IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Глобалната власт вече не върви заедно с усещането за по-сигурен свят

56% от анкетираните в 45 държави смятат, че през 2030 г. САЩ ще е световна суперсила, 58% от българите са убедени в първостепенната роля на Русия, но разчитат на ЕС

14:34 | 22.02.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(88, 88, 88); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Каква е ролята на световните суперсили

Всъщност световните суперсили дестабилизират света, а второстепенните международни фактори са разглеждани като по-скоро стабилизиращи, е друг извод, който се налага от анкетата на Галъп интернешънъл.

Според мнозинството от респондентите по света САЩ ще продължат да бъдат световна суперсила, но в същото време Щатите са приемани като най-дестабилизиращата сила. Повече от половината от запитаните смятат така. Една трета споделя обратното мнение. Останалите не могат да отговорят.

Хората в Близкия Изток и Русия разглеждат политиките на САЩ като предимно дестабилизиращи. Гражданите на Европа (особено тези от западната част на ЕС), Западна Азия и Латинска Америка също. Политиките на САЩ се приемат за стабилизиращи най-вече в Индия и (не толкова изразено) в Източна Азия.

Нагласите към политиките на САЩ остават непроменени през последните няколко години – през 2018 и 2019 дяловете, на тези, които приемат Щатите за стабилизиращ фактор на международната сцена (28% през 2018 г. и 31% през 2019 г.) и дестабилизиращ (56% през 2018 г. и 54% през 2019 г.) са на практика същите като тези през настоящата вълна на изследване.

Ще има ли размествания сред големите суперсили

Очакванията от новата администрация в САЩ може да донесе промяна в глобалната картина. Следващите вълни на изследване ще потвърдят или отхвърлят тази хипотеза, смятат в Галъп.

Повечето хора по света смятат, че политиките на Русия също са дестабилизиращи. Структурата на позитивните и негативните отговори е близка до регистрираното за САЩ. Около половината от отговорите описват Русия като дестабилизираща световна сила. Една трета е на противоположното мнение, а една пета от запитаните не може да даде конкретен отговор. Индия е сред големите нации и региони в световен мащаб, където хората са в най-голяма степен уверени в стабилизиращата роля на Русия. Гражданите на Русия също приемат политиките на държавата си като по-скоро стабилизиращи, макар и с по-малко увереност.

Като цяло възприятията по отношение на Китай в световен мащаб са идентични с тези за САЩ и Русия – около половината от участвалите в изследването оценяват политиките на страната като по-скоро дестабилизиращи, една трета вижда Китай като по-скоро стабилизиращ фактор в международен мащаб, а една пета са затрудняващите се да отговорят. Все пак, изглежда, че известно притеснение по отношение на политиките на Китай показва признаци на потенциален растеж – това ще бъде проверено при следващите вълни на изследване.

Политиките на Китай са приемани като по-скоро стабилизиращи в Западна Азия и Африка. Най-уверени в противоположното мнение са жителите на Европейският съюз, Близкия Изток, а също и Индия и Източна Азия.

Макар че не се очаква да запази позицията си като световна суперсила през следващите десет години, Европейският съюз към момента е единствената световна суперсила, чиито политики са оценени като по-скоро стабилизиращи – най-високият дял от отговорите в световен мащаб е в полза на това мнение. Двама от всеки петима запитани смятат, че Съюзът стабилизира света, една трета твърдят, че политиките му са дестабилизиращи, а една четвърт не може да даде конкретен отговор.

В глобален мащаб най-вече европейците приемат Евросъюза за стабилизираща сила, но също и жителите на Латинска Америка и Източна Азия. Според значителен дял от гражданите в Близкия изток и Русия обаче ЕС е по-скоро дестабилизираща суперсила.

Така изглежда, че към момента няма световна суперсила, която да е приемана за стабилизираща от силно мнозинство от световното население. Недобри новини в период на пандемия.

Кои ще са суперсилите след десетина години

По отношение на САЩ 46% от българите смятат, че тази страна ще бъде суперсила и след десетилетие. 23% са скептични, а една трета не могат да преценят.

По отношение на Китай структурата на отговорите е сходна – макар, че изглежда, че очакването Китай да е суперсила след десетина години е малко по-сигурно – една втора смятат така;  малко под една пета по-скоро не вярват. Отново една трета от българите не могат да преценят.

Нашето общество е най-убедено в първостепенната роля на Русия в световната политика, що се отнася до близкото бъдеще. 58% са уверени в нея. Скептиците са 14% от всички запитани у нас. И по този въпрос колебаещите се са близо една трета. Подобна структура на нагласите отдавна не е изненада за България.

27% от анкетираните българи смятат, че Япония ще бъде сред световните суперсили в края на десетилетието. Една трета са на обратното мнение. Значителен е делът на тези, които не могат да преценят – 40% от всички участвали в изследването у нас. Това са и най-високите стойности на този отговор, регистриран сред всички участвали държави.

И в България, както и по света, обществото не очаква Индия скоро да бъде сред полюсите на световната политика. Повече от една втора смятат така. 12% все пак очакват Индия да е суперсила. Една трета у нас не могат да преценят.

Обединеното кралство също няма да е водещ международен фактор към 2030 г., според мнозинството от българите. 18% обаче очакват, че Лондон ще има водеща роля в международната политика. Отново една трета не могат да преценят.

Що се отнася до нагласите към лидерството на ЕС, изглежда, че в България мненията са разделени. Най-висок е делът на тези, които очакват Съюзът да е суперсила – 39%. По-нисък (но с малко) е делът на тези, които се съмняват във водещата роля на ЕС – 32%. 29% пък не могат да преценят.

Кои са стабилизиращите политики

Според 55% от българите политиките на САЩ, например, дестабилизират света. 19% смятат, че САЩ са по-скоро стабилизиращ фактор. Останалите не могат да преценят.

Русия, макар и да е приемана като първа световна суперсила у нас, не е считана за стабилизиращ фактор със същата убеденост. Макар и да не е така силно изразено, обаче мнозинството у нас смята, че политиките на Русия по-скоро стабилизират света (42%). Една четвърт не са съгласни, а една трета не могат да преценят.

Политиката на Китай по-скоро още е чужда на българите. Близо половината от запитаните (45%) не могат да преценят дали политиките на световната суперсила стабилизират или дестабилизират света. Отговорилите „не мога да преценя“ в нашата страна са и най-високият дял сред всички изследвани държави по света. Все пак, обществото ни, както и по-голямата част от световното население, клони към опцията „дестабилизира“ (35% у нас отговарят така).

Останалите 19% виждат по-скоро стабилизиращ потенциал в международните политики на Китай.

Макар и да не е напълно уверено в ролята на ЕС като суперсила след 10 години, обществото ни, също като много други хора по света, вижда ЕС като най-стабилизиращия фактор в международната политика към момента – 55% от българите отговарят така. За 19% политиките на Съюза са дестабилизиращи. 26% не могат да преценят.

Прави впечатление, че на всички въпроси делът на българите, които не могат да преценят и да дадат конкретен отговор е значителен, което говори и за високите нива на незапознатост по тези теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още