IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зона за производство на автомобили край Видин ще спасява Северозападния регион

Правителството изготви стратегия за интегрирани териториални инвестиции в най-бедния регион на България

11:50 | 29.04.14 г.
<p>
	Снимка: ЕК</p>

Снимка: ЕК

Изграждане на интермодален терминал и индустриална зона за производство на автомобили край Видин предвижда план за възстановяване на Северозападна България, публикуван на портала за обществено обсъждане. Мерките са част от проекта „Аутопарк – България“.

Плановете, записани в Интегрираната стратегия за прилагане на интегрирани териториални инвестиции в Северозападна България, предвиждат още и във Видин да бъде изграден филиал на университета в Щутгарт.

Това са само част от обсъжданите проекти, чиято цел е да подобри състоянието в един от най-бедните региони в българия. Планира се още изграждане на университетски кампус с технологичен парк в Плевен, интегрирани туристически проекти, обхващащи територията на различни общини в региона, включително и за екстремен и екотуризъм в Берковица, Монтана, Враца и Вършец.

Нови възможности за местното население може да създаде и високотехнологичен онкологичен център в Плевен, чието създаване също е включено в стратегията. 

Изготвеният документ търси целенасочено подпомагане, като ще бъдат използвани и средства от европейските фондове, насочени към финансиране на политиката на сближаване в ЕС. Какви обаче са планираните суми за реализацията на проектите не става ясно от изготвената стратегия.

Анализът на ситуацията в региона показва данни със съвсем не розови краски – за последните четири години населението е намаляло с над 18% и днес тук живеят 823 хил. души.

Заради отрицателните миграционно салдо и естествен прираст възрастовата структура на населението е силно влошена. Относителният дял на младежите до 15 години е близък до средния за страната – 13,1%, спрямо 13,6%. В същото време обаче по дял на населението над трудоспособна възраст регионът е на първо място в страната.

Застаряването на населението предопределят ниската раждаемост (8,6 промила) и високата смъртност (19,4 промила) в региона и особено сериозни са тези проблеми в областите Видин, Враца и Монтана.

Тези данни показват, че е изчерпан демографският потенциал на Северозападния регион, посочват авторите на стратегията.

Социалните проблеми съвсем не свършват до тук. Влошено е качеството на образованието и е голям броят на учениците, преждевременно напуснали училище. В региона има и само едно висше учебно заведение – в Плевен, макар и мрежата на средните професионални училища да е сравнително добре изградена.

На фона на тази статистика не са изненада и последните данни за икономическата активност в региона – 45,7%, което е с 6,8 процентни пункта по-ниско спрямо средните стойности на показателя за страната. Северозападният регион е и с най-нисък коефициент на заетост в цялата страната – малко под 40%. Към началото на 2012 година безработицата в региона е 16,4%, докато средното за страната е 10,4 на сто.

Предприятията в областта развиват нискотехнологични и нискоинтензивни на знания производства, ниски са и нивата на инвестициите за иновации.

Последните данни (към 2011 година) показват, че под линията на бедността, определена от правителството, са почти 31% от населението в региона. В риск от бедност и социално изключване са над 51% от жителите в Северозападна България.

Един от опитите да бъдат преодолени тези сериозни социални и икономически проблеми е и изготвената стратегия за интегрирани териториални инвестиции. Пълният текст на проекта може да бъде намерен на интернет страницата на портала за обществени консултации, а авторите му очакват коментари до 25 май. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още