IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Завод като на длан

SIPLANT e софтуерна платформа от ново поколение, разработена за моделиране, симулиране, визуализация и анализ

13:28 | 01.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Siemens
Снимка: Siemens

От първите примитивни инструменти до съвременните „умни“ индустриални системи - развитието на човечеството е до голяма степен свързано с напредъка на средствата за производство. Индустриалните революции бележат ключови скокообразни етапи в прогреса на цивилизацията ни и водят до рязко нарастване на производителността, дълбоки икономически, социални и културни трансформации и осезаемо подобряване на стандарта на живот.

Усъвършенстването на производствените системи и съоръжения обаче върви паралелно с все по-голяма комплексност и свързаност. Днешните заводи по нищо не приличат на цеховете от Първата индустриална революция, когато въпреки зачатъците на механизация работата се е извършвала основно на ръка в рамките на прости промишлени системи и съоръжения.

Затова и съвременните производители са изправени пред дилемата как да продължат да се развиват и внедряват нови технологии за автоматизация и дигитализация без същевременно да позволят експоненциално нарастващата комплексност да направи цялостното им управление, визуализация и анализ трудно или дори невъзможно.

Дългогодишно ноу-хау в полза на производителите

Като компания, чиито корени са именно в производството, Siemens предлага решение на тези предизвикателствата. SIPLANT e софтуерна платформа от ново поколение, разработена за моделиране, симулиране, визуализация и анализ с цел оптимизиране на производствените системи и процеси, потока от материали и логистичните операции.

Ето какво споделя инж. Светозар Стефанов, SCADA специалист в Инженерния център на Siemens във Варна: „Софтуерът SIPLANT е подходящ за приложение във всяка индустрия, в която има автоматизирани процеси, и във всяко производство, което може да предостави дигитални данни. И колкото по-голям е обемът и сложността на тези данни, толкова по-голяма нужда има от тяхното обобщение и анализиране в една обща система, която да следи за производствения процес и да води до неговото подобрение при необходимост.“

На фона на непрекъснато нарастващата конкуренция в промишления сектор и все по-високите изисквания на потребителите внедряването на една такава система може да играе ключова роля, павирайки пътя към дигиталното предприятие на бъдещето. Тя позволява да се проследяват и визуализират производствени данни на всяко ниво – отделни машина, поточна линия и целия завод. В резултат операторът има яснота дали съоръженията работят с оптимална производителност, къде са „тесните места“ и каква е причината за тях, какви мерки за оптимизация могат да бъдат предприети и какво е тяхното въздействие върху производителността в краткосрочен и дългосрочен план.

„Тази софтуерна разработка на Siemens е създадена в резултат на множество обследвания на производствени процеси и специфични технологични линии, което я прави лесна за интеграция в различни производствени структури. Може да се инсталира по всяко време във всяко производство“, казват специалистите от Инженерния център на Siemens във Варна. 

Според инж. Светозар Стефанов SIPLANT e нещо повече от SCADA система.Софтуерът е предназначен за всякакъв вид дискретни производствени процеси и може да събира данни от почти всеки тип машина. Той предлага гъвкавост без ограничения и перфектно се адаптира към нуждите на клиента, като позволява скалиране чрез динамично добавяне на нови задачи или отпадането на други, които вече са изпълнили своята цел. Същевременно платформата позволява стандартизация чрез проектни библиотеки и осигурява уеб-базиран потребителски интерфейс за работа. Снимка: Siemens Снимка: Siemens

Отчетност и проследимост

Софтуерът дава възможност за генериране на различни доклади (т.нар. рипортинг) във всевъзможни формати според нуждите в дадено предприятие – към оператори на производствени линии, технически лица или мениджъри. Всеки доклад може да бъде зададен за определен период от време или да реагира на конкретни събития.

„Полезна и важна функционалност на софтуера е възможността за докладване чрез предупредителни съобщения, с които се задействат евентуални превантивни действия. Предупрежденията могат да бъдат изпращани по различни канали – SMS, имейл или друга предпочитана от клиента форма на комуникация“, споделя още инж. Стефанов.

Как SIPLANT генерира информация и я поднася във форма, удобна за анализ? Как докладите от системата довеждат до реални производствени промени чрез оптимизация на време, ресурси и икономии?

Отговорът на тези въпроси се крие в базата данни, която SIPLANT събира и съхранява. Това са данни с историческа информация, която може да бъде систематизирана по удобен начин за преглед и лесна проследимост на събития за определен период от време. Дори и системата да не е отчела грешки и/или аларми, базата данни позволява възможност за сравнение и анализ на производствения процес, а оттам и за вземане на решения за оптимизация.

За максимална прецизност на статистиката системата предлага т.нар. scheduling. Това е времева отчетност, при която могат да се заложат работните графици, така че периодите на почивка, например уикенд, да не влизат в отчета и да не влияят на финалните статистическите данни.

Сигурност, стабилност, ефективност

„SIPLANT позволява пълно персонализиране на настройките. Системата може да се адаптира изцяло към нуждите на клиента, включително чрез промяна на самия интерфейс, който може да бъде различен при отделни оператори в една и съща производствена структура“, казва Николай Петков, част от екипа на Инженерния център във Варна. Специалистите от центъра вече имат зад гърба си успешни проекти за интеграция на SIPLANT за водещи концерни от автомобилната индустрия. 

„Ако трябва да дефинирам ключовите предимства на SIPLANT, то несъмнено бих използвал думи като сигурност, стабилност и ефективност“, споделя инж. Стефанов. “Софтуерът дава стабилност чрез възможността да се наблюдават, анализират и предвиждат дадени събития в производството. Възможността да се планира нуждата от различни компоненти, за да се осигури тяхната наличност, добавя сигурност. Съвкупността от всичко това води до производство с по-малко разходи, загуба на време и ресурси, а това повишава общата ефективност”.

Същевременно Siemens предлага различни видове обучения, така че производителите да могат да се възползват максимално от потенциала на софтуера. Според желанието на клиента се предлага базово ниво на обучение, което е фокусирано върху основните функционалности на системата и как могат да се използват от оперативните звена в съответното предприятие. Второ ниво на обучение се предлага на специалисти, които ще работят по надграждане на системата. А последното ниво е свързано със сертификация и издаване на лиценз, чрез който се позволява препродажбата и интеграцията на софтуера на трети лица.

Последна актуализация: 13:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още