IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Richemont и Burberry са най-вероятни цели за придобиване в луксозната индустрия

Според проучване на Bloomberg сред банките подобна цел може да е и Commerzbank

10:24 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Компанията за луксозни бижута Richemont и британският производител на модни стоки Burberry Group са сред компаниите в луксозния сектор, отбелязани като потенциални цели за сливания и придобивания (M&A) тази година в Европа, пише Bloomberg.

С продажби на часовници и дизайнерски чанти за 100 хил. долара, за които до голяма степен се очаква да устоят на помръкващите икономически перспективи и търсенето в Китай, радващо се на тласък след Covid, секторът явно изглежда узрял за вълна от сливания и придобивания, показва неофициално проучване на Bloomberg сред 17 отдела по сливания и придобивания, фонд мениджъри и анализатори.

Richemont и Burberry се споменават няколко пъти като потенциални кандидати за придобиване в проучването, заедно с германската Hugo Boss и италианската Tod’s. Това се случва дори след като много акции увеличиха стойността си повече от двойно от първите дни на пандемията, а недостигът на луксозни активи означава, че участниците в наддаване вероятно ще трябва да платят наистина висока сума.

Сключването на сделки в луксозната индустрия „обикновено се случва при високи нива на цените на акциите, тъй като привлекателните цели за придобиване са малко и далеч една от друга“, коментира Лука Солца, старши анализатор в Sanford C. Bernstein.

Мнозина очакват френският гигант в луксозната индустрия LVMH, с капитализация от 415 млрд. евро, да бъде този, който в крайна сметка ще придобие конкурентите си. Историята му и намаляването на задлъжнялостта в баланса му го правят най-вероятната възможност за участие в сделка, прогнозира Bank of America през януари.

На фона на трудна конкурентна среда за по-малките компании „собствениците на редки активи може да бъдат изкушени да се откажат и продадат своите брандове на по-големи играчи, които ще бъде във все по-добра позиция да си избират“ целите, коментира Солца.

Проучването съвпада с влошаващи се перспективи пред сектора на сливания и придобивания, тъй като по-високите лихвени проценти и рецесията взимат своите жертви. Европейската M&A сделки за периода януари-март са били за общо 137 млрд. долара, което е с около 60% по-малко спрямо нивата преди година и е едно от най-лошите тримесечия през последните 20 години, показват данни, събрани от Bloomberg.

Temenos, Vivendi и Atos също са другите три компании с най-голяма вероятност за M&A сделка в проучването, а сред кредиторите Commerzbank и Banco BPM са били единствените две банки, посочени като кандидати за M&A сделки.

Представители на петте най-споменавани компании в проучването или са отказали коментар, или не са отговорили на искането за такъв от страна на Bloomberg News.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Lifestyle виж още

Коментари

Финанси виж още