

Според регулатора има риск от "значително възпрепятстване на конкурентната динамика на засегнатия пазар"

10:25 | 21.11.23 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще осъществи задълбочено проучване на обявената сделка за придобиването на застрахователния брокер SDI („Ес Ди Ай Груп“ АД) от българското дружество на полската компания „Унилинк С.А.“ – „Юнилинк България“ ЕООД. Това става ясно от решение на регулатора, публикувано на сайта му.

В документа се посочва, че има риск от "значително възпрепятстване на конкурентната динамика на засегнатия пазар", тъй като двете предприятия имат съществен пазарен дял – значително по-голям в сравнение с другите опериращи брокери.

Според КЗК е възможно да се увеличи рискът за конкуренцията от гледна точка на пазарната сила на новообразуваната структура и намаляване на броя на значимите конкуренти на пазара. Отделно застрахователните компании предлагат на брокерите стимули и бонуси за предлагане на техните продукти, което може да доведе до по-големи отстъпки от цената от страна на някои посредници. Съвместно с някои брокери застрахователите разработват и уникални продукти, които само тези брокери могат да предлагат.

В тази връзка е необходимо в рамките на задълбочено проучване да се установи доколко конкурентите на участниците в концентрацията биха имали възможността да увеличат предлаганите от тях продукти, за да упражняват конкурентен натиск, заключават от КЗК.

Участниците в сделката

„Юнилинк България“ ЕООД е регистрирано със 100 лева капитал. Едноличен собственик на капитала му е полската компания „Унилинк С.А.“, която се контролира от регистрираното в Лондон, Великобритания, дружество „Акришуър Интернешънъл Холдингс Лимитид“ (Acrisure International Holdings Limited). Контролът върху последното се упражнява от „Акришуър Холдингс, Инк.“ (Acrisure Holdings, Inc.) със седалище и централно управление в Делауеър, САЩ.

„Юнилинк България“ придоби „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ ООД през 2020 г., като тогава полската група за първи път стъпи на българския пазар. Дружествата от групата извършват дейност по застрахователно посредничество в Централна и Източна Европа, като присъстват в Полша, България, Чехия, Словакия и Румъния в резултат на придобивания.

„Юнилинк България“ ЕООД извършва дейност единствено като холдингово дружество, което като мажоритарен собственик управлява участието на полската група „Унилинк“ в „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ ООД.

„Ес Ди Ай Груп“ АД е регистрирано с капитал 196 500 лева, като не упражнява контрол върху други предприятия в страната.

Двата застрахователни брокера са с най-голям пазарен дял в България. Според данните на КЗК „Ес Ди Ай Груп“ достига пазарен дял от 7,99% на пазара на всички видове застраховки през 2022 г. в сравнение с 8,91% през 2021 г. Пазарният дял на „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ достига 7,62% през 2022 г. в сравнение със 7,88% през 2021 г., т.е. и при двете компании има известно намаление на пазарните дялове.

За 2022 г. „Ес Ди Ай Груп“ отчита 33,1 млн. лева приходи за миналата година в сравнение с 30,6 млн. лева за предходната, като ръстът достига малко над 8% на годишна база. Дружеството реализира печалба в размер на над 8,6 млн. лева през 2022 г. в сравнение с близо 8 млн. лева през 2021 г., или със 7,5% повече на годишна база, вижда се от отчета му, публикуван в търговския регистър.

„Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ е реализирало през 2022 г. приходи от дейността в размер на над 27,3 млн. лева при 24,9 млн. лева за 2021 г., или с 9,6% повече на годишна база. Нетната печалба на компанията за миналата година възлиза на близо 4,4 млн. лева при 3,4 млн. лева година по-рано, или с 27% повече на годишна база.

Преразпределение на пазара след сделката

След сделката обединената група ще бъде на първа позиция, заемана преди сделката от придобиваното предприятие „Ес Ди Ай Груп“ АД с намаляващ общ дял през периода от 16,3% през 2020 г. и 16,79% през 2021 г. на 15,61% през 2022 г. от реализирания от застрахователните брокери премиен приход в полза на пре/застрахователи със седалище в България.

С този дял придобиващата група ще изпревари значително следващите участници на пазара, заключават от КФН. Съгласно данните за 2022 г. на трето място остава „Марш“ ЕООД с 4,14%, следвано от „Амарант България" ООД с 3,84% и „Брокер Инс“ ООД с 3,62%. Може да се отбележи, че немалка част - 20,63% от общия премиен приход на „Марш“ ЕООД през 2022 г. е реализиран в полза на застрахователи със седалище в друга държава.

Тъй като приходите от продажба на застрахователни продукти на застрахователи със седалище извън България на „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ е незначително, а „Ес Ди Ай Груп“ не предлага такива продукти, този сегмент от пазара няма да бъде анализиран от КЗК във връзка със сделката.

По-голямата част от приходите и на двата брокера се формират от задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и от застраховки на сухопътни превозни средства – съответно почти 61% и 16,5% от портфейла на „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ и над 83% и 11% от портфейла на „Ес Ди Ай Груп“. „Ес Ди Ай Груп“ е лидер на пазара на „Гражданска отговорност“ с над 16% дял, а „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ е на второ място с над 9%.

На първо място излиза обединената група и на пазара на застраховките „Помощ при пътуване“ и „Злополука“.

Общият пазарен дял на обединената група на пазара на застраховка „Гражданска отговорност“ е близо 26% за 2022 г., отчитат от КЗК. При останалите застраховки брокерите не са с водещи позиции – на пазара на застраховки за пожар и природни бедствия например обединената група би била на трето място през 2022 г. с дял от малко над 10%, а на пазара на застраховки на сухопътни превозни средства – на второ място с 6,68%. При гаранциите обединената група също би била на второ място на пазара.

Разпределение на приходите на дружествата от застрахователи

КЗК посочва в решението си, че за периода 2021-2022 г. основната част от премийния приход на участниците в сделката е концентриран в едни и същи дружества - „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД, "ДЗИ - Общо застраховане" ЕАД, ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД, ЗД "Бул инс" АД и ЗК "Лев Инс" АД. Единствено ЗАД "ОЗК - Застраховане" АД, което е било основен клиент на „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ EООД през 2021 г., през 2022 г. е изместено от ЗК „Лев Инс“ АД.

Най-голям дял в портфейла на „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ EООД през периода има „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД с нарастващ дял от 26,6% през 2021 г. на 30% от премийния приход за 2022 г.

При „Ес Ди Ай Груп“ АД най-голям дял в портфейла на дружеството има ЗД "Бул инс" АД с намаляващ дял от 40% през 2021 г. на 32% през 2022 г.

Вторият по големина застраховател за „Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс“ EООД е "ДЗИ - Общо застраховане" ЕАД с дял от 14% за 2022 г., следвано от ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД с 12% за 2022 г., ЗД "Бул инс" АД с 11% за 2022 г. и ЗК "Лев Инс" АД с 9% за 2022 г.

При „Ес Ди Ай Груп“ АД вторият по големина застраховател през 2022 г. е „Застрахователно акционерно дружество ДаллБогг: Живот и Здраве“ АД с 22%, следвано от ЗК "Лев Инс" АД и ЗАД "Булстрад Виена Иншурънс Груп" АД с по 13% за 2022 г. и "ДЗИ - Общо застраховане" ЕАД с 8% за 2022 г.

КЗК заключава, че основни клиенти на двете дружества са водещи участници на пазара на общо застраховане, които влизат в топ 10 на основните застрахователи на българския пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 5 месеца
Ще е голяма въпросителна, ако се одобри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още