IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търпанов: България трябва да затегне фискалната политика, за да избегне дългова спирала

Повишаването на доходността на пазарите засяга сериозно предприятия като Българския енергиен холдинг, посочи експертът от DeltaStock

19:30 | 20.09.22 г. 1

„Трябва да се върнем към благоразумната фискална политика, каквато имахме преди Covid. Дефицитът трябва да клони към нула. Всяко разхлабване като това, което се случва в момента, има два негативни ефекта – първо дефицитът става неустойчив и с такива показатели може да не ни приемат в еврозоната, а разхлабената фискална политика е проциклична и не предразполага за намаляване на инфлацията“, коментира той.

Търпанов отбелязва, че повишаването на доходността вече засяга сериозно предприятия като Българския енергиен холдинг.

„БЕХ има две облигации, които се търгуват на 7%, което е странно при положение, че това е квази-държавно предприятие. Падежите на БЕХ са през 2025 г. и 2028 г. и се приближават до нива на дълг, които са стресирани. За съжаление и там наблюдаваме повишаване на доходностите и нива, които не са устойчиви за дългосрочно финансиране, а това не допринася за понижаване на премиите, които се изискват“, отбеляза експертът.

Според него обстановката на паричните пазари е предизвикателна и премиите, които пазарът изисква, са значително по-високи от тези през последните години. Търпанов припомни, че през април и май тази година имаше известно затишие и възможност за емитиране при по-добри условия, но след като това вече е минало настоящият момент се оказа подходящ, тъй като очакванията са в бъдеще доходността да се увеличава.

„Очакваният държавен дефицит е 6 млрд. до края на годината, той трябва да бъде финансиран,  а оттук нататък условията ще са по-лоши“, прогнозира Търпанов. По думите му България стои добре в региона и аргументира това с данни – страната ни успя да емитира за 12-годишен период при доходност от 185 базисни пункта, докато към Румъния няма интерес към по-дългосрочни ДЦК. Той разкри, че северната ни съседна страна пласира „само 4 и 7-годишни облигации с доходност от 415 базисни пункта“ и това е огромна разлика в полза на България.

„Считаше се, че емитирането за по-дълъг срок от над десет години е много трудно, но се случи“, отбеляза експертът и приветства публикуването на емисионен календар от Министерство на финансите, което предполага повече прозрачност.

Той обаче предупреди, че за да запази България добрия си рейтинг, не трябва да позволяваме дългът да достига твърде високи стойности спрямо БВП и да не влезем в дългова спирала, а да постигнем финансова консолидация.

Удовлетворени ли са инвеститорите от емисионните си заявки? Адаптира ли се пазарът на български ДЦК към средата на високи лихви и инфлация? Как ще се постигне фискална стабилност в Бюджет 2023? Предизвикателство ли са разходите при намаляващи приходи? Подготвя ли се бюджетът за идващата рецесия?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 20.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Сега държавата употребява създаващ много щети метод за държавни финанси. Неправилната финансова политика е водеща причина за сегашните държавни дългове. Държавната власт запазва грешката при държавните финанси. Министерството на финансите предлага със заеми да се събират пари за да се плащат щети от сгрешената финансова политика. С подобрен метод за държавни финанаси правителството нямаше да има сегашни дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още