IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на "Виваком" продава телекомуникационните си кули в България, Хърватия и Словения за 1,22 млрд. евро 

Купувач е дъщерното дружество на саудитската stc Group - TAWAL, а стойността по сделката ще бъде платена изцяло с пари

10:01 | 21.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com

United Group (собственикът на Виваком) ще продаде 100% от пасивната инфраструктура на мобилните  си мрежи в България, Хърватия и Словения на TAWAL, дъщерно дружество на саудитската компания stc Group, базирана в Риад. 

Тази пасивна инфраструктура, която се състои от над 4800 кули, се оценява на 1,22 милиарда евро без кредити и парични средства. Цената ще бъде изцяло платена с пари и представлява 20.1 пъти EBITDAal (печалбата преди данъци, лихви, амортизация, след лизинг). Купувачът и продавачът са се договорили United Group да продължи да ползва инфраструктурата и след сделката при определени условия.  Като част от 20-годишното рамково споразумение за услуги с United Group, TAWAL ще разположи над 2000 допълнителни споделени обекта (кули), като същевременно ще се поддържат и разширяват отношенията за съвместно разполагане с други мобилни мрежови оператори, което ще позволи на stc Group да стимулира цифровата трансформация.

Подобни продажби на пасивна инфраструктура на мобилни мрежи са актуална тенденция в сектора в Европа и по света. Приходите от сделката ще позволят на United Group значително да намали задлъжнялостта си и ще осигури средства за бъдещ растеж. Трансакцията ще помогне на компанията да продължи да инвестира в мобилната си мрежа, включително да реализира плановете си за изграждане на близо 2000 нови базови станции през следващите 20 години, се пояснява в прессъобщението. 

Сделката е първата инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен сектор. TAWAL е най-големият доставчик на интегрирана ИТК инфраструктура в Близкия изток и Северна Африка и притежава портфейл от над 16 000 мобилни кули.

През последните три години United Group е активна като мултиплатформен телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Групата разшири дейността си на още няколко стабилни европейски пазари, като направи сериозни инвестиции в Гърция, България и Хърватия. Тя управлява широко портфолио от активи, включващи мобилни и фиксирани интернет услуги, телевизии, онлайн и печатни медии. 

„Много сме щастливи, че постигнахме това споразумение, което ще ни позволи да се справим уверено с глобалните макроикономически предизвикателства. Това сътрудничество ще подкрепи целта ни за непрекъснати ни инвестиции в компаниите от нашето портфолио, за да сме сигурни, че ще останем конкурентни на пазарите. Щастливи сме, че намерихме силен партньор в лицето на TAWAL и ще търсим още възможности да работим с тях, докато те разширяват присъствието си в Европа“, коментира Виктория Боклаг, главен изпълнителен директор на United Group, цитирана в прессъобщението. 

А по думите на Мохамед Алхакбани, главен изпълнителен директор на TAWAL,  партньорството с United Group бележи първата им инвестиция на европейския пазар. „Сътрудничеството с тях подкрепя целта ни да продължим да предоставяме иновативни и ефективни ИКТ инфраструктурни решения на партньорите си и да осигуряваме качеството на услугите, с което се славим“, казва Алхакбани. 

За Никос Статопулос, президент на BC Partners за Европа и президент на United Group, продажбата на пасивната инфраструктура на мобилните мрежи на United Group представлява ключов етап от пътя на компанията към растеж и разрастване. По думите му тя ще позволи на United Group да се съсредоточи върху непрекъснатите си инвестиции в телекомуникационни и медийни услуги и инфраструктура. 

Финансов консултант на United Group по сделката е Goldman Sachs. United Group ще публикува годишните си финансови резултати в понеделник. Условията на сделката включват дългосрочни рамкови споразумения за услуги и споразумение за продължаване на използването на телекомуникационните кули след приключване на сделката. Финализиране подлежи на стандартни процедури и се очаква да се случи през втората половина на 2023 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 21.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още