IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждността на електроснабдяването зависи от коректността на потребителите

В условията на карантина плащането на сметките за електроенергия и онлайн отчитането спомагат за ефективността на социалното дистанциране

14:39 | 15.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Какво значи „сроковете на заплащане се променят от 10 на 20 дни"?

Според Закона за мерките и действията по време на извънредното положение „сроковете за заплащане, определени в общите условия по чл. 98а, ал. 2 от Закона за енергетиката на дължими суми във връзка със снабдяването с електрическа енергия на битови клиенти, се удължават от 10 на 20 дни“. Също така тези срокове може да бъдат променяни с мотивирана заповед на министъра на енергетиката по предложение на Националния оперативен щаб при отчитане на финансовата стабилност на сектор „Енергетика“ с цел гарантиране на енергийната сигурност. 

За да се разбере какви конкретни облекчения за домакинствата дава тази законова разпоредба, е най-добре да се погледне фактурата, която всяко домакинство получава от своя доставчик.

Фактурите се отнасят за консумираната електроенергия и съответно за дължимата сума за изтекъл едномесечен период. При разглеждане на фактура, издадена например на 9 април, дължимите суми за консумирана електрическа енергия се отнасят за отчетен период от 5 март до 1 април.  Срокът за редовно плащане е от 9 април до 4 май.

Също така, фактурата съдържа предупреждение, че ако до десет дни след изтичането на крайния срок, а именно 4 май, не е постъпило плащане, доставчикът има право да преустанови електрозахранването –  в случая с издадената на 9 април фактура – спиране може да последва на 14 май 2020 г., след 8 часа.

С промените, въведени чрез цитирания по-горе текст от Преходни и заключителни разпоредби, именно този срок е удължен от 10 на 20 дни. От което следва, че в разгледания примерен случай, доставчикът ще има право да преустанови  електрозахранването не на 14 май, а на 24 май 2020 г.

Все пак сметките трябва да се плащат

Както се вижда от графиката, след получаването на фактурата битовият клиент има на разположение 25 дни до посочения краен срок, за да изплати своето задължение за консумирана електроенергия. Ако това не стане, започва да тече визираният в закона 20-дневен срок, след което доставчикът получава право да преустанови захранването. Накратко, сумите за консумирана енергия за месец март, би трябвало да се платят в рамките на редовния краен срок до 4 май или с просрочие най–късно до 24 май.

ток ток

Необходимо е да се подчертае, че преустановяването не настъпва автоматично. Първо, доставчиците напомнят на нередовните клиенти за техните задължения три дни преди законово установения срок за преустановяване. Второ, електроразпределителните компании търсят варианти за разсрочване на плащанията по схема, съобразена със спецификата на всеки индивидуален случай.

Разбира се, всеки доставчик има различни начини на процедирани и прилага многообразни и специфични подходи към клиентите. Важното е да се разбере, че и за тях, и за клиентите прекъсването на снабдяването се явява краен и нежелан вариант. Затова те търсят алтернативи, с които да се избегне момента на преустановяване на захранването.

Факторът „потребител“

Доставчиците на електроенергия няма как да имат финансови буфери. Те представляват „каса“ и разпределят финансовия поток по цялата електроенергийна верига. Тяхно задължение е да доставят енергия, за която се плаща след повече от два месеца. Затова забавяне и евентуални проблеми при плащанията незабавно ще се отразят негативно върху финансовото здраве на доставчика, а след това и върху стабилността на цялата електроенергийна система.

Именно поради тази причина услугата може да бъде сигурна, само ако потребителите си плащат сметките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още