IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцария също ще обменя банкови данни според новите международни стандарти

Страната подкрепи новите глобални стандарти за автоматичен обмен на банкови данни с данъчни цели, подготвени от ОИСР

18:13 | 07.05.14 г.
Швейцария също ще обменя банкови данни според новите международни стандарти

Швейцария обеща автоматично да обменя данни с други страни за банковите сметки на чужди граждани, съобщава FT. Това е сериозен пробив в глобалната борба с укриването и избягването на плащането на данъци, коментира изданието.

На среща на министерско ниво в Париж Швейцария се е съгласила да подпише новите глобални стандарти за автоматичен обмен на банкови данни, което представлява решителен пробив в твърдия ангажимент на Берн да защитава неприкосновеността на личния живот на клиентите на банковия сектор.

Декларацията, която е подписана в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж, изисква държавите да събират и обменят информация за банковите сметки и собствеността на компании и други корпоративни структури, като например тръстове.

Швейцарското правителство коментира, че споразумението подчертава ангажиментите му да се бори с избягване на плащането и укриването на данъци. „Швейцария подкрепя декларацията на ОИСР, която се отнася до разработването на стандарти за автоматичен обмен на данни, касаещи данъчните въпроси“, посочва се в становище на Берн.

От банковата асоциация на страната също заявяват, че са готови да приемат стандартите за автоматичен обмен на данни.

Швейцария се присъединява към други 44 страни, които подкрепиха споразумението на ОИСР, сред които са Каймановите острови и о. Джърси. Очакванията са, че и останалите данъчни убежища ще се присъединят към споразумението заради засилващия се натиск върху тях и вероятността да се стигне и до налагането на санкции за юрисдикциите, които отказват да споделят данъчна информация.

По-късно тази година се очаква ОИСР да подготви и „черен списък“ на страните, които не желаят да сътрудничат и да предприемат мерки за засилване на прозрачността.

Много от собствениците на „тайни“ сметки в данъчни убежища, които подкрепиха стандартите на ОИСР, са трансферирали парите си в дестинации като Панама и Дубай, които все още устояват на натиска за повече прозрачност с данъчни цели. Азиатските финансови центрове, като Хонконг и Сингапур, също останаха по-малко засегнати от международните призиви за по-голяма финансова прозрачност, макар и Сингапур да сигнализира желанието си да помогне на правителствата.

Европейските правителства очакват, че милиарди евро ще се върнат към страните в резултат от борбата с избягване плащането на данъци. Правителствата дори обмислят да предложат на собствениците на офшорни сметки специални условия и намалени глоби, ако доброволно си признаят за укрити доходи.

Миналата седмица финансовите министри на Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания обявиха, че ще подпишат глобалните стандарти на ОИСР за споделяне на банкови данни през октомври в Берлин. Петте държави ще възприемат стандартите по-рано заедно с още няколко юрисдикции, припомня изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още