IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка прекъсна цикъла на затягане в първата си среща за 2024 г.

Регулаторът запази лихвата си на ниво от 16%, тъй като инфлацията също остана стабилна през януари

18:13 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската централна банка запази основните си лихви непроменени за първи път от юни насам, прекъсвайки цикъла на затягане на паричната си политика, с който регулаторът удвои разходите по заемите през втората половина на миналата година, предава Bloomberg.

Централните банкери оставиха основната си лихва на ниво от 16% на последната си среща преди президентските избори през март, в съответствие с прогнозите на всички икономисти, анкетирани от Bloomberg. Централната банка не даде насоки за вероятната посока на следващия си ход в изявлението, придружаващо решението.

Забавянето на инфлацията неочаквано спря миналия месец, с което ръстът на цените остана над два пъти по-висок от целта от 4%, което се дължи на поскъпване на плодовете и зеленчуците.

„Връщането на инфлацията към целта през 2024 г. и нейното допълнително стабилизиране на нива около 4% предполагат, че затегнатите парични условия ще се задържат в икономиката за дълъг период“, става ясно от изявлението на централната банка . „В средносрочен план балансът на инфлационните рискове все още е наклонен към ускорение.“

След предишната среща през декември гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина заяви, че цикълът на затягане е към своя край, но обеща, че лихвите ще останат рестриктивни толкова дълго, колкото е необходимо, за да се върне инфлацията към целевото равнище.

Наред с обявяването на решението за лихвените проценти в петък, Руската централна банка представи и актуализираните си прогнози, като не промени очакванията си за инфлацията, но повиши перспективите си за лихвите.

Първата среща за годината въвежда промени и в начина, по който централната банка съобщава своите решения и причините за тях, като част от усилията да направи паричната политика по-прозрачна. За първи път регулаторът ще започне да публикува резюме на дискусиите, проведени непосредствено преди и по време на срещите за определяне на лихвите, като такова ще бъде публикувано на шестия работен ден след всяко решение.

След ръста на потребителските цени миналата година руските лихви се върнаха към нивата, наблюдавани за последно през първите месеци на войната в Украйна през 2022 г. Набиулина предупреди, че паричната политика ще бъде разхлабена не по-рано от втората половина на 2024 г.

Намаляване на лихвените проценти преди юни е възможно само ако инфлацията е под контрол и вътрешното търсене се забави, смята Дмитрий Полевой, инвестиционен директор в Astra Asset Management.

„Инфлационният натиск намалява, но целта все още е далеч, а очакванията остават високи“, каза София Донец, икономист в Renaissance Capital.

Последствията от войната ще останат пречка за забавянето на инфлацията, тъй като острият недостиг на работна ръка води до ръст на заплатите. Въпреки че очакванията за цените сред домакинствата паднаха под 12% през февруари, те остават високи по исторически стандарти и се оказват „фактор, възпрепятстващ началото на облекчаването“, заяви Донец.

„До края на миналата година очакванията бяха, че повишаването на лихвените проценти може да продължи, но оттогава инфлацията видимо се забави“, пише в доклад Тата Гоуз, икономист в Commerzbank AG. Все пак ускоряването на ръста на цените от миналия месец „е сериозна причина, заради която централната банка вероятно няма да започне да намалява лихвените проценти скоро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още