IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо богатите норвежци бягат в Швейцария? 

В скандинавската държава се разгорещява спорът за т. нар. „бягство“ на богатите и предприемачите 

08:37 | 12.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Ски писти и данъчни привилегии: богатите норвежци са все по-често привличани от Алпите. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Ски писти и данъчни привилегии: богатите норвежци са все по-често привличани от Алпите. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Новата година в Норвегия започна така, както завърши старата: със съобщения за милионери, които напускат страната. През миналата година повече от 30 от най-богатите хора в Норвегия са се преместили в Швейцария и други страни, за да плащат по-малко данъци. Сред тях са собственици на фабрики за рибено масло, предприемачи в областта на недвижимите имоти, корабособственици и инвеститори. Често това са наследниците на поколението основатели. В началото на годината към тях се присъединиха и други. Сред тях са Ейстейн Севареид Аасе, наследник на основател на верига детски градини, и Кенет Гувертс Берн, съосновател на компания в хранително-вкусовата промишленост. Заради това се заговори за „бягство" на богатите от страната.

Причината са данъците. През мналата година правителството повиши данъка върху богатството до 1,1% от нетни активи над сумата от 1,7 млн. норвежки крони. Това се равнява на 160 000 евро. В същото време данъкът върху дивидентите беше увеличен, а приспадането на акциите - намалено. Освен това правилата за т.нар. данък „напускане", който облага нереализираните печалби в Норвегия при напускане на страната, бяха затегнати.

Високите данъци като проблем

Нивото на данъците е унищожително за бизнеса, казва Матилде Фастинг от норвежкия мозъчен тръст Civita пред германския F.A.Z. По думите ѝ това разколебава предприемачите и възпрепятства инвестициите. Много от собствениците на предприятия твърдят, че са твърде богати за своя бизнес. Ако останат, ще трябва да изтеглят толкова много пари от бизнеса заради данъците, че той ще бъде застрашен екзистенциално. Особено в началната фаза обаче е трябвало да бъдат инвестирани много пари в бизнеса.

Фредрик Хага, съосновател на криптокомпанията Dune, който наскоро се премести от Норвегия в Цуг, Швейцария, също изразява това мнение. Хага заяви пред Financial Times, че или трябва да изтегли парите от компанията си, или да се премести. „Трябваше да избера: Дали да съм в Норвегия, или искам компанията ми да продължи напред?".

Хората в Норвегия се възползват от много неща, които се финансират с данъци. Например, безплатно образование, инфраструктура, но също и безплатно здравеопазване, казва държавният секретар Ерленд Гримстад от норвежкото министерство на финансите пред F.A.Z. А по думите му тези, които са успешни в този социален модел, трябва да допринасят повече от другите. Само 14% от норвежките данъкоплатци плащат данък върху богатството - а тези, които имат голямо богатство, обикновено имат и високи доходи, казва Гримстад. Той съветва сънародниците му дабъдат спокойни: „Общите данъчни приходи не са непременно по-малки само защото някои хора се местят в чужбина“. 

Норвегия е богата страна. Държавният пенсионен фонд, който инвестира приходите от продажбата на нефт и газ за бъдещите поколения, понастоящем управлява повече от 1,2 трилиона евро. Но неравенството се е увеличило дори и тук, което предизвиква много дискусии в егалитарно ориентираната страна. Както е в момента, когато се говори все повече за „данъчни бежанци".

Наем за ползване на фиордите?

Консервативните партии, които намалиха данъка върху богатството по време на своето управление, сега настояват той да бъде намален. Те твърдят, че страната е богата, така че защо да се пести всичко и да се прогонват предприемачите? От друга страна, партиите от левия спектър искат да намалят неравенството. Така например правителството на министър-председателя Йонас Гар Стрьоре от Социалдемократическата партия на труда планира да събира своеобразен наем за използването на фиордите за отглеждане на сьомга, което е направило някои семейства в Норвегия много богати („сьомгови барони").

„Не вярвам на хората, които казват, че трябва да отидат в чужбина, за да спасят компаниите си", казва Кнут Рьоед от Центъра за икономически изследвания Ragnar-Frisch в Осло пред F.A.Z. Той предполага, че броят на укриващите данъци ще намалее след изпълнението на плановете на правителството. В своето изследване Рьоед показва, че данъкът върху богатството има положителен ефект върху инвестициите в семейни предприятия. „Като инвестират богатството си в бизнеса, собствениците на семейни предприятия намаляват данъчната си тежест", казва Рьоед.

Не вярвам на хората, които казват, че трябва да отидат в чужбина, за да спасят компаниите си.
Кнут Рьоед
анализатор в Центъра за икономически изследвания Ragnar-Frisch

Той посочва, че през последните десет години от Норвегия са се изселили толкова богати хора, колкото са се преместили в страната. Броят на хората и приблизителният размер на тяхното богатство се балансират приблизително, казва Рьоед. Освен това, ако много богати норвежци напуснат страната, данъците, разбира се, ще бъдат по-ниски. Но с намаляването на данъка върху богатството държавата ще загуби непропорционално повече пари. Освен това много от най-богатите норвежци не плащат данък върху доходите. Ако данъкът върху богатството бъде премахнат, тези хора вече няма да плащат никакви данъци, смята той.

Еднократното данъчно облагане - особеност на Швейцария

Кристиан Келин, председател на съвета на директорите на Henley & Partners, консултантска фирма, специализирана в снабдяването с паспорти и разрешения за пребиваване, потвърждава движението на полетите от Скандинавия към алпийската страна: „В нашата дейност от известно време забелязваме силно нарастване на търсенето от страна на богати северноевропейци, включително, разбира се, и от норвежци. Но не е вярно, че сякаш половин Норвегия се изселва", обяснява Келин пред F.A.Z. Швейцария е особено привлекателна за северноевропейците заради много високото качество на живот. А за богатите новодошли плоското данъчно облагане със сигурност играе важна роля, която не бива да се подценява.

Еднократното данъчно облагане е швейцарска особеност - спорна най-вече сред левите среди - която вече е привлякла в страната много свръхбогати хора: Чужденците, които живеят в Швейцария, но не работят там, се облагат с данък върху разходите си, а не както обикновено - върху доходите и имуществото си. Разходите за начина на живот на данъкоплатеца се използват като данъчна основа вместо неговия/нейния глобален доход и богатство. Това означава, че не е необходимо да се отчитат ефективни глобални приходи и активи. Следователно решаващият фактор са съответните разходи за живот. По правило се начислява седемкратният размер на наема или предполагаемата наемна стойност на имота, в който живее чужденецът. Няколко от 26-те кантона, включително Цюрих и Базел, обаче вече са отменили това данъчно облагане. По данни на Министерството на финансите в Берн наскоро от тази данъчна привилегия са се възползвали около 4500 чужденци. Това е по-малко от един на хиляда от всички данъкоплатци.

Според статистически данни, публикувани в интернет от Държавния секретариат по миграцията (SEM), общо 34 норвежци са получили „разрешение за пребиваване без платена работа" между началото на декември 2021 г. и края на ноември 2022 г. Вероятно това ще са предимно данъкоплатци с фиксирана данъчна ставка, но бройката може да включва и пенсионери, които се облагат редовно. През първите единадесет месеца на миналата година общо 263 норвежци са се преместили в Швейцария. През цялата 2021 г. обаче в Алпийската република са пристигнали само 179 норвежци.

Богатите руснаци също харесват Швейцария

Благодарение на споразумението за свободно движение на хора между ЕС и Швейцария норвежците могат лесно да се преместят в благоприятната за данъчно облагане Конфедерация Швейцария. 

Но пътят към Швейцария е отворен и за хора от трети страни, т.е. държави извън ЕС, стига да носят достатъчно пари със себе си. За тази цел те могат да се позоват на член 32 от „Наредбата за приемане, пребиваване и платена заетост". Това позволява на кантоните да издават разрешения за пребиваване на граждани на трети страни, ако тези лица имат значителен финансов принос към данъчните приходи на кантона. 
Швейцарските данъчни правила привличат и богати руснаци. Снимка: Bloomberg Швейцарските данъчни правила привличат и богати руснаци. Снимка: Bloomberg
Както информира Държавният секретариат по миграцията, понастоящем (към края на ноември 2022 г.) в Швейцария живеят почти 400 чужденци с такова разрешение за пребиваване, които се облагат с фиксиран данък. Най-много от тях идват от Русия (86 души), следвана от Китай (41 души), САЩ (30 души), Саудитска Арабия (16 души) и Бразилия (14 души). 

Но както посочва Кристиан Келин от Henley & Partners, Швейцария не е единствената страна, която привлича богати хора от чужбина: „Междувременно има и много други привлекателни страни, които привличат богати инвеститори с плоско облагане или подобни инструменти, например Португалия, Италия, Гърция, Тайланд, Сингапур, почти всички Карибски острови, но също така и Великобритания, където, между другото, се преместват и повечето северноевропейци. Швейцария не е единствена в това отношение“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 12.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още