IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изложението за изкуство в Базел привлича все повече азиатски колекционери

Пазарът на изкуство в Китай – третия по големина в света, отчете остър спад в продажбите през 2022 г.

13:01 | 16.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Harold Cunningham/Getty Images
Снимка: Harold Cunningham/Getty Images

Колекционерите на изкуство се стичат към швейцарския град Базел до тази неделя за най-голямото световно изложение на изкуство, опитвайки се да достигнат до най-скъпите творби, включително картина за 60 млн. долара на Марк Ротко, пише Ройтерс.

Ноа Хоровиц, който стана главен изпълнителен директор на изложението Art Basel през ноември, заяви, че изключително много хора от Азия са дошли на тазгодишното събитие.

„Наистина има осезаем ръст на изключително силни колекционери от Азия, което е наистина страхотно“, каза той.

Йост Босланд, съсобственик на галерията Stevenson с локации в Южна Африка и Нидерландия, заяви, че също е забелязал ръста.

„Виждаме повече хора конкретно от континентален Китай, но и от по-широкия регион, на нашия щанд, отколкото сме виждали на което и да е изложение преди това“, казва той.

Пазарът на изкуство в Китай – третия по големина в света, отчете остър спад в продажбите през 2022 г., след като блокадите доведоха до застой в активността и отмениха търгове и събития за изкуство, показва докладът Global Art Market Report за 2023 г. на UBS.

Въпреки че продажбите в Китай намаляха с 14% на годишна база до 11,2 млрд. долара до края на 2022 г., според доклада има нарастващо усещане за оптимизъм сред дилърите в региона.

„Тази група покровители привнесе реална енергия на изложението“, казва Босланд.

Собственикът на галерии тази година забелязва още, че има все повече млади купувачи.

„Мисля, че никога не съм продавала толкова много изкуство на хора на моята възраст“, казва 39-годишният Босланд.

Според него тази група колекционери е по-наясно с потенциала на изкуството на вторичния пазар, но предупреждава изкуството да не се възприема като инвестиция или клас активи заради липсата на гаранции.

Патрисия Амбърг, ръководител на допълнителната консултантска услуга в областта на изкуството, която UBS предлага на изключително богатите си клиенти, също казва, че швейцарската банка не смята изкуството за инвестиция или клас активи в обичайния смисъл.

„Пазарът на изкуство в сравнение с финансовия пазар е напълно различен – много е непрозрачен и има ограничени източници на данни“, казва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 16.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Изкуство и култура виж още

Коментари

Финанси виж още