IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на петрола подкрепи стоковите валути

Ръстът в цената на черното злато се оказа причина и за поскъпването на суровинните валути и тези на развиващите се икономики

11:18 | 07.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Съживяването на цената на петрола допринесе за достигането на 7-седмичен връх за азиатските фондови пазари. Ръстът в цената на черното злато се оказа причина и за поскъпването на суровинните валути и тези на развиващите се икономики. Японските индекси обаче записаха спадове, тъй като Японската централна банка (ЯЦБ) се въздържа все още от иницииране на допълнителни стимули за икономиката на страната. В резултат на това йената поскъпна, а Nikkei спадна с 0,7%. Въпреки че за момента ЯЦБ не предприема количествени облекчения, пазарните участници все пак таят очаквания за скорошни мерки за стимулиране на японската икономика, което ще обезцени йената.

Щатският долар поевтиня спрямо кошница от 6 основни валути, след като вероятността за повишение на лихвените нива през тази година намалява значително. Зелените пари отстъпиха спрямо японската йена до 119,75. Скорошните слаби макроикономически данни за Япония увеличиха очакванията за намеса на ЯЦБ, с цел повишаване на почти нулевите нива на инфлация. Следващата среща на централните банкери на Япония ще бъде на 30 октомври, когато пазарните участници очакват внедряване на нова вълна стимули, което най-вероятно ще неутрализира спечелените позиции за йената.

Доларът се обезцени до 1,1283 спрямо еврото, което почти достигна върха за тази седмица от 1,1289. Падението на долара бе по-осезаемо спрямо валутите на страните, чиито икономики зависят от представянето на основните стоки. Австралийският долар се разменяше за 0,7187 долара с отварянето на търговията във Франкфурт. Това е най-силното поскъпване на австралиеца от 2 седмици насам. Канадският долар от своя страна поскъпна спрямо зелените пари до 1,3012, като почти задмина върховата стойност за месец септември от 1,3011. Ръстът за новозеландския долар бе до 0,6614 долара. Това представлява най-високата стойност за валутната двойка от 24 август насам.

Златото поскъпна до 2-седмичен връх, след като Федералният резерв на САЩ вероятно няма да увеличи лихвените нива тази година. Благородният метал задмина 1 150 долара за тройунция, като в началото на търговията днес цената продължаваше да расте. Разочароващи данни за търговския баланс на икономика номер едно също подкрепиха златото, но допринесоха за загуби на Wall Street.

Индексите в САЩ записаха противоречива сесия, като се лутаха между печалбите и загубите. DJIA нарасна с минималните 0.08%, докато обширният S&P 500 загуби 0.36% от стойността си. Износът на САЩ е пострадал от забавящата се световна икономика, докато вносът от Китай също се е свил, което резултира в най-сериозния търговски дефицит на страната от 5 месеца насам. Освен това доларовите резерви на Китай са спаднали с 43.3 млрд. долара през септември, след опитите на страната да подкрепи юана. Това повдигна отново въпросителните около стабилността на Китай, което от своя страна доведе до негативни настроения на фондовите пазари в САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

След вчерашното поскъпване на единната валута, в момента двойката тества низходящата трендлиния. При евентуално поевтиняване, дневното движение би достигнало около 1,1207. При поскъпване крайната ни цел е горната линия на възходящия канал.

Осцилаторът е в свръх-купената зона, което прибавя тежест към сценария за спад. Икономическият календар за днешния ден е беден на новини и данни, както за еврозоната, така и за САЩ. В такива моменти движенията са слаби и е много вероятно, въпреки всички технически показатели цената да консолидира около трендлинията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още