IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалшивите снимки, генерирани от изкуствен интелект, скоро ще залеят социалните мрежи

Дигиталните платформи все още не правят достатъчно, за да защитят потребителите от това да бъдат подведени

10:36 | 24.03.23 г. 3
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg
Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Въпреки че зорките очи в Twitter акцентираха върху изкривените ръце и странните лица на снимките, генерирани от изкуствен интелект, много от потребителите по света все още са уязвими към подобен вид фалшификация. Миналия октомври потребителите на WhatsApp в Бразилия се оказаха залети с дезинформация относно честността на президентските избори, което накара мнозина да се разбунтуват в подкрепа на загубилия бивш държавен глава Жаир Болсонаро.

Много по-трудно е да забележите фалшифициране, когато някой, на когото имате доверие, току-що е споделил изображение, което гледате на малък екран, в разгара на новинарския бум. А като напълно криптирано чат приложение WhatsApp може да направи малко, за да контролира фалшивите изображения, които стават изключително популярни чрез постоянно споделяне между приятели, семейства и групи.

Хигинс и „No Context French” просто са се опитали да направят нещо интересно, но фактът, че са накарали хора да повярват, че публикациите им са реални, илюстрира мащаба на задаващото се предизвикателство за социалните мрежи и обществото като цяло.

Във вторник TikTok актуализира насоките си, за да забрани съдържание, генерирано от изкуствен интелект, което подвежда потребителите. Политиката на Twitter относно подобно съдържание, последно актуализирана през 2020 г., гласи, че потребителите не трябва да споделят фалшиви изображения, които могат да заблудят хората, както и че платформата „може да отбелязва туитовете, които съдържащ подвеждащо съдържание“.

На въпрос към Twitter защо не е маркирал фалшивите изображения на Тръмп и Макрон, тъй като са станали особено популярни, компанията на Илон Мъск отговори с емотикони – новият ѝ автоматичен отговор към медиите.

Някои потребители на Twitter, които смятат изображенията на Тръмп за истински, изписвайки привличащи вниманието хаштагове като „BREAKING”, бяха маркирани от т.нар. Community Notes в сайта, което позволява на потребителите да добавят контекст към определени туитове. Но все по-безпристрастната позиция на Twitter към съдържанието под ръководството на Мъск предполага, че фалшивите изображения могат да процъфтят в тази платформа много повече от други.

През 2020 г. Meta Platforms каза, че напълно ще премахне генерираните от изкуствен интелект изображения, целящи да подведат хората, но компанията не е свалила нито един от кадрите от „ареста на Тръмп“, публикувани като истинска новина от потребител на Facebook в сряда. Meta не е отговорила на запитването за коментар.

Очевидно за хората ще става все по-трудно да различават фалшификатите от реалността, тъй като инструментите с генеративен изкуствен интелект като Midjourney и ChatGPT процъфтяват. Основателят на една от тези услуги миналата година казва ред Олсън, че отговорът на този проблем е прост: трябва да се адаптираме.

Вече се улавям, че гледам истински снимки на политици в социалните мрежи и се чудя дали не са фалшиви, пише Олсън. Инструментите с изкуствен интелект ще направят мнозина от нас скептици. За тези, които са по-лесни за убеждаване, това би могло да предизвика нова криза с дезинформация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:49 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
До: zelka007 e някои са избрали само 1-2. Мисълта ми е, че реалните снимки на хора в инстаграм и подобни сайтове са доста малко. Примерно видеа създадени с изкуствен интелект се разбират по движенията, нещо ако мине пред лице, също така никога не се показват пръсти. Докато повечето филтри работят върху нещо статично и е в пъти по-лесно да направиш "фалшива" снимка, макар че и там някои се забелязват лесно - остри контури, неправилна сянка и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: мрънмрън... половината ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Скоро? Има хиляди видеа с известни, които се въртят в мрежата и са фейк. Повечето са сравнително лесни за разпознаване. А снимките на хора, те и сега не са реални, половината са цъкнали всеки възможен филтър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още