IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата може да насърчи роботизацията в България с ваучери за обучение

Предизвикателство е създаването на качествен човешки капитал, който да създава такива технологии

16:18 | 10.10.23 г.

В Югоизточна Европа Полша постигна успехи в реалното внедряване на роботиката в различни индустриални предприятия чрез предоставяне на ваучери за образование по роботика. Планираме стартиране на подобна система и в България. Това заявиха Йонко Чуклев, съосновател и зам.-председател на Професионалната асоциация по роботика, автоматизация и иновации (PARAi), и Кристиян Михайлов, съосновател на асоциацията, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Гостите коментираха развитието на роботиката в глобален мащаб и в България след фурора, който направи Doosan Robotics Inc. Компанията осъществи най-успешното първично публично предлагане (IPO) в Южна Корея за тази година, набирайки 421 млрд. вона (312 млн. долара).

"Имаме идея за въвеждане на "ваучери за роботизация", които да обучават компаниите“, разкриха събеседниците. Идеята е чрез тези ваучери държавата да поеме разходите за обучение по роботизация.

„Представете си един робот, като този на Doosan. Той може да поднася кафе, може да поднася бира, както и още безброй неща. Той помага и на корейските митничари с преместване на багаж. Показва се на един български завод какво може да прави той, независимо дали е в автомобилостроенето, в хранително-вкусовата, химическата промишленост. В края на обучението мениджърите вече ще имат представа как могат да използват този робот в своята дейност. Един такъв модел сработи много добре в Полша и ще се опитаме да го внедрим и в България", обясни Чуклев.

Гостите споделиха, че Южна Корея се е превърнала в глобална тестова площадка за технологиите в областта на роботиката и то за реално внедряване в индустриите, а не просто за демонстрации. Това е плод на съвместните усилия на държавата, научните институти и бизнеса.

Южна Корея се утвърди като номер едно в областта на роботизацията и това се дължи на факта, че "страната има стратегия", обясниха събеседниците. "Още от 2009 година насам, когато активно започва да работи с областта на роботиката, само за четири години страната успя да удвои служителите, занимаващи се с роботика до 10 хил. души, а продажбите на индустриални роботи стигнаха 2 млрд. долара. Държавата има стратегия за следващите 100 години напред", стана ясно от разговора.

"Разликата със стратегиите за развитие на роботиката на европейските страни, например, е, че там има закон, а при нас има стратегически документи които са бланкетни и по никакъв начин не задължават политическото ръководство", сподели Чуклев. 

По думите на Кристиян Михайлов Южна Корея насърчава развитието на роботиката и като активно се работи в сътрудничество с големи университети със световно признание.

Най-големите предизвикателства пред роботиката, не само в България, но и в глобален мащаб, са създаването на качествен човешки капитал, който да създава такива технологии и след това да ги внедрява, добавиха гостите. На второ място се нарежда предизвикателството пред навлизането на колаборативните роботи в индустрията, свързано с внедряването на изкуствения интелект в работата им и че това ги прави по-уязвими към хакерски атаки.   

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още