IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внедряването на AI и анализът на Big Data са водещие тенденции в ИТ индустрията

До 2026 г. 75% от организациите ще приемат модела на дигитална трансформация в облака

14:05 | 28.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Сферата на информационните технологии е най-бързо развиващата се индустрия в света и тази тенденция ще продължи в обозримото бъдеще. Налице е засилено търсене на специалисти по изкуствен интелект, а съвременните фирми все повече използват AI и анализирането на Big Data, за да получат конкурентно предимство. Съвсем скоро две трети от организациите ще приемат модела на дигитална трансформация в облака. Това сочи доклад „Глобални HR тенденции в сферата на информационните технологии през 2023 г.“ на Grafton, доставчик на услуги за развитието на пазара на труда.

Докладът посочва пет водещи тенденции, които оформят индустрията днес.

Изкуствен интелект – процъфтяваща индустрия, която внася генерална промяна

Много компании интегрират AI в съществуващите си платформи, докато други направо поставят AI в центъра на своите бизнес услуги. Вече е налице засилено търсене на специалисти по изкуствен интелект. 21 пъти е увеличението на обявите за работа, споменаващи нови AI технологии и 9-кратно увеличение на потребителите на LinkedIn с AI умения за периода 2016-2023 г.

Анализ на Big Data– ключът към вземането на решения, основани на данни

Анализът на Big Data става все по-достъпен и важен за компании от всякакъв мащаб. Тъй като все повече бизнес организации прехвърлят дейността си онлайн и дигитализират своите дейности, те получават по-голям достъп в реално време до анализи, базирани на данни. Съвременните фирми все повече използват AI и анализирането на big data,  за да получат конкурентно предимство.

Облачни изчисления – нова ера в бизнес моделите и сътрудничеството

Тъй като бизнесът става все по-дигитализиран, количеството данни, които трябва да събират и анализират, нараства експоненциално. Иновациите в изчисленията в облака улесняват бизнеса при съхраняването и достъпа до тези данни и то без големи първоначални инвестиции. До 2026 г. 75% от организациите ще приемат модела на дигитална трансформация в облака. 

Киберсигурност – нарастващо изискване в различните отрасли и сектори

Няколко са факторите, влияещи на засилващата се необходимост от киберсигурност. Бизнесът все повече дигитализира своите операции и приема облачни системи и IoT устройства. Тези технологии съхраняват и прехвърлят огромни количества чувствителни данни, давайки на киберпрестъпниците повече възможности за атака. Кибератаките стават все по-напреднали, включващи ATP, ботове и автоматизирани инструменти за злонамерен софтуер. Нещо повече, киберпрестъпниците сега обикновено действат в групи, като най-сложните атаки включват десетки или дори стотици хора. Докато киберпрестъпниците преди са се фокусирали повече върху големите корпорации, сега те атакуват бизнеси от всякакъв мащаб. Малките и средните предприятия са изложени на най-голям риск, защото само 18% предприемат подходящи мерки за сигурност.

5G – основата на новаторски технологични екосистеми

От старта си през 2019 г. 5G е с най-динамичен растеж от всички поколенията мобилни технологии, далеч изпреварвайки 3G и 4G. 

Експертите очакват глобалният пазар на 5G услуги да достигне 2,208 милиарда долара до 2030 г. 5G икономиката ще създаде между 3,8-4,6 милиона работни места само в САЩ до 2030 г. Мобилните абонаменти за 5G мрежи ще достигнат 4,4 милиарда до края на 2027 г.

Бизнеси от всякакъв мащаб внедряват нови технологии в работните си процеси с бързи темпове. Дигиталните платформи и приложения (86,4%) са най-често срещани, следвани от технологиите за образование и развитие на работната ръка (80,9%). Повечето фирми се интересуват от технологии, които подобряват работните им процеси и подкрепят персонала им.

Интересно е обаче, че по-футуристичните технологии също навлизат много бързо. 74,9% от фирмите заявяват, че ще използват изкуствен интелект. 51,5% от предприятията ще използват електронни и автономни превозни средства, а 51,3% от предприятията ще се възползват от роботи и нехуманоидни технологии.

Напредналите технологии създават все по-голям брой работни места в отрасли, които обикновено не наемат голям брой хора. Междувременно ИТ и индустрията на дигиталните комуникации очакват само 8% ръст на свободните работни места.

Медиите са водещи във въвеждането на цифрови платформи и приложения (98%), анализ на големи данни (95%) и интернет на нещата (91%). Здравеопазването има най-високи резултати във въвеждането на технологии за здравеопазване и грижи (78%) и биотехнологиите (70%). Въпреки това има по-ниски резултати от всяка друга индустрия за въвеждане на цифрови платформи и приложения (72%) и криптиране и киберсигурност (58%). Производството внедрява по-голям брой технологии в сравнение с другите сектори и има най-висок резултат за роботи и нехуманоидни технологии (70%).

*Глобалното проучване е проведено в 13 държави (Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Полша, Португалия, Румъния, Испания, Турция, САЩ и Обединеното кралство) с участието на  5000 представители на компании на възраст между 18 и 65 години,  включително лица, вземащи решения, мениджъри човешки ресурси, ИТ служители и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 28.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още