IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите лихви увеличават с 1,2 трлн. рубли разходите за финансиране за руския бизнес

Липсата на ликвидност оскъпява и алтернативата - кредити в юани

16:10 | 05.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Две години след началото на войната в Украйна Русия остава изолирана от западната финансова система. Затова и големите енергийни и миннодобивни компании в страната разчитат на китайския юан за повечето от своите нужди, свързани с чужда валута, пише Bloomberg. През миналата година руската централна банка удвои лихвите, което добави 1,2 трилиона рубли (13 млрд. долара) към разходите за финансиране в рубли на компаниите в страната, сочат данни на базираната в Москва консултантска компания "Яков и Партнёры".

Но и китайските юани, въпреки че доходността по китайските ценни книжа е на 20-годишно дъно, се оказват скъпа алтернатива. Анализаторите коментират, че причината е недостатъчното количество юани в Русия - местните банки все още не могат да привлекат стабилна база от депозити в китайска валута. Така количествата непрекъснато намаляват, а разходите по обслужването на тези кредити са прекалено волатилни.

Руските компании нямат възможност да потърсят кредитиране директно от Китай заради контрола при операции с парични средства в чужбина.

При това положение бизнесът, включително и гиганти като минния "Норилски никел", трябва да избират между скъпото кредитиране в рубли или растящите разходи по кредитирането в юани. В същото време през тази година падежират плащания по заеми, които трябва да бъдат покрити.

Лихвите по кредитите на "Норилски никел" през 2024 година ще достигнат 1 млрд. долара спрямо около 800 млн. долара през 2023 година. За сравнение, през последната година преди началото на пълномащабната война - 2021 година, разходите за финансиране са били около 315 млн. долара.

Подобна е ситуацията и за най-голямата петролна компания в Русия - "Роснефт".

В доклад на централната банка на Русия се казва, че след дебюта им през 2022 година облигациите в юани не са получили голямо разпространение на руския пазар. Руски анализатори припомнят, че китайските облигации бяха представени като евтин източник на финансиране.

Заради ниската ликвидност обаче руските банки се обръщат към централната банка за суапове в китайски юани и така разходите се увеличават съществено, отбелязва Алексей Третяков, един от основателите на инвестиционната компания "Арикапитал", базирана в Москва.

Данните на централната банка показват още, че отпускането на кредити в китайски юани е достигнало еквивалента на рекордните 46 млрд. долара през 2023 година, но при корпоративното кредитиране делът на китайската валута е под 10 на сто.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 05.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още