IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

M&A сделки може да вдъхнат нов живот на пренебрегваните европейски телекоми

Акциите на европейските телекоми удариха ново рекордно дъно спрямо пазара след години на пренебрежение от инвеститорите

13:49 | 01.03.24 г.
Снимка: Emanuele Cremaschi/Getty Images
Снимка: Emanuele Cremaschi/Getty Images

Серия от потенциални сделки във фрагментирания телекомуникационен сектор в Европа го поставя в центъра на вниманието, тъй като консолидацията би помогнала за увеличаването на маржовете на печалба, пише Ройтерс.

Акциите на европейските телекоми удариха ново рекордно дъно спрямо основния индекс след години на пренебрежение от инвеститорите на пазари, доминирани от компании с мегаголяма капитализация, които предлагат по-добре възвръщаемост.

От началото на 2000 г. пазарната капитализация на европейските телекоми се срива шесткратно до 270 млрд. долара. „Силно вярваме, че сливанията и придобиванията (M&A) могат да привлекат вниманието върху един напълно забравен сектор от фондовия пазар“, казва Фабио Калдато, портфолио мениджър в инвестиционната компания AcomeA.

„Изграждаме позиция. Може да има много трансгранични сливания и придобивания, които най-накрая да намалят конкуренцията и да увеличат маржовете за телекомуникационните оператори“, добавя той.

Тази седмица Vodafone обяви, че води ексклузивни разговори за продажбата на италианското си подразделение на Swisscom за 8 млрд. евро, увеличавайки броя на други потенциални сделки.

Анализаторът на Mediobanca Securities Фабио Паван казва, че сделката е „стъпка в правилната посока“, тъй като ще създаде група с дял от над 30% на пазара на фиксирани и мобилни услуги в Италия, където е третото по големина население в Европа.

“Телекомуникационният сектор продължава да показва силна нужда от корективи. Сливанията и придобиванията са единственият ефективен такъв, стартирайки благоприятен цикъл за повишаване на цените“, казва също Паван.

В сектора има много играчи, борещи се за пазарен дял и изправени пред скъпи подобрения на мрежите, за да отговорят на нарастващото търсене на данни.

Анализаторите казват, че консолидирането на индустрията може да сложи край на ценовите войни, да позволи на компаниите да намалят администраторските разходи и да създадат синергии, споделяйки технологии и инфраструктура.

Telecom Italia продава фиксираната си мрежа на частния инвеститор KKR за до 22 млрд. евро в сделка, която „променя играта“. Анализаторите на BofA вярват, че това ще помогне на италианската група „да премахне оковите на дълга“.

Orange и MasMovil получиха условно разрешение от Брюксел през февруари за обвързването си за 18,6 млрд. евро в Испания, а телекомът Iliad, който не е листнат на борсата, пое дял от 1,3 млрд. долара в шведската Tele2, тъй като топ инвеститорът ѝ Ксавие Ниел се опитва да засили консолидацията.

Калдато казва, че френските, испанските, италианските и британските телекомуникационни пазари може да предложат възможности, особено там, където компаниите са направили по-голямата част от капиталовите разходи за подобряване на мрежите си.

Документ на Европейската комисия предполага, че регулаторите може да разхлабят правилата за сливания, макар че еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер каза в Брюксел миналата седмица, че подобен ход не се обмисля.

Инвеститорите все още хронично включват по-малко акции на европейските телекоми в портфейлите си, но данни на Morgan Stanley за фондове с активи за общо 1,2 трлн. долара показват, че има ръст.

Процентът на глобалните фондове, които имат повече акции на телекоми, е достигнал 31%, което е най-високото му ниво от поне декември 2013 г.

През последната година европейските телекоми са изгуби 8% от стойността си, представяйки се със 17 пр.п. по-зле спрямо общоевропейския индекс Stoxx 600. На база бъдеща печалба на акция те се търгуват с отстъпка от 7% спрямо пазара, показват данни на LSEG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още