IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Струва ли си да бързаме с присъединяването към еврозоната?

Според икономиста Георги Ангелов цената от над 5 млрд. лева, която може да се наложи да платим за спасяване на страна от еврозоната, е непосилна за нас, но МФ е на друго мнение

07:54 | 31.05.11 г. 16
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Снимка: sxc.hu

Присъединяването на страната ни към еврозоната беше един от основните приоритети на сегашното правителство при встъпването му в длъжност. По-късно стана ясно, че по всяка вероятност през мандата на това правителство няма да се присъединим дори и към валутния механизъм ERM 2, наричан „чакалня“ за еврозоната. В същото време, докато преди около година икономически експерти и анализатори бяха единодушни за ползите от бързото ни присъединяване към еврозоната, вече не е така. Това пролича и от проведения форум относно „Еврозоната и България“. 

Като основни позитиви от бъдещото ни встъпване в еврозоната Надя Йоргова от Института за икономическа политика открои положителното влияние върху банковата система. Според института това би се изразило в намаляване на риска и съответно на лихвените равнища. Освен това ще останат и повече средства на разположение на банките следствие на намаляването на задължителните минимални резерви. Вследствие на присъединяването към еврозоната ще има освобождаване и на част от валутните резерви, тъй като сега средствата в обращение трябва да имат 100% покритие в БНБ. Йоргова уточни, че тези положителни фактори биха се проявили при стабилна икономика.

Като негативни страни от присъединяването ни към еврозоната бяха посочени: загубата на конкурентоспособност в регионален аспект; повишаване на цените и инфлацията, но не за дълго; евентуални сътресения в еврозоната.

Икономистът Георги Ангелов от Институт „Отворено общество“ изрази становището си по изброените позитиви и негативи от встъпването ни в еврозоната. Според него валутният борд е стабилна система, която, ако се налага, би издържала десетилетия и столетия. Той посочи, че конкурентоспособността на дадена страни не зависи от това дали е в еврозоната и какъв е валутният й курс, а от по-фундаментални фактори като производителност и инвестиции.

Ангелов подчерта, че влизането в еврозоната само по себе си не ускорява икономическия растеж, нито сваля автоматично лихвите по кредитите, отпускани от банките, тъй като това зависи от общото състояние на икономиката.

Икономическото състояние на страни като Гърция, Белгия, Италия показа, че кризи може да възникнат навсякъде, не само в страните извън еврозоната, коментира Ангелов. По думите му напоследък има промяна в политиката на страните от еврозоната и те имат желание да приемат във „валутния клуб“ страни с нисък външен дълг. Според Ангелов неслучайно Полша и Чехия не бързат с присъединяването се към еврозоната.

Трябва да имаме стабилен държавен бюджет (без дефицит) и стабилна фискална политика, независимо дали сме в еврозоната или не, защото така доверието в страната ни ще е високо и притокът на инвестиции ще се повиши, а оттам и икономическият ръст, подчерта икономистът.   
    
Ангелов посочи, че бихме имали полза от влизането в еврозоната, „ако тя не се срути“ и ако за това „не трябва да платим твърде висока цена, от порядъка на над 5 млрд. лева за спасяване от фалит на някоя голяма държава като например Испания или Италия“.

Анализаторът обясни, че има предвид вноските, които ще плащат страните от еврозоната за попълване на създаващия се стабилизационен фонд, от който ще се подпомагат изпадналите във финансови затруднения страни от еврозоната. Ангелов коментира, че е отпаднала първоначалната идея страните с по-висок външен дълг да плащат по-високи вноски. Освен това страните с нисък дълг, каквато е България, ще плащат по-високи вноски като дял от брутния си вътрешен продукт (БВП). И при това страните, които са подпомагани, няма да плащат вноски, така че тяхната квота ще се преразпределя пропорционално върху останалите държави.

За повечето страни от еврозоната квотата, която трябва да плащат в спасителния фонд, е между 0,5% и 5,6% от БВП, докато за България, според досегашните преговори тя би достигнала 18% от БВП, отбеляза Ангелов. „Ако този текст се ратифицира в този вид, нямаме полза от присъединяване към еврозоната, плащането на милиарди евро за спасяването на други страни от еврозонота е непосилно за нас“, коментира Ангелов. Той посъветва да се изчака няколко години, за да се види дали няма да фалира някоя голяма държава от еврозоната, т.е. да не ни се налага да плащаме огромни за нашата страна вноски.

Присъстващият на обсъждането експерт от Министерството на финансите обаче опонира, че всъщност договорената досега вноска от страна на България е 12% от БВП, а не 18%. Като за страни като България – с БВП на човек от населението под 75% от средния за ЕС - е направен „компромис“, според който за 12-годишен период от присъединяването ни вноската ще бъде 50% от договорената. Минималната вноска за страната ни е 350 млн. евро. Максималната вноска, според изчисленията на финансовото министерство, е около 2,7 млрд. евро, т.е около 5,5 млрд. лева. Експертът допълни, че влизането ни в еврозоната, дори ако само след месеци ни приемат в „чакалнята“, ще е най-рано след три години, така че няма смисъл да чакаме да видим дали някой страна от еврозоната ще фалира.

По време на дискусията всички присъстващи икономисти допуснаха, макар и като малко вероятно, излизането на Гърция от еврозоната.

От фондация „Фридрих Еберт“ беше изразено становище, че България трябва да върви към еврозоната, но няма смисъл да се бърза. Според направено проучвано от фондацията бихме имали изгода да се присъединим към валутния съюз не по-рано от 2017 г., защото дотогава цените у нас ще се приближат към тези в еврозоната и шокът от вдигането им и високата инфлация няма да е толкова голям.

От „Фридрих Еберт“ изтъкнаха, че към момента фискалният резерв на страната ни е „почти на санитарния минимум от 4 млрд. лева“. 

Относно присъединяването ни към т.нар. Пакт „Евро плюс“ от финансовото министерство коментираха, че – както вече беше съобщено, България не е съгласна с въвеждане на единна данъчна ставка в ЕС. Но нямаме нищо против заплатите в държавния сектор да са обвързани с производителността на труда.

Георги Ангелов обаче опонира, че всъщност пактът не визира само заплатите в държавния сектор, а че се имат предвид „заплатите в икономиката“. И в документа се препоръчва те да не растат по-бързо от тези в най-добре развиващата се държава в ЕС, каквато е Германия. Икономистът посочи, че такъв текст не е изгоден за страни като България, където доходите са много по-ниски от тези в големите страни от ЕС, поради което трябва да наваксваме както с по-висок икономически ръст, така и с по-голям темп на увеличение на доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Защо да бързаме към еврозоната, тъй като там са в "Капана на парите" и това ще донесе щети?"Капан на парите означава: Капан е ползване на Незлатни пари, при условия на запазен начин на държавно финансово управление от време със "Златни пари", защото се подсигурява развитие на диспропорции и криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
Бай Иван
преди 12 години
Хубава тема, но както винаги нищо положително от нея и коментарите.Съвсем естествено е като искаш да си в клуба на богатите ще плащаш и в това няма нищо ненормално.Друг е въпроса какво ще спечелиш, като си в този клуб и какво правиш самия ти за да извлечеш по-големи ползи.Мисля, ще се съгласите, че на страната са и нужни 15-20 милиарда евро нисколихвен ресурс с 1,5-2% лихва за 20 години изключая еврофондовете по отделните програми за да се преструктурира икономиката и инфраструктурата в страната.Като ги договорим защо да не влезем в клуба на богатите, та да има тогава повече за спасяване иначе ще бъдем само спасители ще се бием в гърдите , че сме най- добре в европа, а младите хора ще търчат към нея, в т.ч.и към закъсалата Гърция, Португалия, Испания и така нататък.Ето затова са ни нужни обиграни и грамотни политици с кураж и здрав ***, а не такива киото да се радват на четките и глупустите които говорат зад гърба им. С Уважение Бай Иван
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
vanio tanov
преди 12 години
Последно колко трябва да внасяме в този в този спасителен фонд 18, 12 или 6 %?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
много сме смешни и жалки ние българите - всичко живо бяга от еврото след като е очевАдно че Еврозоната е на път да се разпадне ние пак се редим 1-ва редица да си го начукаме сами . жалка работа дами и господа. да не говорим , че ползите са много неясни и мъгливи , а ще ви кажа какво ще се случи със сигурност като негатив - цените ще станат 2йни . това ли искаме ???нима държавите извън еврозоната не са по-добре ???? тези от МФ са за уволняване почти всичките барабар с ония комик дето им се води шеф . докато ни вкарат в Еврозоната може и да няма такава . =тогава с какви глупости ще лъжат народа ми е чуднo???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
stavri88
преди 12 години
Никой не говори за ЕС, а за присъединяване към Еврозоната...на икономиката като нашата не й трябва независима валута - нещо повече вредна е, както си пролича на няколко пъти по време на прехода. Пълното "доларизиране", което трябва да се приема като приемането на друга валута в обръщение (в този случай еврото) е необходимо защото представлява по-сериозна гаранция и от борда, че няма да се повторят някои от цирковете от края на 90-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Еее, този Георги Ангелов, много блогъри си е намерил, да го изчеткат. Момчето се опитва да симулира икономист и сам си създава обкръжение от положителни коментари. Като цяло говори разни измислици, общи неща и нищо ново и конкретно.АЕЦ Белене е енергиен източник и щом е почнат да се строи, нека бъде довършен. Всички войни през последните години са за петрол (енергийни източници). Когато петрола наистина стане непосилно скъп и дефицитен, тока ще повече от необходим. Вноска от над 10% от БВП за членство в еврозоната е повече от смешна. Това е колосален разход за българската икономика. Ние с борда сме си напрактика в еврозоната. А, българинът достатъчно се е налапал с кредити, та да има нуждата от по-ниски лихви и да взима още. Еврозоната е хубаво нещо, но цената е твърде висока. Нужен е един положителен спот анализ. Нека един път и ние да тропнем с крак и да поставим на нашето, а не постоянно да ядем на Найденов краставицата и тази на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 0
citizen_bg
преди 12 години
Въпросите според мен не са дали си струва да бързаме с присъединяване, или кои са повече - позитивите или негативите от присъединяването. Въпроса е, че се навираме в една организация, чиито проблеми са в резултат на грешки и недомислици на самата тази организация. Нищо не гарантира, че подобна грешна политика няма да се води и в бъдеще, и е връх на безумието да се натискаш да влизаш в подобна организация, и да плащаш за чужди грешки. Нашите проблеми са прекалено много за да се нагърбваме да решаваме и чужди. Би било да се води самостоятелна политика съобразена единствено с нашите интереси и изгода. Света не е само ЕС!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Позитивите са много повече. Стига разбира се да не се включваме в този спасителен фонд. При положение, че ВБП на глава от населението, е на 30% от средното за ЕС не би трябвало ние да "спасяваме" който и да било по принцип. Аз лично не мисля, че БГ трябва да спасява частни банкови интереси на западните страни.Нали са много богати - да се оправят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
Tony
преди 12 години
Винаги си струва да влезеш в Еврозоната! Има един 12% политически риск от девалвация на лева. Този риск е много подценен в тази статия. Ако сме в еврозоната, лихвите ще бъдат като европейските и спестяванията ще са сигурни както на всички европейци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
bash_chef
преди 12 години
Добре е да има прозрачност. Благодаря на автора.Мен друго ме притесни --- > към момента фискалният резерв на страната ни е почти на санитарния минимум от 4 млрд. лева. ----> после какво става емисия на дълг на международните пазари може би или със сигурност и после -----> ГърцияКакво прави г-н Дянков ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още